Ovenrecepten maken in de slowcooker

Er zijn veel heerlijke recepten uit de oven die ook gemaakt kunnen worden in de slowcooker. Wel zo handig, want dit bespaart een hoop energie en brengt je veel gemak. Hier vind je allerlei tips om je ovengerecht in de slowcooker te maken en ook hoe je oventijd omrekent naar slowcooktijd.

De tijden kunnen van slowcooker tot slowcooker verschillen, omdat elke slowcooker “uniek” is. Door veel uit te proberen leer je jouw slowcooker het beste kennen en kun je gerechten op jouw slowcooker aanpassen

Temperatuur low en high

Om recepten om te kunnen rekenen, is het goed om te weten dat een slowcooker op low oftewel laag een temperatuur van ongeveer 88°C graden heeft. Op de hoge stand, of ook wel high genoemd bereikt de slowcooker een temperatuur van ongeveer 92°C graden. Ze hebben beide dus bijna dezelfde temperatuur, het grootste verschil is dat een slowcooker ongeveer 7 uur nodig heeft om op de lage stand het sudderpunt te bereiken. Op de hoge stand heeft de slowcooker hier slechts drie tot vier uur voor nodig.

Kies het juiste recept

Veel recepten kunnen zowel in de oven als ook in de slowcooker worden gemaakt, maar niet allemaal. Kies daarom het juiste recept dat ook gemaakt kan worden in een slowcooker. In een slowcooker krijg je bijvoorbeeld geen krokante korst. Als je dit wel wilt, dan kun je het gerecht beter in de oven maken. Of je zou voor een combinatie kunnen kiezen. Je zou het gerecht in de slowcooker kunnen laten sudderen en de laatste 15 tot 30 minuten in de oven voor een krokante korst.

Ovenrecepten maken in de slowcooker

Handige tips om ovenrecepten in de slowcooker te maken

Tijd: twee uur sudderen in de oven staat gelijk aan drie tot vier uur op high of zes tot acht uur op low.

Vlees aanbakken: voordat het gerecht de slowcooker aangaat is het een idee om het vlees van tevoren aan te braden. Dit is in een slowcooker niet noodzakelijk, maar wel zo lekker. Dit geeft namelijk iets meer smaak en het oogt mooier. Ditzelfde geldt overigens voor uien.

Vocht: een slowcooker heeft veel minder vocht nodig dan een gerecht dat gemaakt wordt in de oven. Het toegevoegde vocht uit het recept moet minimaal worden gehalveerd of kan soms helemaal weggelaten worden. Dit hangt af van de ingrediënten. Zo geven uien veel vocht af en heb je in een gerecht met uien minder vocht nodig. Denk er ook aan dat je altijd nog vocht kunt toevoegen. Kijk na een aantal uur in de slowcooker eens na het gerecht. Indien nodig kun je er een scheutje water of bouillon aan toevoegen.

Melkproducten: om schiften te voorkomen kun je het beste melkproducten als crème fraîche en kookroom de laatste 30 tot 60 minuten aan het gerecht in de slowcooker toe te voegen.

Vis en schaaldieren: vis en schaaldieren kunnen ook worden bereid in de slowcooker. Voeg deze op het laatst toe voor het lekkerste resultaat. Staat je slowcooker op high, dan voeg je deze aan het begint van het laatste uur toe. Als je slowcooker op low staat dan doe je dit twee uur voordat de bereidingstijd is afgelopen.

Groente: voor het beste resultaat snijd je de groentes in een gelijke grootte. Zo wordt alles even gaar en voorkom je harde stukjes. Het beste kun je de slowcooker ook eerste vullen met harde groentes die meer tijd nodig hebben. Dus eerst de wortels en aardappels, gevolgd door steeds zachter wordende groentes als tomaten.

Saus te dun: als de slowcook tijd erop zit en je vindt dat de saus te dun is kun je dit op twee manieren oplossen. Je kunt ervoor kiezen om de saus te binden met wat maïzena of en dit is misschien de makkelijkste en veiligste manier, je kunt ervoor kiezen om de deksel van de slowcooker te halen en de slowcooker nog een half uur op high te zetten. Hierdoor verdampt vocht en dikt de saus van nature in.

Inhoud: voor de juiste bereidingstijd, moet je er ook aan denken hoe je slowcooker gevuld is. Een slowcooker waarvan slechts de bodem bedekt is, is sneller klaar dan een slowcooker die bijna tot de rand gevuld is.

Bovenstaande tips zullen je helpen om een traditioneel ovengerecht in een slowcooker klaar te maken. Maar bovenal zal je zelf moeten uitproberen om een gerecht geheel naar jouw smaak te krijgen. Maar dat is natuurlijk bij elke vorm van koken zo en ook wat kokerellen leuk maakt. Heb je nog geen slowcooker, maar ben je van plan om er een aan te schaffen? Bekijk dan eens onze top 10; hierin staan de tien beste slowcookers van dit moment!