Beste slimme thermostaat van 2023 (5x slimme thermostaten)

Laatste ge-update in door Jasper

Steeds meer mensen kiezen voor domotica om het huishouden een stuk slimmer te maken. Een van de eerste investeringen die mensen vaak doen, is in een slimme thermostaat. Het zorgt niet alleen voor gebruiksgemak, het kan op jaarlijkse basis ook tientallen euro’s op je energierekening besparen.

Daarom hebben we hier de vijf beste slimme thermostaten op een rij gezet. Daarbij is de instelbaarheid in graden, de aansluiting op Smart Home platformen en het instellen van warmtezones getoetst. Uiteindelijk is de Google Nest Learning Thermostat V3 Premium de beste slimme thermostaat van dit moment.

Product Instelbereik graden Instellen warmtezones Smart Home platform
Google Nest Learning Thermostat V3 Google Nest Learning Thermostat V3
Beste koop slimme thermostaat
0 – 40 graden Niet mogelijk Amazon Alexa - Google Assistant Bekijk prijzen
Tado Slimme Thermostaat V3+ startpakket + 3 radiatorknoppen Tado Slimme Thermostaat V3+ startpakket + 3 radiatorknoppen
Best geteste slimme thermostaat
5 – 25 graden Mogelijk Amazon Alexa - Apple HomeKit - Google Assistant - Homey - IFTTT Bekijk prijzen
Tado Draadloze Temperatuursensor Tado Draadloze Temperatuursensor
Beste draadloze thermostaat
0 – 50 graden Niet mogelijk Amazon Alexa - Apple HomeKit - Google Assistant - Homey - IFTTT Bekijk prijzen
Bosch EasyControl CT200 Zwart Bosch EasyControl CT200 Zwart
Beste modulerende thermostaat
5 – 30 graden Mogelijk Amazon Alexa - Google Assistant - IFTTT Bekijk prijzen
Tado Slimme Radiator Thermostaat Starter Duo Pack Tado Slimme Radiator Thermostaat Starter Duo Pack
Beste slimme radiator thermostaat
5 – 25 graden Mogelijk Amazon Alexa - Apple HomeKit - Google Assistant - Homey - IFTTT Bekijk prijzen
Laatste prijs-update: woensdag 7 juni 2023
Google Nest Learning Thermostat V3 Bekijk prijzen
Instelbereik graden: 0 – 40 graden
Instellen warmtezones: Niet mogelijk
Smart Home platform: Amazon Alexa - Google Assistant
Hierom zijn we fan:
Geschikt voor alle Cv-ketels
Een hele gebruiksvriendelijke app
Een duidelijk en groot scherm
Let hierop:
Niet geschikt voor alle apparaten
Heeft geen sensoren in alle kamers

Laten we beginnen met de grote pluspunten van de Google Nest Learning Thermostat V3 Premium. Het grootste voordeel is dat je de beste koop slimme thermostaat kunt aansluiten op álle Cv-ketels. Hierdoor ben je als koper niet afhankelijk van de Cv-ketel die je in je woning hebt hangen!

Google Nest

Daarnaast zijn we enorm fan van de Nest App. Naast dat deze het natuurlijk mogelijk maakt om op afstand de warmte in huis te bedienen, is deze ook nog erg gemakkelijk in gebruik. Ook voor oudere mensen maakt dit het gemakkelijk om de thermostaat slim te gebruiken.

Een ander punt dat deze thermostaat uniek maakt, is het grote verlichtte scherm. Deze licht automatisch op en geeft je een overzicht van de tijd en de temperatuur. Ideaal dus als je op een donkere avond de temperatuur in huis wilt aanpassen.

Het plaatsen van de thermostaat

Het is wel goed om te weten dat je de thermostaat niet op elke apparaten kunt aansluiten. Heb je één van de volgende apparaten? Let hier dan even op tijdens je aankoop:

De thermostaat is gemaakt om één vaste temperatuur te hanteren. Dat is handig als je bijvoorbeeld klein woont of een huis hebt met meerdere mensen. Heb je een juist een woning waar er dagelijks enkele kamers leeg staan? Dan kan deze thermostaat misschien niet helemaal bij je passen. Zo is er niet de mogelijkheid om per kamer de verwarming te regelen. 

Tot slot kost het aansluiten redelijk wat werk, aangezien je bestaande bedrading moet doorknoppen en aan de slag moet met elektriciteit. Ben je zelf niet handig aangelegd? Dan adviseren we dit door een externe partij te laten doen.

De Google Nest Learning Thermostat is ideaal te bedienen of afstand met de Nest App.

Tado Slimme Thermostaat V3+ startpakket + 3 radiatorknoppen Bekijk prijzen
Instelbereik graden: 5 – 25 graden
Instellen warmtezones: Mogelijk
Smart Home platform: Amazon Alexa - Apple HomeKit - Google Assistant - Homey - IFTTT
Hierom zijn we fan:
De handige smart Home aansluiting – Thermostaatknoppen – Energiezuinig
De thermostaatknoppen zijn heel erg gebruiksvriendelijk
Het apparaat is energiezuinig, waardoor je uiteindelijk geld en energie zult besparen
Let hierop:
Wordt niet geleverd voor elke radiator
Het komt met een abonnement

De Tado Slimme Thermostaat V3+ startpakket + 3 radiatorknoppen is wat ons betreft de best geteste thermostaat. Het grootste voordeel is dat het mogelijk is om deze aan te sluiten met verschillende Smart Home apparaten. Zo kun je kiezen voor een aansluiting met:

 • Google Assistant
 • Amazon Alexa
 • Apple HomeKit
 • IFTTT

Energie besparen door sensoren

Daarnaast zijn natuurlijk de meegeleverde thermostaatknoppen een groot voordeel. Dit zijn extra sensoren die je kunt gebruiken om de temperatuur per ruimte af te stellen, wat bijvoorbeeld het aanschaffen van een elektrische kachel, ventilator of mobiele airco overbodig maakt.

Let wel even op: deze radiatorknoppen niet voor alle radiatoren geschikt. Maak je gebruik van radiatorkranen van het merk Vaillant, Oventrop, Ista of Orkli? Dan moet je nog even doorkijken!  

Abonnement aanschaffen

Aangezien we zelf op de kleintjes letten, zijn we blij met een aantal onderscheidende kenmerken van deze slimme thermostaat. Zo wordt er gebruik gemaakt van geofencing. Dat houdt in dat het apparaat kan zien of er een raam open staat. Dat is vooral handig als je toch de warmte binnen wilt houden en energie wilt besparen. 

Verder wordt de Tado geleverd met apps. En wat voor één: via de app kun je dus zien of er een raam open staat en kun je per kamer de verwarming instellen. Dit kun je ook nog eens combineren met je SmartHome

Wat we hier dan wel op moeten aanmerken is dat je voor automatisch geofencing en de open raam detectie een zogenaamd Auto Assist abonnement moet hebben. Hiervoor betaal je €24,99 per jaar of €2,99 per maand.

Met geofencing, open raam detectie en bediening op afstand is dit de best geteste slimme thermostaat van dit moment.

Verkrijgbaar bij:
Tado Draadloze Temperatuursensor Bekijk prijzen
Instelbereik graden: 0 – 50 graden
Instellen warmtezones: Niet mogelijk
Smart Home platform: Amazon Alexa - Apple HomeKit - Google Assistant - Homey - IFTTT
Hierom zijn we fan:
Exacte temperatuur – Radiator instellen – Batterijen
Let hierop:
Tado radiatorknoppen – Temperatuursensor

Ben je op zoek naar een draadloze thermostaat? Dan ben je bij deze Tado Draadloze Temperatuursensor aan het juiste adres. Door de draadloze aansluiting kun je deze op een plek zetten waar je de temperatuur wilt meten én regelen. Zo kun je zelfs vanuit je boxspring de temperatuur regelen.

Je maakt namelijk gebruik van batterijen, waardoor je deze op elke plek neer kunt zetten. Het is natuurlijk wel mogelijk om deze te bevestigen aan de muur, maar er is geen aansluiting door middel van bekabeling nodig. Dit is een groot voordeel ten opzichte van de concurrentie.

Het is daarbij mogelijk om de slimme thermostaat aan te sluiten op verschillende Smart Home platformen. Ben je fan van robotica, dan zien we mogelijkheden als het aankomt op:

 • Amazon Alexa
 • Apple HomeKit
 • Google Assistant
 • Homey
 • IFTTT

Radiatorknoppen

Aangezien er geen radiatorknoppen zijn bijgeleverd, moet je deze zelf aanschaffen. Dit zien we wel als een groot nadeel. Heb je namelijk geen radiatorknoppen van Tado die je aanschuift, dan is deze slimme thermostaat een veredelde temperatuursensor. Dit maakt de thermostaat erg duur.

Het grote voordeel hiervan is wel weer dat je de temperatuur krijgt te zien op de plaats waar de temperatuur staat in plaats van dat je de temperatuur ziet van de radiator. Dit maakt het enorm eenvoudig om de temperatuur naar wens aan te passen.

Heb je wel de radiatorknoppen aangeschaft, dan is het mogelijk om de temperatuur op afstand te regelen, waar je maar ook bent in huis. Helaas is het niet mogelijk om de temperatuur per ruimte in te stellen, óók niet als je verschillende radiatorknoppen aanschaft.

Deze goedkope slimme thermostaat van Tado maakt een Smart Home toegankelijk voor iedereen!

Bosch EasyControl CT200 Zwart Bekijk prijzen
Instelbereik graden: 5 – 30 graden
Instellen warmtezones: Mogelijk
Smart Home platform: Amazon Alexa - Google Assistant - IFTTT
Hierom zijn we fan:
Geofencing – Bediening op afstand – Smart Home
Let hierop:
Installatie - Thermostaat

De beste modulerende thermostaat is de Bosch EasyControl CT200 Zwart. Dit komt doordat deze perfect geschikt is voor modulerende Cv-ketels. Deze zorgt er namelijk voor dat een ruimte gelijkmatig wordt verwarmd, zodat de gewenste temperatuur in de ruimte niet overschreden wordt.

Daarnaast is deze slimme thermostaat uitgerust met geofencing. Door de locatie van je telefoon, weet de slimme thermostaat waar je bent, zodat deze ook kan inschatten of het handig is om de temperatuur in huis al op te voeren. Het zelflerende aspect van deze thermostaat is in dat geval een groot voordeel.

Wil je liever niet dat je jouw locatie deelt met de slimme thermostaat, dan kun je natuurlijk ook bediening op afstand inschakelen. In dat geval je vanuit je bureaustoel op het werk al instellen dat de temperatuur verhoogd moet worden net voordat je naar huis gaat.

Ook als je thuis bent is het bedienen van deze slimme thermostaat een fluitje van een cent. Doordat je deze eenvoudig aansluit op je Smart Home technologie, kun je zelfs tegen Amazon Alexa of je Google Assistant vertellen dat je de temperatuur in een ruimte wat hoger wilt hebben!

Installatie

Doordat de slimme thermostaat bedraad is, zien we wel dat het een stuk moeilijker is om deze aan te sluiten. Je moet namelijk de huidige bekabeling opnieuw aansluiten op je thermostaat, wat zeker voor de leken onder ons nog wel eens moeilijk kan zijn. Bij vragen zouden we daarom een expert adviseren.

Daarnaast is het niet mogelijk om deze slimme thermostaat te combineren met een aan/uit-thermostaat. Dit kan alleen als je in het bezit bent van een Bosch EasyControl Adapter. Deze is niet meegeleverd. Wat wel in de doos zit, zijn de:

 • Handleiding
 • Bosch EasyControl CT2000
 • Bevestigingsplaat
 • Schroeven
 • Pluggen

Voor een modulerende slimme thermostaat ben je bij deze Bosch EasyControl CT200 aan het juiste adres!

Tado Slimme Radiator Thermostaat Starter Duo Pack Bekijk prijzen
Instelbereik graden: 5 – 25 graden
Instellen warmtezones: Mogelijk
Smart Home platform: Amazon Alexa - Apple HomeKit - Google Assistant - Homey - IFTTT
Hierom zijn we fan:
Smart Home compatibel – Thermostaatknoppen – Additionele functies
Let hierop:
Beperkte radiatoren - Abonnement

Wil je een begin maken aan jouw Smart Home, maar zie je door de bomen het bos niet meer? Dan is deze Tado Slimme Radiotor Thermostaat Starter Pack ideaal! 

Bepalen per kamer

Door de meegeleverde internet bridge, haal je de beste wifi thermostaat in huis. Je kunt, via de app, overal in huis de temperatuur van je verwarming instellen door de meegeleverde thermostaatknoppen. Of je nu in je bureaustoel zit, op de bank ligt of onderweg bent naar huis. Dit zorgt er voor dat je zal energie besparen. Groot pluspunt!

Ook heeft de Tado Geofencing: iets wat we eerder hebben gelezen tijdens deze koopgids. Het houdt in dat je kunt zien of er een raam openstaat. Dat is bijvoorbeeld handig als je per ongeluk de slaapkamerraam op een kiertje hebt gezet; zo hoef je dus niet extra te stoken. 

Verder kun je de verwarming ook verbinden met je Google Assistent, Alexa, Apple Homekit en IFTTT. De app die ze gebruiken is ook gebruiksvriendelijk en duidelijk. Je ziet hoe en waar je kunt verwarmen en past dit ook makkelijk aan. Via deze app krijg je trouwens ook meldingen als je bijvoorbeeld een raam moet openzetten om de luchtkwaliteit te verbeteren. Want: dat meet deze Tado ook.

Niet elke verwarming past bij de Tado. Alleen voor kranen van Caleffi, Comap, Danfoss, Giacomini, Herz, Olymp, Siemens en Terrier kun je Tado gebruiken. 

Additionele functies

De additionele functies zorgen ervoor dat de thermostaat zich aan jouw gewoonten kan aanpassen. Het zelflerende vermogen zorgt ervoor dat jouw gewoonten herkend worden, waardoor je na een aantal weken de eerste slimmigheden al ziet verschijnen. Daar helpt geofencing en open raam detectie ook bij.

Voor een deel van deze extra functionaliteiten, zoals geofencing, heb je wel een abonnement nodig. Je kunt ervoor kiezen om deze maandelijks (€2,99) of jaarlijks (€24,99) af te sluiten. Doe je dit niet, dan kun je geen gebruik maken van deze functies. 

Met de Tado Slimme Radiator Thermostaat maak je jouw Smart Home nóg slimmer

Verkrijgbaar bij:
Door:
Jasper

Jasper is het brein achter debeste.com. Hij heeft al 15 jaar ervaring met grafisch vormgeven, is dol op marketing en is, naast zijn vriendin en dochter, ook verliefd op SEO. Daarnaast schrijft hij ook voor de website.

Hij heeft communicatie- en multimediadesign gestudeerd en ook meerdere cursussen over marketing gevolgd. Verder komt hij jaarlijks bij de SEO Benelux Borrel, waar hij in 2022 ook in het panel zat.

Als Jasper niet schrijft of aan het designen is, bouwt hij aan met LEGO óf doet hij aan CrossFit