Er zijn weinig dingen die zo nostalgisch voelen als flinke pan met gebraden kip. Het urenlange garen van de groenten en het vlees, de tientallen kruiden die erin gaan en het allerbest: de geur die het geeft in huis.
Met z’n allen rondom de eettafel of juist een eenpersoonsportie maken: een slowcooker maakt échte thuismaaltijden. Je hoeft er geen uren voor in de keuken te staan en je kookkunsten branden ook niet aan. Dat er daarom zoveel soorten en modellen zijn, is dus niet zo verrassend.
Maar wat is het voordeel en nadeel van zo’n slowcooker, wat kost een slowcooker aan het stroom, maar bovenal: wat kun je er mee doen? Op die vragen geven wij antwoord!
Een slowcooker, ook wel bekend als Crock-pot, is simpel gezegd een elektrische pan. In de slowcooker gaar je op een lage temperatuur (80 tot 95°C) langzaam je eten. Daarom kun je dit ook goed vergelijken met een grote stoofpan, waarin je jouw stoofvlees lang laat pruttelen op een laag vuurtje.
Doordat je op die lage temperaturen kookt, is het bijna onmogelijk om je eten in een slowcooker te laten aanbraden en blijven de meeste voedingswaarden veilig bewaard.
Een slowcooker bestaat uit drie onderdelen: buitenpan of behuizing, binnenpan en deksel.
In de buitenpan zit het verwarmingselement, die de buitenpan opwarmt. Op de buitenpan kun je ook instellen welke stand jij de slowcooker wilt hebben. Als je nou een digitale slowcooker hebt, dan geef je hier aan hoe lang de slowcooker op de stand high of low moet staan.
De binnenpan is vaak gemaakt van aluminium of keramiek, zodat het eten geleidelijk opwarmt. Verder is er nog een deksel. Die zet je tijdens het gebruik van je slowcooker op de pan. Hierdoor blijft de warmte veilig in de pan, waardoor je eten goed gaart.
Je kunt een slowcooker daarom goed vergelijken met een oven: de binnenpan is de ovenschaal waar je het eten in bereid en de oven is de buitenpan, waar je alles instelt en die de schaal verwarmt. De deur van de oven is de deksel en die zorgt ervoor dat alle warmte binnen blijft.
Ja: een slowcooker is gezond. Je kan op deze manier een gezonde maaltijd bereiden. Het gerecht gaart langzaam, afgesloten op een lage temperatuur in eigen vocht. Daardoor kook je niet al je voedingsstoffen weg, zoals je bijvoorbeeld wel doet in een pan.
Omdat alles op lage temperatuur gaart, hoef je extra vet, boter of olie niet toe te voegen aan de slowcooker. Het aanbraden van je ingrediënten is bijna onmogelijk. Dat maakt de slowcooker nog gezonder.
Het kan wel zijn dat je je vlees van tevoren eventueel aanbraad, zoals je bij bepaalde gerechten gewend bent. Hier gebruik je dan wel olie of boter voor, maar dit gebeurt in een externe pan.
De slowcooker is veilig, als je hem veilig gebruikt. De slowcooker is zo gemaakt dat je er bijna niet naar hoeft omkijken. Je kunt daarom prima even langs de Albert Heijn of je vader een bezoekje doen. Vergelijk het maar met een koelkast, die zet je toch ook niet uit als je ergens heen gaat?
Hoe gebruik je de slowcooker dan veilig?
Het gemiddelde stroomverbruik van een slowcooker is ongeveer 200 watt. Dit is slechts een fractie van wat een oven gebruikt. Een slowcooker staat al snel 6 tot 8 uur aan. Dat klinkt duur, maar gelukkig valt dit reuze mee. Op verbruiken.nl kun je dat makkelijk en snel uitrekenen.
Een oven verbruikt gemiddeld 2500 watt en een slowcooker 200 watt. We hebben berekend dat als je de slowcooker 10 uur aan hebt staan, dat dit je €0,44 kost. Als je een oven van 2500 watt een uur aan hebt staan, kost het je volgens deze website €0,55.
Een uur oventijd is dus zelfs duurder dan 10 uur slowcooken. Het energieverbruik van een slowcooker is dus wat lager. Daarnaast maak je in een slowcooker goedkoop vlees gaar. Een win-winsituatie voor je portemonnee dus.
De mogelijkheden in een slowcooker zijn oneindig. Zo kun je niet alleen vis en vlees in de slowcooker gaar maken, maar ook pastasauzen, partydips, lasagne en soep. Van vegetarische gerechten tot stoofvlees: in de slowcooker kan het allemaal.
Je kunt op het internet ook veel lekkere en gezonde recepten vinden, die je kunt maken in een slowcooker. Ook heb je verschillende kookboeken en video’s die uitleggen hoe jij van je kipfiletje een heerlijke maaltijd maakt.
Misschien dat je niet kan autorijden met je slowcooker, maar in de keuken is het echt een alleskunner. Het is niet alleen gezond en beter om met een slowcooker te koken; het is ook nog eens goedkoper.
Verder kun je bijna alles klaarmaken met een slowcooker. Er zijn veel youtubevideo’s en recepten online te vinden voor pastagerechten of stoofpotjes. Tik bij Google in wat jij lekker vindt en er rollen diverse, verschillende recepten uit. Een aanwinst voor je aanrecht!