Slowcooker tips & tricks

Door: Jasper
Laatste update: 24 augustus 2023

Je hebt een slowcooker in huis en gebruikt hem regelmatig voor lekkere stoofpotjes. Met onderstaande tips en tricks haal je meer uit de beste slowcooker. Wat dacht je ervan om je slowcooker te gebruiken als je verkouden bent? Of warm te worden met een zelfgemaakte glühwein? Nieuwsgierig geworden? Lees snel verder.

Slowcooker tips

 • Inhoud
  Vul de slowcooker maximaal tot driekwart.
 • Veiligheid
  Zorg er altijd voor dat de slowcooker op een stabiele ondergrond staat en buiten het bereik van kinderen. De inhoud wordt natuurlijk erg heet en het is dus niet de bedoeling dat een kindje hier aan komt.
 • Keukengerei
  Gebruik altijd keukengerei van hout, kunststof of siliconen. In slowcookers met keramische binnenpannen zou je theoretisch ook stalen vorken en lepels mogen gebruiken, maar voor behoud van je slowcooker kun je beter voorzichtig te werk gaan en eventuele schade beter voorkomen.
 • Recept
  Houd je altijd aan het recept; reken het recept om naar de inhoud van jouw slowcooker. Anders heb je eten dat te gaar is, juist niet gaar is of een pan die overstroomt.
 • Melkproducten
  Melk en (zure) room kunnen schiften tijdens lange bereidingstijden. Voeg deze daarom pas in de laatste 15 tot 30 minuten van de bereidingstijd toe aan het gerecht.
 • Pasta of rijst
  Als je pasta of rijst mee wilt koken in de slowcooker, dan voeg je deze het beste in de laatste 30 tot 60 minuten toe.
 • Aanbraden
  Braad het vlees eerst aan, dit geeft een vollere smaak aan het gerecht. Van sommige slowcookers mag de binnenpan op het fornuis, bijvoorbeeld de Beste Koop. Anders zul je het vlees in een pan moeten aanbraden en daarna overgieten in de slowcooker.
 • Vocht
  Gebruik minder vocht dan dat je denkt nodig te hebben. Er komt tijdens het slowcooken al veel vocht vrij.
 • Grote porties
  Je kunt eenvoudig grotere porties eten bereiden en de helft invriezen. Je bent jezelf na een onverwachte drukke dag dankbaar dat er wat lekkers in de vriezer op je ligt te wachten.
 • Invriezen
  Tips voor het invriezen; doe het eten in grote diepvrieszakken. Je kunt deze plat maken en stapelen. Zo past er meer in je vriezer.
 • Vlees met bloem bedekken
  Soms worden gerechten te waterig. Een trucje is om vlees vooraf even door een beetje bloem te halen. Hierdoor krijg je een wat dikkere saus.

Slowcooker tricks

 • Tijdschakelaar
  Gebruik een tijdschakelaar voor slowcookers zonder timer – de slowcooker springt dan wel niet over op de warmhoudstand, maar schakelt uit. Je kunt nu wel enigszins de bereidingstijd instellen en er voor zorgen dat het eten niet te lang in de slowcooker gaart.Au bain-marie
  Gebruik de slowcooker als je au bain-marie iets moet verwarmen of moet laten smelten. Vul de slowcooker met een laagje water en zet op low.
 • Warmhouder
  Gebruik je slowcooker als warmhouder. Of je het eten in de slowcooker hebt bereid of niet, je kunt elk gerecht of saus warm houden in de slowcooker, zonder dat het aanbrandt.
 • Verkoudheid
  Gebruik je slowcooker als je verkouden bent! Vul de slowcooker met water, zet hem op high. Als je het lekker vindt kun je hier nog eucalyptus of menthol aan toe voegen. Je kunt nu (met een handdoek over je hoofd) boven de slowcooker hangen om te stomen. Je kunt de slowcooker ook aanzetten zonder deksel. De stoom die er uit komt zorgt ervoor dat de luchtvochtigheid in de kamer hoger wordt.
 • Brood bakken
  De broodbakmachine kan de deur uit. Bak de lekkerste broodjes nu ook in de slowcooker! Bereid het brooddeeg zoals je bent gewend, leg bakpapier in de binnenpan en plaats het deeg in de slowcooker. Na ongeveer 4 uur op low moet het brood klaar zijn, maar dit zal afhankelijk zijn van het recept en van jouw slowcooker.
 • Creatief met de slowcooker
  In de slowcooker kun je jouw eigen zeepjes maken. Even googlen of vind op Pinterest de leukste ideeën.
 • Glühwein
  Gebruik jouw slowcooker om glühwein te bereiden en warm te houden. Dit is een echte hit op feestjes en zo eenvoudig. Kerstfeestjes organiseren wordt steeds makkelijkere en leuker.
Slowcooker tips & tricks

Je hebt nu al een hoop tips en tricks, maar je kunt met een slowcooker ook een aantal dingen niet goed doen. Voorkomen is beter dan genezen, lees daarom ook even de meest voorkomende (beginners)fouten.

Over de auteur

Jasper

Jasper is het brein achter debeste.com. Hij heeft al 15 jaar ervaring met grafisch vormgeven, is dol op marketing. Daarnaast schrijft hij ook voor de website. Hij heeft communicatie- en multimediad... Lees meer