Nieuw met slowcooker

Nieuw met slowcooker

In de slowcooker kun je op een lage temperatuur (80 tot 95°C) eten bereiden. De ingrediënten gaan de slowcooker in en vervolgens doet de slowcooker het werk. Na een aantal uur is het klaar en kun je aan tafel. Je hebt er tussendoor geen omkijken naar. Ideaal dus!

Aan de slag met de slowcooker

Jouw slowcooker is eindelijk binnen. Het liefst wil je er meteen mee aan de slag. Hier een aantal tips om je goed op weg te helpen.

 • Lees de instructies door
  Omdat elke slowcooker anders is, is het verstandig om eerst het meegeleverde instructieboekje door te lezen. Zo ben je ervan verzekerd dat je niets fout zult doen. Aangezien de slowcooker geen ingewikkeld apparaat is, zal het doornemen van dit boekje niet veel van je tijd in beslag nemen. De meeste instructieboekjes zullen je vertellen om de slowcooker (binnenpan en deksel) voor gebruik met de hand af te wassen. Gebruik hiervoor een mild afwasmiddel, warm water en een zachte spons. Met een schone theedoek droog je het af en je kunt aan de slag met je slowcooker.

 • Zoek een recept gemaakt voor de slowcooker
  Als je helemaal nieuw bent met een slowcooker, dan is het verstandig dat je een recept uitzoekt die voor een slowcooker van jouw formaat is gemaakt. Zo ben je van succes verzekerd.

 • Aanbraden 
  In principe kunnen alle ingrediënten tegelijkertijd de pan in, deksel erop, de stand uitkiezen en indien voorhanden de timer instellen en wachten maar. Maar het is toch wel erg lekker als je het vlees eerst even aanbraadt. Dit hoeft niet, maar is een persoonlijke voorkeur. Er zijn aantal slowcookers waarvan je de binnenpan op het fornuis kunt gebruiken. Bijvoorbeeld de Crock-Pot Sauté DuraCeremic CR026X en de Russell Hobbs MaxiCook 22750 uit onze slowcooker top 10.

 • Haal de deksel er niet af
  De temperatuur in de slowcooker blijft constant dankzij de pan en de deksel. Haal daarom de deksel niet onnodig van de slowcooker tijdens het bereiden van je gerecht. De damp die in de slowcooker ontstaat, condenseert op de binnenkant van de deksel en keert terug in de pan als vloeistof. Hierin zitten waardevolle voedingsstoffen. Ook zorgt dit voor een heerlijke en intense smaak. Mocht je de deksel er toch een keer af moeten halen, dan kun je als vuistregel onthouden: elke keer als de deksel van de slowcooker gaat, moet je 30 minuten bij je bereidingstijd optellen.

 • Gebruik houten keukengerei
  Wij raden je aan om altijd gebruik te maken van houten of siliconen keukengerei. Zeker als je een aluminium binnenpan hebt. Bij een keramische binnenpan zou je theoretisch ook gebruik kunnen maken van een vork of lepel, maar je kunt beter iets voorzichtiger met je slowcooker omgaan en het zekere voor het onzekere nemen. Zodat je er nog jarenlang plezier van zult hebben.

 • Slowcooker schoonmaken
  Ditzelfde geldt ook voor het gebruik van een vaatwasser. Er zijn merken die aangeven dat de binnenschaal en deksel in de vaatwasser mogen. Maar neem liever een paar minuten van je tijd om het met de hand af te wassen. Zo heb je het schoonmaken helemaal onder controle en ben je er zeker van dat er geen onnodige beschadigingen kunnen ontstaan.

Meer tips vind je op onze slowcooker tips pagina. Vergeet ook zeker niet om even het artikel te lezen over veel voorkomende beginnersfouten. Dan blijven deze fouten jou bespaard :)

Crock-Pot Sauté DuraCeremic CR026X – 5 liter

Deze unieke slowcooker is veelzijdig in gebruik!

Bekijk prijzen
Russell Hobbs MaxiCook 22750 – 6 liter

Een grote slowcooker met een aluminium binnenpan en als enige een uitstelbare timer.

Bekijk prijzen
Crock-Pot CR052 – 4,7 liter

Zo handig, deze traditionele slowcooker heeft een scharnierende deksel!

Bekijk prijzen