Zelf amandelmelk maken met slowjuicer

Tegenwoordig vind je in de supermarkt veel melkvervangers, waaronder ook amandelmelk. Wist je dat je zelf amandelmelk of een andere notenmelk kunt maken met je slowjuicer? Voordeel van zelf maken is dat het altijd vers is en dat je precies weet wat er in je glas zit. Bovendien is het heel erg eenvoudig! Lees snel verder en ontdek ook hoe makkelijk je zelf je eigen amandelmelk kunt maken.

Zelf amandelmelk maken met slowjuicer

Over amandelmelk

Amandelmelk is lekker en een goede vervanger als je lactosevrij melk wilt drinken. Omdat het een plantaardig product is, bevat het geen cholesterol en slechts weinig calorieën. Maar pas op, in de supermarkt kun je ongezoete en gezoete amandelmelk kopen. Gezoete amandelmelk is niet zo laag in calorieën, er zit twee keer zoveel calorieën in gezoete amandelmelk dan dat er in ongezoete amandelmelk zit.

Amandelmelk uit de supermarkt kan ook nog toevoegingen bevatten, om bijvoorbeeld de amandelmelk wat dikker van consistentie te maken. Een van deze toevoegingen kan carrageen zijn. Uit enkele onderzoeken blijkt dat sommige mensen hier last van krijgen; geïrriteerde darmen of migraine. Des te meer reden dus om het zelf te maken!

Wat heb je nodig voor amandelmelk?

Gelukkig heb je voor het maken van amandelmelk helemaal niet zo veel nodig. Het beste maak je amandelmelk in een slowjuicer. Dit is de meeste efficiënte en gemakkelijkste manier om amandel- of elk ander soort notenmelk te maken. Naast de slowjuicer heb je ook nog water en ongebrande amandelen of noten naar keuze nodig.

Zo maak je zelf amandelmelk

Voor het maken van amandelmelk is het belangrijk dat je de amandelen eerst een aantal uur in een bakje met water laat weken. Nog beter is het om het overnacht te laten weken. Door de amandelen te weken maak je het fytinezuur in de noten onschadelijk. Fytinezuur is een toxische stof die de plant gebruikt om zichzelf te beschermen. Wij kunnen daar best een beetje van binnen krijgen, maar niet te veel dus. Gooi het week water na gebruik dan ook weg.

Als de noten geweekt zijn, dan kun je aan de slag met het maken van de amandelmelk. Zet je slowjuicer klaar, plaats een bakje onder de pulpuitgang en groot glas of maatbeker onder de sapuitlaat. Het enige wat je naast de noten nog nodig hebt is wat water. Door het toevoegen van water kun je zelf regelen hoe dik en romig je amandelmelk wordt. Voel je daarom vrij om meer of minder water toe te voegen dan onderstaande verhoudingen.

Voor amandelmelk heb je nodig:

  • 250 gram amandelen
  • 0,5 tot 1 liter water (het is maar net hoe romig je het wilt hebben)

Zet je slowjuicer aan doe er een paar amandelen in, gevolgd door een scheutje water. Dit blijf je herhalen totdat al je amandelen op zijn. De amandelmelk is nu klaar. Je kunt het meteen opdrinken of tot drie dagen afgesloten in glazen fles in de koelkast bewaren.

Je kunt vervolgens nog met de smaak variëren door er wat vanille aroma of kaneel aan toe te voegen. Het maakt niet uit of je gepelde of ongepelde amandelen gebruikt, dit is geheel afhankelijk van je eigen smaak.

Amandelpulp – heerlijk om mee te bakken!

Je hebt nu heerlijke amandelmelk gemaakt, maar wat dacht je van de overgebleven pulp? Dat kun je in nog zoveel lekkere dingen verwerken. Het is namelijk gewoon amandelmeel, maar dan wat minder droog zoals je het uit de supermarkt misschien wel kent. Je kunt de pulp dezelfde dag nog gebruiken voor het maken van lekkere muffins, bananenbrood, pannenkoekjes en amandelkoekjes. Wil je het drogen en langer bewaren? Dan kan dat ook! Doe de amandelpulp op een bakplaat en plaats het voor een uurtje in de oven op 100 °C graden, roer het halverwege een keer met een lepel om.

Wist je trouwens dat je van amandelpulp ook veganistische kaas kunt maken? Zoals je merkt, kun je de amandelpulp voor veel lekkere dingen gebruiken, dus gooi het zeker niet weg.

Slowjuicer nodig? 

Zoals we al zeiden, het maken van amandelmelk is erg makkelijk. Alleen heb je daarvoor wel een slowjuicer nodig. Heb je nog geen slowjuicer? Kijk dan even in onze slowjuicer top 10 met de beste slowjuicers van dit moment!