Waarom een slowcooker?

Door: Eva
Laatste update: 7 mei 2020

Ken je de lekkere stoofpotjes die urenlang op het fornuis staan te pruttelen? Lekker he, maar je moet hier constant bij blijven. Roeren, gas hoger of lager zetten, ingrediënten toevoegen etc. Bij een slowcooker hoeft dit allemaal niet. Alle ingrediënten gaan in een keer de slowcooker in, slowcooker aan zetten en wachten maar. In de tussen tijd kun je andere dingen doen en zelfs het huis verlaten. Daarom dus een slowcooker!

Waarom een slowcooker?

Slowcooker of stoofpan?

Eigenlijk is een slowcooker een elektrische stoofpan. Je kunt er dezelfde gerechten in maken als in een stoofpan. Alles wat je vroeger in een stoofpan zou maken, kun je nu eenvoudig in een slowcooker maken. In een goede slowcooker kun je dus heerlijke stoofpotjes bereiden, maar ook andere gerechten. Denk aan pulled pork, spare ribs, chocolade fudge, soep, brood bakken en nog veel meer. De slowcooker is bovendien veelzijdig te gebruiken. Bekijk voor meer inspiratie ook zeker even onze slowcooker tips.

In een stoofpan laat je eten heel lang laat pruttelen op een laag vuurtje. Je moet er constant bij blijven om te roeren en de temperatuur te regelen. Het gasvlammetje verwarmt de pan op een klein plekje, het duurt langer voordat het pruttelt en de kans op aanbranden is groot. Een slowcooker wordt constant en regelmatig verwarmt. Je hoeft hier niet bij te blijven, het is zelfs beter voor het eindresultaat als je de slowcooker met rust laat.

Slowcooker voordelen en nadelen

Een slowcooker heeft voordelen, maar ook nadelen. De belangrijkste lichten we hieronder uit.

Voordelen van een slowcooker

 • Aanbranden niet mogelijk
  In de slowcooker is het bijna onmogelijk om, zelfs te lang gekookt voedsel, te verbranden.

 • Je hoeft er niet bij te blijven
  Je kunt het huis verlaten terwijl het eten wordt bereid. ’s Ochtends zet je de pan aan en kun je naar je werk gaan. Als je thuiskomt staat er een heerlijke maaltijd op je te wachten.

 • Gezond  
  Het is een gezonde manier van eten bereiden. Dankzij de lage temperatuur blijven de voedingswaarden behouden. Ook wordt er weinig vet gebruikt in een slowcooker.

 • Goedkope ingrediënten
  Goedkopere stukken vlees zijn zeer geschikt om te stoven en zorgen voor smakelijkere stoofschotels dan duur vlees. Het is dus voordeliger, omdat je goedkopere stukken vlees kunt gebruiken. Ook komen gedroogde kruiden, die vaak goedkoper zijn dan verse kruiden, het beste tot zijn recht in de slowcooker.

 • Smaak en voedingsstoffen
  Je behoudt door het langzame garen veel smaak en voedingsstoffen

 • Structuur
  de structuur van veel voedsel beter intact doordat het voedsel rust en niet constant geroerd wordt

Nadelen van een slowcooker

 • Gevaar te lang garen
  Sommige soorten vlees en groenten worden bijna smakeloos als ze te gaar worden.
 • Meerdere pannen nodig
  Als je bijvoorbeeld alleen een saus in de slowcooker maakt, dan is het nodig om in een andere pan de rijst of pasta te koken. Afhankelijk van wat je wilt maken, heb je naast de slowcooker nog een pan nodig.
 • Grootte
  Een slowcooker kan relatief veel ruimte innemen. Als je hem dagelijks wilt gaan gebruiken, neemt hij een groot gedeelte van je aanrecht in beslag. Als je hem onregelmatig wilt gebruiken, moet je hem ergens kunnen opbergen.
 • Aanbraden in andere pan
  In de meeste slowcookers kun je het vlees niet aanbraden. Het bruine kleurtje, knapperige korst en de smaak mist dan. Je kunt het vlees vooraf aanbraden in een pan en vervolgens in de slowcooker doen. Dit betekent wel dat je een extra pan moet afwassen.
 • Voedselveiligheid
  Als je een slowcooker met uitgestelde starttijd gebruikt, dan is het de vraag hoe wenselijk het is, dat het rauwe vlees al een tijdje in de pan zit voordat de slowcooker aangaat. Wij hebben hier nog geen zorg makende verhalen over gehoord, maar het idee dat rauwe kip al een aantal uur buiten de koeling staat voordat het bereid wordt, vinden we niet zo fijn.

In America is de slowcooker al sinds de jaren 70 razend populair, in Nederland maakt de slowcooker zijn opkomst. Het brengt namelijk een hoop gemak in de keuken. De ingrediënten gaan de slowcooker in en vervolgens doet de slowcooker het werk. Na een aantal uur is het klaar en kun je aan tafel. Je hebt er tussendoor geen omkijken naar. Ideaal – daarom dus een slowcooker!

Over de auteur

Eva
Hoofdredacteur

Eva heeft al meer dan 5+ ervaring als tekstschrijver. Dat begon al tijdens haar studie journalistiek, maar haar passie lag bij pakkende, online content. Daarom maakte zij in 2019 de switch naar copywr... Lees meer