Beste smart speaker / slimme speaker 2023

Door: Stijn
Laatste update: 22 november 2022

Wij verdienen mogelijk een kleine commissie op geselecteerde producten. Lees hier meer over ons en ontdek ons review proces.

Tegenwoordig willen we als consument alles makkelijker, eenvoudiger en sneller. Of het nu gaat om het op afstand doen van de was, de temperatuur in huis regelen of het automatisch koffie zetten in de ochtend. Slimme speakers geven je de mogelijkheid om al je slimmer apparaten op afstand te besturen! Daarom vind je hieronder de vijf beste smart speakers van 2022.

De beste slimme speakers zijn vergeleken op basis van het formaat van de ruimte, of deze multi room audio ondersteunt, op welk Smart Home platform je deze kunt aansluiten en natuurlijk de prijs. De Sonos Move is na uitgebreide tests en beoordelingen door ons benoemd tot beste slimme speaker van 2022. Toch willen we ook de andere goede speakers aan je presteren!

Beste smart speaker / slimme speaker

 1. Beste draadloze smart speaker: Sonos Move Zwart
 2. Beste google assistant speaker: Sonos One
 3. Beste smart speaker bose: Bose Portable Home Speaker
 4. Beste smart speaker voor in de badkamer: JBL Link Portable
 5. Beste smart speaker alexa: Denon Home 150

Smart speakers & slimme speakers vergelijken

Product Formaat ruimte Multiroom audio Smart Home
Sonos Move Zwart Beste draadloze smart speaker
Tussen 20 m2 – 40 m2 Ja Amazon Alexa Google Assistant Homey Bekijk prijzen
Sonos One Beste google assistant speaker
Minder dan 20 m2 Ja Amazon Alexa Google Assistant Homey Bekijk prijzen
Bose Portable Home Speaker Beste smart speaker bose
Minder dan 20 m2 Ja Amazon Alexa Apple HomeKit Google Assistant Bekijk prijzen
JBL Link Portable Beste smart speaker voor in de badkamer
Minder dan 20 m2 Nee Google Assistant Bekijk prijzen
Denon Home 150 Beste smart speaker alexa
Minder dan 20 m2 Ja Amazon Alexa Apple HomeKit Google Assistant Bekijk prijzen
Swipe swipe

Beste draadloze smart speaker Sonos Move Zwart

Hierom zijn we fan:
 • Gebruik buitenshuis
 • Multi room audio
 • Muziek afspelen
 • Applicaties
Let hierop:
 • Google Assistant
 • Ingebouwd scherm
Bekijk prijzen Op het moment van publicatie was de prijs € 329,00
Formaat ruimte: Tussen 20 m2 – 40 m2
Multiroom audio: Ja
Smart Home: Amazon Alexa Google Assistant Homey
Merk: Sonos

Geschikt voor: Mensen met een ruimte tussen de 20 en 40 m2 die graag meerdere apparaten met elkaar verbinden.

We trappen deze review natuurlijk af met de beste smart speaker van dit jaar, de Sonos Move. Een van de grote voordelen van deze smart speaker is dat je deze ook buitenshuis kunt gebruiken, mede door de accuduur van 10 uur. Doordat deze spatwaterdicht is kun je deze meenemen naar:

 • Het strand
 • Je vrienden
 • Vakantie
 • De sportschool

Gebruik in huis

Kies je ervoor om de speaker wel in huis te gebruiken, dan heeft Sonos gekozen voor multiroom audio. Hierdoor kun je verschillende apparaten in huis met elkaar verbinden en toch dezelfde muziek luisteren. Ideaal als je bijvoorbeeld een huisfeestje hebt!

Daarnaast kun je de muziek eenvoudig streamen via Wifi als je thuis bent en je over een internetverbinding beschikt. Je stream de muziek van streamingsdiensten als Spotify, Deezer, Tidal en Napster eenvoudig naar het apparaat.

Een belangrijk punt dat we hierbij moeten vermelden is dat je alleen gebruik kunt maken van de Google Assistant als de slimme luidspreker met een wifi netwerk verbonden is. Is dat niet het geval, dan kun je al je slimme apparaten in huis, zoals je koelkast, vaatwasser of 4K televisie, niet met de Sonos Move bedienen.

De aansturing van de slimme speaker

Wil je muziek gaan afspelen of het apparaat bedienen, dan kun je dat doen met de applicatie. Op Apple en Android apparaten kun je hierdoor het geluid en de bediening volledig op jouw wensen afstemmen. De applicatie is helaas niet beschikbaar voor Windows telefoons.

Een ander klein minpunt is het ontbreken van een ingebouwd scherm. Hierdoor moet je dus altijd kiezen voor de mobiele applicatie of de knoppen op het apparaat gebruiken. Je kunt op het scherm dus niet zien hoe het zit met het volume, welk nummer er wordt afgespeeld of welke telefoon verbonden is.

Te koop bij
Gratis verzending vanaf 20,-
Voor 23.59 uur besteld, morgen gratis bezorgd

Beste google assistant speaker Sonos One

Hierom zijn we fan:
 • Stereopaar
 • Ingebouwde spraakassistent
 • Trueplay
 • Radio
Let hierop:
 • Bluetooth streamen
 • USB-aansluiting
Bekijk prijzen Op het moment van publicatie was de prijs € 429,00
Formaat ruimte: Minder dan 20 m2
Multiroom audio: Ja
Smart Home: Amazon Alexa Google Assistant Homey
Merk: Sonos

Geschikt voor: Gebruikers die multiroom audio en de ingebouwde Google Assistant veel gebruik.

Wil je al je slimme apparaten in huis aansturen met een Google Assistant, dan moet je deze Sonos One duo combinatie hebben. De ingebouwde spraakassistent werkt in het Nederlands en ondersteund vrijwel alle apparaten.

Stereopaar

Een groot voordeel ten opzichte van de andere smart speakers in deze review, is dat je hier direct twee speakers krijgt meegeleverd. Dit is ideaal voor als je muziek in de huiskamer én bijvoorbeeld op je werkkamer wilt.

Een bijkomend voordeel is dat er bij de Sonos One voor gekozen is om Trueplay te gebruiken. Dat wil zeggen dat het geluid uit de speaker wordt afgestemd op de akoestiek in je kamer. Dit doen beide apparaten apart van elkaar, waardoor het geluid in beide ruimtes optimaal is!

Muziek afspelen

Kijken we naar het afspelen van muziek, dan valt het op dat je dit niet kunt doen door middel van Bluetooth. Willen je vrienden bijvoorbeeld muziek afspelen via de Sonos speaker, dan moeten zij eerst verbinding maken met het wifi-netwerk of de router.

Het is namelijk ook niet mogelijk om je telefoon door middel van een USB-aansluiting op het apparaat aan te sluiten. Hierdoor ontbreekt dus:

 • Het opladen van je telefoon
 • Het afspelen van muziek
 • Het afspelen van filmpjes

Gelukkig is het wel mogelijk om met de Sonos One radio te luisteren. Daarbij wordt er gebruik gemaakt van de internetradio en dus geen DAB-, FM- of AM-radio. Hierdoor kan de radio bij een slechte internetverbinding wat haperen.

Te koop bij
Voor 23.59 uur besteld, morgen gratis bezorgd

Beste smart speaker bose Bose Portable Home Speaker

Hierom zijn we fan:
 • 360 graden geluid
 • SimpleSync
 • Accuduur
 • USB-aansluiting
Let hierop:
 • Amazon Alexa
 • Dockingstation
Bekijk prijzen Op het moment van publicatie was de prijs € 379,00
Formaat ruimte: Minder dan 20 m2
Multiroom audio: Ja
Smart Home: Amazon Alexa Apple HomeKit Google Assistant
Merk: Bose

Geschikt voor: Mensen die graag een dagje weg gaan en toch willen genieten van optimale muziek!

Een geweldige nieuwe slimme speaker is de Bose Portable Home Speaker. Het grootste voordeel van deze speaker is het ontwerp, aangezien het geluid hierdoor in 360 graden door de ruimte verspreid wordt. Doordat je deze ook nog eens mee kunt nemen, kan het hele gezelschap genieten van goed geluid.

Dat je de bluetooth speaker mee kunt nemen komt mede door de lange accuduur. Zelfs als je deze kleine slimme speaker op de hoogste stand gebruikt, gaat deze nog 12 uur mee. Dit is meer dan goed genoeg om een hele dag te kunnen vertoeven, bijvoorbeeld als je gaat:

 • Yoga gaat beoefenen
 • Heerlijk op een luchtbed aan het strand gaat liggen
 • Voor een flinke HIIT training in het park

SimpleSync met andere slimme speakers

Doordat Bose gebruik heeft gemaakt van SimpleSync, kun je de Bose speaker eenvoudig verbinden met andere Bose bluetooth speakers. Je kunt hierdoor een multiroom opstelling gebruiken of je Bose apparatuur uitbreiden voor nog beter geluid in grotere ruimtes.

Wil je de muziek van je telefoon afspelen, dan heb je hier verschillende mogelijkheden voor. Zo kun je je telefoon aansluiten door de USB-c aansluiting die gebruikt is, kun je via bluetooth verbinden en kun je ook nog de app van Bose gebruiken voor het afspelen van muziek.

De verbeterpunten

Er zijn dan nog een tweetal verbeterpunten die ons zijn opgevallen. Allereerst is Amazon Alexa niet beschikbaar is in het Nederlands. Deze functionaliteit zien we ook niet terug bij andere slimme speakers, zoals een Amazon Echo of Google Nest audio. Het is momenteel nog onduidelijk of Amazon Alexa ooit in het Nederlands gaat werken.

Een tweede minpunt is volgens ons het ontbreken van een docking station. Dit is een optioneel accessoire dat niet wordt meegeleverd, maar je wel in staat stelt om je apparaat sneller op te laden. Daarnaast heb je dan ook direct een vaste plek in huis voor het apparaat.

Te koop bij
Gratis verzending vanaf 20,-
Voor 23.59 uur besteld, morgen gratis bezorgd

Beste smart speaker alexa Denon Home 150

Hierom zijn we fan:
 • Geluidskwaliteit
 • Multiroom opstelling
 • Touch bediening
 • Muziek streamen
Let hierop:
 • Spraakassistent
 • Chromecast nodig
Bekijk prijzen Op het moment van publicatie was de prijs € 229,00
Formaat ruimte: Minder dan 20 m2
Multiroom audio: Ja
Smart Home: Amazon Alexa Apple HomeKit Google Assistant
Merk: Denon

Geschikt voor: Consumenten die op zoek zijn naar de beste geluidskwaliteit in Hi-Res!

En als laatste hebben we nog de Denon Home 150. Deze geeft je de mogelijkheid om Hi-Res audio naar je apparaat te stream via:

 • Bluetooth
 • Apple Airplay
 • Streamingsdiensten als Spotify en Deezer

De bediening

Voor het afspelen van muziek kun je verschillende opties gebruiken. Je kunt het apparaat namelijk aansturen via je mobiele telefoon, via de spraakassistent of door het Touch Screen op de Denon Home te gebruiken. Dit geeft je meer mogelijkheden dan bij de Sonos Move en Sonos One bijvoorbeeld.

Bij het gebruiken van de spraakassistent moet je er wel rekening mee houden dat dit alleen in het Engels kan. Dit is van deze smart speaker eigenlijk het grootste nadeel, aangezien andere slimme luidsprekers wél vaak in het Nederlands te gebruiken zijn.

Aansturen van andere slimme apparaten

Voor het aansturen van andere slimme apparaten geeft Denon aan dat je een Chromecast of Chromecast Audio nodig hebt. Dit geldt bijvoorbeeld voor je bluetooth speaker of televisie.

Wat we nog wel willen vermelden is dat je de Denon speaker eenvoudig kunt verbinden met andere apparaten van Denon. Zo breid je de set uit met bijvoorbeeld de Denon Home 250 of Denon Home 350. Ook is deze als set van 2 speaker verkrijgbaar voor uitstekend geluid in de hele ruimte.

Te koop bij
Gratis verzending vanaf 20,-
Voor 23.59 uur besteld, morgen gratis bezorgd

Hoe wij smart speakers vergelijken

Bij het vergelijken van de verschillende Smart speakers hebben we een aantal criteria gebruikt waar we extra aandacht aan hebben gegeven. Deze hebben de basis gevormd voor onze vergelijking. De criteria luiden daarbij als volgt.

Formaat ruimte

Het formaat van de ruimte hebben we als eerste bekeken. Hoe groter de ruimte namelijk is, hoe groter het bereik van de slimme speaker moet zijn. Over het algemeen kan daarbij onderscheidt gemaakt worden tussen:

 • Ruimte kleiner dan 20 m2, zoals de Denon Home 150
 • Ruimte tussen 20 m2 en 40 m2, zoals de Sonos Move
 • Ruimte groter dan 40 m2

Multiroom audio

We hebben multiroom audio als belangrijk criteria genomen, vooral om het synchroon luisteren van muziek mogelijk te maken. Dit is bijvoorbeeld handig als je een huisfeestje geeft of als je op je kantoortje dezelfde muziek wilt afspelen als in de huiskamer. Zelfs als je in het park zit en de muziek harder wilt afspelen is een verbinding tussen verschillende apparaten belangrijk.

Smart Home platform

En tot slot is nog het Smart Home platform belangrijk, aangezien dit bepaalt op welke manieren je de Smart speaker kunt aansturen. Je hebt als gebruiker verschillende mogelijkheden, waaronder:

 • Amazon Alexa
 • Google Assistant
 • Apple HomeKit
 • Homey

Waar moet je op letten bij het kopen van een smart speaker / slimme speaker? – 2022 Koopgids

Het kopen van een goede smart speaker is enorm afhankelijk van allerlei verschillende factoren, die per persoon enorm kunnen verschillen. Hieronder hebben we daarom de belangrijkste punten op een rij gezet waar je als consument op moet letten bij het kopen van een nieuwe smart speaker:

Ruimte in huis

Allereerst is het belangrijk om te kijken naar de ruimte in huis waar je de muziek wilt afspelen. Speakers hebben vaak een maximaal bereik, bijvoorbeeld voor het aansturen van slimme lampen of andere apparaten. Ook voor het afspelen van muziek ben je vaak gebonden aan de grootte van een ruimte.

Multiroom audio

Kijk daarnaast of je graag in verschillende ruimtes dezelfde muziek wilt afspelen. In dat geval heb je multiroom audio nodig. Let daarbij ook op het maximale aantal speakers dat je kunt gebruiken én of deze speakers allemaal van hetzelfde merk moeten zijn, zoals bij de Bose Portable Speaker of Denon Home 150 het geval is.

Afspeelmogelijkheden

Om overal waar je bent van de smart speaker gebruik te maken, is het ook belangrijk om te weten op welke manieren je de Smart speaker kunt aansturen. Denk daarbij aan:

 • Bluetooth verbinding
 • Usb-c kabel
 • Touch Screen op het apparaat
 • Applicatie van het merk
 • Apple AirPlay
 • Spraakassistent, zoals Google Assistant

Kies daarbij de mogelijkheden die bij jou passen. Zit je graag op de bank en roep je naar het apparaat wat je wil, dan is een spraakassistent belangrijk. Gebruik je vaker bluetooth zodat ook anderen kunnen verbinden, dan is dat een belangrijk vereiste.

Portable

En kijk tot slot nog of je de speaker ook mee kunt nemen én wat de accuduur is. Hierdoor kun je de speaker bijvoorbeeld ook tijdens het sporten of op het strand gebruiken. In dat laatste geval is stof- en spatwaterdichtheid een belangrijk vereiste.

Veelgestelde vragen

Wat kun je met een Smart Speaker?

Een Smart Speaker kun je gebruiken om allerlei verschillende apparaten in huis aan te sturen. Zo kun je op afstand bijvoorbeeld je televisie aanzetten, maar kun je ook de temperatuur regelen, de muziek regelen of zelfs de verlichting aanpassen.

Welke Google Home is het beste?

Welke Google Home voor jou het beste is, is vooral afhankelijk van jouw persoonlijke voorkeuren. Denk daarbij aan de aanwezigheid van een scherm, maar ook de ruimte waarin je de speaker zet en de verbindingsmogelijkheden. Zelf zijn we erg fan van de Google Nest!

Wat is een Smart Wireless speaker?

Een Smart Wireless speaker is een draadloze speaker die je, zoals de naam al zegt, draadloos aan kunt sluiten op veel andere apparaten in huis. Het is daarbij wel belangrijk om eerst te kijken of de apparatuur die je in huis hebt óf gaat aanschaffen, de Smart functies ondersteunt.

Over de auteur

Stijn

Stijn is fanatiek schrijver en al jarenlang geïnteresseerd in verschillende soorten elektronica. Hij houdt van technische snufjes, zoals drones, VR-brillen en gamen. Verder kun je bij Stijn niet a... Lees meer

Reacties (0)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *