Verschillende types slowjuicers

Slowjuicers komen in verschillende soorten en maten. Dit maakt het kiezen van een slowjuicer in eerste instantie moeilijk. De grootste verschillen leggen we hieronder uit, waardoor het maken van een keuze wat makkelijkere wordt.

Horizontale of een verticale slowjuicer?

Als je een slowjuicer wilt aanschaffen, dan kun je kiezen uit een verticale of een horizontale slowjuicer. Maar wat is het verschil? Wij leggen het uit!

Formaat: Een verticale slowjuicer is kleiner en neemt minder ruimte in beslag.

Tijd: Een verticale slowjuicer heeft een grotere vulopening, er passen meer stukjes groente en fruit in de slowjuicer. Het verwerken van de ingrediënten gaat sneller. 

Schoonmaken: Een verticale slowjuicer is makkelijkere schoon te maken dan een horizontale slowjuicer. 

Aandrukken: Bij een horizontale slowjuicer moet je het groente en fruit aandrukken, bij een verticale slowjuicer vallen de ingrediënten als het ware in de slowjuicer. Aandrukken in de verticale slowjuicer is niet vaak nodig.

Tarwegras: Een horizontale slowjuicer kan harde vezelachtige groente en tarwegras veel beter verwerken dan een verticale slowjuicer. Als je dagelijks tarwegrassapjes wilt drinken, dan kies je een horizontale slowjuicer.

Veelzijdigheid: Een aantal horizontale slowjuicers (bijvoobeeld de Omega Sana 707 uit onze top 10) komen met extra opzetstukken. Je kunt deze gebruiken om pasta, babyvoeding, pindakaas en sorberts mee te maken, maar bijvoorbeeld ook olie uit zaadjes te verkrijgen. Verticale slowjuicers worden soms geleverd met meerdere zeven. Deze kun je gebruiken voor een fijn sapje, een sapje met meer pulp of voor het maken van babyvoeding en ijssorberts.

Verschillende types slowjuicers


Zoals je merkt zit er niet veel verschil tussen een horizontale en verticale slowjuicer. De meeste mensen kiezen voor een verticale slowjuicer. Een verticale slowjuicer neemt namelijk minder ruimte in beslag en het is eenvoudiger in gebruik. De verticale slowjuicer kan wat minder goed overweg met tarwegras dan de horizontale slowjuicer. Het nadeel van de horizontale slowjuicer is dat je er alles met de stamper in moet duwen. Sommige horizontale slowjuicers zijn veelzijdig in gebruik. Naast het maken van sap, kun je ze bijvoorbeeld ook gebruiken voor het bereiden van pastadeeg of het malen van koffiebonen. 

Wat is het verschil tussen een enkele en dubbele persschroef?

Horizontale slowjuicers zijn verkrijgbaar met een enkele en dubbele persschroef. De verschillen tussen een enkele en dubbele persschroef zijn klein, maar tegelijkertijd ook groot. Ze werken allebei met hetzelfde principe; al kneuzend en malend halen ze sap uit groente, fruit en specerijen.

Voor iemand die net begint met slowjuicen zal het verschil tussen de twee persschroeven niet direct merkbaar zijn. De verschillen zijn vooral duidelijk voor de kenner; de dubbele persschroef maakt superieure sappen. 

Sap van een slowjuicer met een enkele persschroef is van hoge kwaliteit met geconserveerde enzymen en voedingsstoffen. Sap van een slowjuicer met een dubbele persschroef heeft een superieure kwaliteit. Bovendien is de sapopbrengst uit een slowjuicer met een dubbele persschroef nog hoger dan de sapopbrengst van een slowjuicer met een enkele persschroef. 

Hier hangt dan ook een prijskaartje aan vast. Een slowjuicer met dubbele persschroef is aanzienlijk duurder. De vraag is dan of je het waard vindt om hier in te investeren.