Slowcooker schoonmaken

Als je klaar bent met eten, dan zul je net als anders moeten afwassen. Maar hoe maak je de slowcooker nou het beste schoon? Hier een aantal tips om je op weg te helpen.

Vaatwasser of met de hand?

Van veel slowcookers kan de binnenpan in de vaatwasser. Of jouw binnenpan in de vaatwasser kan, staat geschreven in de meegestuurde handleiding. Toch raden we je aan om de slowcooker met de hand schoon te maken. Zeker als je hem veel gebruikt, wil je er zuinig mee omgaan. Als je hem met de hand schoonmaakt, heb je het zelf onder controle.

Schoonmaken voor het eerste gebruik

Voordat je de slowcooker voor het eerst zult kunnen gebruiken, moet je de binnenpan en deksel afwassen. Dit kan eenvoudig met de hand, warm water en een beetje afwasmiddel. Wij raden je aan om een zachte spons te gebruiken in plaats van een afwasborstel. Liever het zekere voor het onzekere en voorzichtig met je slowcooker om gaan. De slowcooker komt rechtstreeks uit de fabriek, dus het is wel zo fijn dat je zeker weet dat het allemaal lekker schoon en fris is voordat je het eten hierin in gaat bereiden.

Sommige slowcookers ruiken bij het eerste gebruik een beetje chemisch. Hier hoef je je geen zorgen om te maken. Dit is waarschijnlijk het verwarmingselement. Deze geur verdwijnt vrij snel vanzelf.

De slowcooker schoonmaken na gebruik

Van een aantal slowcookers kan de binnenpan in de vaatwasmachine. Onze voorkeur gaat uit om de slowcooker altijd met de hand af te wassen. Zo heb je er zelf controle over. Net als voor het eerste gebruik doe je warm water in de binnenpan met een beetje afwasmiddel en was je de binnenpan en deksel met een zachte spons. Daarna droog je het goed af met een schone theedoek.

De slowcooker zichzelf laten reinigen

Je kunt de slowcooker zichzelf laten reinigen door hem te vullen met water en een beetje afwasmiddel. Zet de slowcooker voor een aantal uur op low. De meeste resten zijn inmiddels los geweekt. Spoel de binnenpan en deksel af met lauwwarm water. Als er nog wat restjes zijn achter gebleven kun je dit met de hand nog een keer na poetsen. Let op: doe nooit (ijs)koud water in een warme pan. Hierdoor kun je de pan beschadigen.

Tip voor hardnekkige, aangekoekte resten

Deze tip kan je helpen als je aangekoekte resten in de binnenpan hebt, maar weinig tijd of zin hebt om flink te schrobben. Zorg dat de slowcooker afgekoeld is en uitstaat. Vul de slowcooker tot aan de bovenrand van de vlekken met kraanwater. Voeg hier 250 ml azijn aan toe. Vervolgens voeg je beetje bij beetje 150 gram baking soda toe. Dit geeft een schuimende en bubbelende reactie. Deksel er op en slowcooker op de laagste stand. Geef dit een aantal uur de tijd. Zet daarna de slowcooker uit, deksel eraf en laat het goed afkoelen voordat je verder gaat. Als het water afgekoeld is, giet je de pan leeg en was je de pan nog een keer na met een sopje. Als het goed is, heb je nu weer een brandschone pan.

De buitenpan van de slowcooker schoonmaken

Slowcooker schoonmaken

Na een tijdje kunnen er bruine vlekjes op de buitenpan of het verwarmingselement ontstaan. Dit is aankoekt vuil, waarschijnlijk verbrandde druppels vocht. Deze vlekken kun je gelukkig verwijderen. De vlekken zijn niet schadelijk voor de slowcooker, maar het ziet er niet zo mooi uit. Het enige wat je hiervoor nodig hebt, is baking soda (of baksoda) en wat water. Je maakt hier een dik papje van. Dit doe je door een of twee theelepels baking soda met water te mengen. Doe een beetje van het papje op een doekje en poets over de bruine vlekken. Als je alle plekken hebt gehad, ga je er nog een keer met een natte, zachte spons overheen. Vervolgens droog je het goed af met een schone, droge doek.

Voorkomen is beter dan poetsen

Bovenstaande tips zijn natuurlijk hartstikke handig, maar beter is natuurlijk dat je hardnekkige vlekken voorkomt. Je kunt aangekoekte etensresten in de binnenpan zo veel mogelijk voorkomen door de pan voor gebruik licht in te vetten met bijvoorbeeld olijfolie, roomboter of bakspray.

De slowcooker opbergen

Als je klaar bent met je slowcooker, kun je deze het beste op een droge plek bewaren. Leg de deksel er schuin op, zodat de pan open blijft staan en kan luchten. Hierdoor voorkom je dat er bijvoorbeeld schimmel in de binnenpan kan groeien.

Wil je meer tips en handige truucjes om meer uit je slowcooker te halen? Lees dan vooral ook even onze pagina met slowcooker tips & tricks door!