Waarom moet je meer kruiden gebruiken in een slowcooker?

Door: Eva
Laatste update: 19 november 2019
Waarom moet je meer kruiden gebruiken in een slowcooker?

We krijgen veel positieve reacties over het gebruik van de slowcooker, je kunt er dan ook echt heerlijke gerechten in klaarmaken. Je moet alleen wel even weten hoe je de slowcooker goed gebruikt. Welke tijden je aan moet houden, welke (beginners)fouten je absoluut niet mag maken, maar ook hoe je het eten goed kruidt. Want hier komen toch de meeste vragen over binnen.

Waarom heb je met een slowcooker meer kruiden nodig?

Natuurlijk hangt het ervan af wat je maakt en voor wie je het maakt. Als je een eenpansgerecht voor een baby of dreumes wilt maken, dan is het verstandig om minder kruiden te gebruiken (vooral oppassen met zout). Naast dat het spijsverteringssysteem van kinderen anders werkt dan volwassenen, hebben kinderen veel meer smaakpapillen waardoor ze alles veel intenser proeven. 

Maar ga je voor volwassen en koken, dan zul je na een aantal keer experimenten merken, dat hoe langer de slowcooktijd is, hoe meer kruiden je nodig zult hebben. Dit komt omdat er tijdens het slowcooken in een slowcooker veel vocht vrijkomt die niet kan ontsnappen en de smaak en de kracht van de kruiden hierdoor letterlijk verwateren. Ook houden kruiden niet eindeloos hun smaak. Voor een intensievere smaak zou je er dus voor kunnen kiezen om aan het begin meer kruiden toe te voegen of (als je de mogelijkheid hebt) halverwege kruiden toe te voegen aan de slowcooker.

Verse of gedroogde kruiden?

Omdat het vocht in de slowcooker blijft en dus niet “wegkookt”, is het dus van belang dat je meer kruiden toevoegt dan wanneer je in een normale pan je eten bereidt. Wil je aan het begin kruiden toevoegen, dan kun je het beste gedroogde kruiden toevoegen. Verse kruiden verliezen veel sneller hun smaak. Verse kruiden ogen wel erg mooi in een gerecht, je kunt ze daarom beter pas een half uur voor serveren toevoegen aan de slowcooker. Maar let wel op dat je het niet te lang kookt, dit is één van de meest gemaakte beginnersfouten.

Hoeveel kruiden toevoegen?

De hoeveelheid hangt af van wat je klaarmaakt. Als je een gerecht klaarmaakt waarvan je weet dat er veel vocht vrijkomt, dan mag je gerust meer gedroogde kruiden gebruiken dan wanneer je het in een normale pan zou maken. Let er wel op dat de verhoudingen gelijk blijven. Houdt er ook rekening mee dat wanneer de slowcooker langer aanstaat, je meer kruiden nodig zult hebben. Zoals we hierboven al geschreven hebben, houden kruiden niet eindeloos hun smaak. Je zou er dus voor kunnen kiezen om tussendoor te proeven en kijken of het nodig is om wat kruiden aan je gerecht toe te voegen.

Heb je nog geen slowcooker, ben je wel op zoek maar weet je nog niet welke slowcooker je hebt beste kunt aanschaffen? Geen probleem – kijk eens in de top 10 met beste slowcookers van dit moment. De eigenschappen zijn overzichtelijke voor je verzameld en dankzij de voor- en nadelen kun je eenvoudig een slowcooker kiezen die bij jou past!

Over de auteur

Eva
Hoofdredacteur

Eva heeft al meer dan 5+ ervaring als tekstschrijver. Dat begon al tijdens haar studie journalistiek, maar haar passie lag bij pakkende, online content. Daarom maakte zij in 2019 de switch naar copywr... Lees meer