Een donkergroen sapje is een gezonde aanvulling op je dagelijkse voeding, maar de smaak is wennen. Zeker als je gewend bent om veel zoetigheid te eten en drinken. Als je besloten hebt om van groentesapjes een nieuwe goede gewoonte te maken, zul je waarschijnlijk even aan de smaak moeten wennen.
Tip: voeg citroen of limoen toe aan je sapje als je het wenproces wilt versnellen. De citroen of limoen verdoezelen de bittere smaak van de donkergroene groentes, bovendien ziet hier bijna geen suiker in en helpen ze om de voedingsstoffen beter te kunnen opnemen.
Veel mensen zijn geneigd om wortels en appels toe te voegen aan het sapje van een slowjuicer; hoewel dit erg lekker is, bevatten ze veel fructose, waardoor je suikerspiegel omhoogschiet.
The Juice Lady (Cherie Calbom), erg bekend in America, heeft het onderstaande stappenplan opgesteld, om het voor beginnende juicers makkelijker en vooral lekkerder te maken.
1. Begin met groenten die zacht van smaak zijn en veel vocht bevatten:
2. Als je aan stap 1 gewend ben, kun je er groene groentes aan je sapjes toevoegen:
3. Vervolgens voeg je ook kruiden toe, deze geven je gezondheid een boost en hebben een intense smaak aan het sapje:
4. De laatste stap is met de welbekende superfoods; gebruik hier niet te veel van, want ze zijn erg bitter:
5: Lekkere toevoegingen aan je sapje
Groentensapjes kunnen aan de bittere kant zijn; al bij de tweede stap. Om het wat lekkerder te maken kun je citroen, limoen, stevia, gember, (bevroren) cranberries, appels of rode bieten aan je sapje toevoegen. Ook wordt citroen aangeraden om de sapjes goed te bewaren.
Appels: liever niet te veel appels, vanwege de fructose, maar misschien heb je het nodig om je sapje lekker op te kunnen drinken. Gebruik bij voorkeur groene appels, hier zit namelijk het minste fructose in.
Citroen en limoen: maken je sapje lekker fris. Het zijn een van de weinige soorten fruit die weinig fructose bevatten. Ze bevatten veel vitamine C en helpen je lichaam om de voedingsstoffen uit het sapje beter te kunnen opnemen.
Cranberries: geven een fruitige smaak aan je sapje. Cranberries zijn goed voor je nieren en blaas. Ze zijn maar een korte periode vers te verkrijgen, een goed alternatief zijn bevroren cranberries.
Gember: geeft een pittig smaakje aan je sapje. Gebruik in het begin een klein beeetje, bijvoorbeeld 1 cm, om aan de smaak te wennen. Het werkt overigens ontstekingsremmend en het helpt bij misselijkheid.
Rode bieten: zijn lekker zoet, ongekookt komen de suikers hiervan minder snel in de bloedbaan terecht. Rode bieten zijn ook erg gezond; het wordt bijvoorbeeld gebruikt om bloeddruk te verlagen of om de lever te reinigen.
Stevia: stevia ken je misschien wel van bepaalde frisdranken die gezoet zijn met stevia. Dit (goedkope) plantje kun je bij bijna elk tuincentrum kopen. Het groeit als kool. Doe blaadjes zijn lekker zoet en caloriearm. Je kunt hier bijvoorbeeld ook lekker thee van maken, of het gebruiken om andere recepten zoet te maken, zonder dat er suiker van pas komt.