Wat is een slowcooker?

Je hebt het al eens gehoord en gezien. Op social media kom je steeds vaker lekkere gerechten voor slowcookers tegen. Maar wat is een slowcooker, hoe werkt het en wat zijn de voor- en nadelen? Wij leggen het je hier uit, lees dus vooral even verder!

Een slowcooker, in America beter bekend als Crock-pot, is simpel gezegd een elektrische pan. In de slowcooker kun je op een lage temperatuur (80 tot 95°C) langzaam het eten laten garen. Een slowcooker kun je vergelijken met en grote stoofpan waarin je het eten lang laat pruttelen op een laag vuurtje. Door de lage temperatuur is het bijna onmogelijk om het eten in een slowcooker te laten aanbranden en blijven de meeste voedingswaarden bewaard.

Een slowcooker bestaat uit drie onderdelen: buitenpan of behuizing, binnenpan en deksel.

Wat is een slowcooker?

In de buitenpan zit het verwarmingselement verwerkt. De buitenpan warmt de binnenpan op. Op de buitenpan kun je instellen op welke stand de slowcooker moet. Als je een digitale slowcooker hebt, dan kun je hier ook aangeven hoe lang de slowcooker op de stand high of low moet staan, waarna hij automatisch op de warmhoudstand springt.

De binnenpan is gemaakt van aluminium of keramiek. Het eten wordt in de binnenpan bereidt. De deksel moet gedurende de hele slowcooktijd goed op de slowcooker zitten. Als je de deksel opent, dan ontsnapt de warmte. De slowcooker heeft dan weer tijd nodig om op de juiste temperatuur te komen.

Is een slowcooker gezond?

Met een slowcooker kun je op een gezonde manier eten bereiden. Het gerecht gaart langzaam, afgesloten, op een lage temperatuur in het eigen vocht. Dit heeft als voordeel dat je de voedingstoffen niet weg kookt. Ook kunnen de voedingsstoffen niet afgegeven worden aan water, omdat er bijna geen water in de slowcooker zit. Door de gelijkmatige warmteverdeling kookt de maaltijd niet over en brandt het niet aan.

Alle ingrediënten gaan in een keer de pan in. Extra vet, boter of olie toevoegen is niet nodig, omdat aanbraden bijna onmogelijk is. Wel kan het zijn dat je vlees eerst wilt aanbraden, dit doe je zoals je gewend bent. Hier gebruiken de meeste mensen wel olie of een bakproduct voor.

Hoe veilig is een slowcooker?

De slowcooker is veilig, als je hem veilig gebruikt. De slowcooker is zo gemaakt dat je er bijna geen omkijken naar hebt. Daarom kun je met een gerust hart het huis verlaten als de slowcooker aanstaat. Je kunt het vergelijken met je koelkast, die zet je toch ook niet uit als je ergens heen gaat?

Hoe gebruik je de slowcooker dan veilig?

  • Zorg er voor dat slowcooker op een stabiele ondergrond staat. 
  • Zorg dat de slowcooker buiten bereik van kinderen staat.
  • Denk ook aan je huisdieren, zorg ervoor dat je hond of kat er niet aan kan komen.
  • Houd genoeg ruimte vrij rondom de slowcooker, zodat lucht kan circuleren en het niet overhit raakt.
  • De binnenpan wordt heet. Gebruik altijd ovenhandschoenen als je de warme pan uit de slowcooker wilt halen.
  • Zet de warme binnenpan altijd op een vuurvaste ondergrond.

Hoeveel stroom verbruikt een slowcooker?

Gemiddeld gebruikt een slowcooker 200 watt. Dit is slechts een fractie van wat een oven gebruikt. Een slowcooker staat al snel 6 tot 8 uur aan, dat klinkt duur. Gelukkig valt dit reuze mee. Op verbruiken.nl kun je de rekensom eenvoudig zelf nagaan. Een oven verbruikt gemiddeld 2500 watt en een slowcooker 200 watt. We hebben berekend dat als je de slowcooker 10 uur aan hebt staan, dat dit je €0,44 kost. Als je een oven van 2500 watt een uur aan hebt staan, kost het je volgens deze website €0,55. Een uur oventijd is dus zelfs duurder dan 10 uur slowcooken. Daar komt het voordeel bij dat je in de slowcooker goedkoop vlees kunt gebruiken. Een win-winsituatie voor je portemonnee dus.