Aan de slag met de slowjuicer

Eindelijk heb je een slowjuicer op het aanrecht staan, maar wat nu? Hoe begin je en waar moet je op letten?

Lees altijd de meegeleverde boekjes goed door, want zelfs de beste slowjuicer heeft uiteindelijk zijn eigen gebruiksaanwijzingen. Maar grofweg gezegd begin je met alle slowjuicers als volgt:

  • Uitpakken
  • Reinigen
  • In elkaar zetten
  • Lekker recept uitkiezen
  • Slowjuicen
  • Sapje drinken (of bewaren)
  • Schoonmaken

Online staan veel lekkere recepten, maar soms is het ook fijn om een receptboeken in huis te hebben. Voor het beste resultaat haal je biologische ingrediënten.

Wassen: Groente en fruit kun je het beste 10 minuten een bak met water leggen om vuil los te weken. Terwijl dit weekt, kun je de slowjuicer er bij pakken en klaar zetten.

Snijden: Bij de meeste slowjuicers zul je groente en fruit in stukjes van circa 2-3 centimeter moeten snijden. Je kunt dit prima doen tijdens het slowjuicen. Je zet de slowjuicer aan en begint bijvoorbeeld met een appel in stukjes te snijden, vervolgens doe je één voor één de stukjes appel in de vulopening. 

Schillen: Schillen is niet nodig, want de slowjuicer zorgt ervoor dat al het overige (de pulp) in een andere bakje terecht komt. Wel is het aan te raden om pitjes van bijvoorbeeld appel en citroen niet in de slowjuicer te doen. Deze kunnen een bittere smaak afgeven. 

Citroen: Als het recept niet een specifieke volgorde aangeeft, kun je het beste eindigen met sappige groente of fruit. Helemaal fijn is om je sapje te eindigen met een stukje citroen; zo kun je de slowjuicer al een beetje "reinigen", maar vooral ook omdat citroen er voor zorgt dat de voedingstoffen uit het sapje tot vijf keer beter kunnen worden opgenomen door je lichaam.

Tip voor slowjuicers met sap-stop: dit is een klepje op de sapuitlaat. Sluit de sap-stop als je gaat juicen, hierdoor mengt het sap zich goed rondom de zeef en komt het sap er mooi gemengd uit na het slowjuicen.

Hieronder vind je een instructievideo van de Hurom HZ slowjuicer. Deze video laat ter illustratie zien uit welke onderdelen een verticale slowjuicer bestaat en hoe deze in elkaar wordt gezet. 

Als je klaar bent kun je het sap het beste direct opdrinken om zoveel mogelijk van de goede eigenschappen binnen te krijgen. Wil je het sapje bewaren? Lees dan vooral deze pagina even door. 

Het minst leuke gedeelte van slowjuicen is natuurlijk het schoonmaken. Al valt het schoonmaken met een verticale slowjuicer nog best wel mee. Informatie over het schoonmaken van de slowjuicer vind je hier.