Slowjuicer of sapcentrifuge

Er zijn veel verschillende sapmachines, denk bijvoorbeeld aan een blender, sapcentrifuge of een slowjuicer. De meest voorkomende vraag is toch wel wat het verschil tussen de laatste twee is. Daar geven we hier antwoord op.

Zijn slowjuicers niet veel duurder in aanschaf?” Ja, in aanschaf zijn ze duurder, maar een slowjuicer behaalt tot 35% meer sap, waardoor dit verschil bij veel gebruik al snel wordt terugbetaald.

In een sapcentrifuge worden groente en fruit op een hoge snelheid (gemiddeld 15.000 toeren per minuut) gecentrifugeerd. Tijdens het centrifugeren komt er veel warmte vrij, wat de kwaliteit en smaak van het sapje niet ten goede komt. Sap gemaakt met een sapcentrifuge wordt sneller bruin omdat er oxidatie ontstaat. Hierdoor kun je het sapje niet lang bewaren en zie je al vrij snel dat het sapje zich gaat scheiden. Bovendien blijft er relatief veel sap in de pulp achter, wat natuurlijk zonde is. Een sapcentrifuge is geschikt voor groente en fruit met een hoog vochtgehalte. Denk bijvoorbeeld aan appels en citrusvruchten.

Een slowjuicer, de naam zegt het al, doet het rustiger aan. Met 40 tot 80 toeren per minuut maalt en kneust de slowjuicer sap uit de ingrediënten. Hierdoor blijven de vitamines en mineralen van het eten bewaard en is het ook langer (tot 48 uur) houdbaar in de koelkast. Het klinkt alsof je lang moet wachten op een sapje uit de slowjuicer, maar dit valt echt reuze mee. Na een aantal minuten kun je het sapje al drinken. Lees hier alles over de beste slowjuicer.

Slowjuicer of sapcentrifuge
*Testresultaten onderzoen Michelson Laboratories,Inc., Korean Food ResearchInstitute (KRFI) and internal labs


De voor- en nadelen van een sapcentrifuge:

Voordelen sapcentrifuge: 
- Goedkoper in aanschaf
- Prima als je af en toe een sapje wilt drinken
- Weinig snijwerk; grote stukken kunnen in de machine

Nadelen sapcentrifuge:
- Kwaliteit van het sap is minder goed
- Niet geschikt voor harde groente en fruit
- Het sap scheidt zich snel
- Sap moet direct worden opgedronken

De voor- en nadelen van een slowjuicer:

Voordelen slowjuicer:
-
 Meer sap en van betere kwaliteit
- Geschikt voor allerlei groente en fruit
- Zelfs geschikt voor tarwegras en noten
- Sap kan tot 48 uur in de koelkast bewaard worden

Nadelen slowjuicer:
- Al snel duurder dan een sapcentrifuge
- Groente en fruit moet klein worden gesneden
- Het maken van het sap duurt iets langer

Resultaat van het sap uit blender, sapcentrifuge en slowjuicer

Onderstaand filmpje van Versapers toont goed het verschil van sap gemaakt in een blender, sapcentrifuge en slowjuicer:

Conclusie sapcentrifuge of slowjuicer

Een sapcentrifuge raspt op een snelle manier, terwijl de slowjuicer de ingrediënten langzaam kneust en maalt. Een sapcentrifuge heeft een grote opening, hierdoor heb je bijna geen snijwerk; bij de meeste slowjuicers moeten alle ingrediënten in stukjes van circa 3 cm worden gesneden. 

Een slowjuicer kan allerlei soorten groente, fruit, noten en zelfs tarwegras bewerken, terwijl de sapcentrifuge voornamelijk geschikt is voor groente en fruit met een hoog vochtgehalte. 

Sap uit de sapcentrifuge is helder en zal als het even stil staat gaan scheiden, het bevat minder vezels en voedingsstoffen dan sap uit de slowjuicers. Een slowjuicer haalt uit hetzelfde stuk groente of fruit meer sap dan een sapcentrifuge kan. 

Als je niet te veel geld wilt investeren en voornamelijk fruitsapjes wilt maken van appels, peren, citrusvruchten en je het sapje direct wilt opdrinken, dan is de sapcentrifuge een prima keuze. Maar wil je meer vezels, vitamines en mineralen binnen krijgen en ook groente, noten en tarwegras gaan verwerken, dan is de slowjuicer de sapmaker die je moet hebben.