Beste smart speaker / slimme speaker 2022

Laatste ge-update in door Stijn

Tegenwoordig willen we als consument alles makkelijker, eenvoudiger en sneller. Of het nu gaat om het op afstand doen van de was, de temperatuur in huis regelen of het automatisch koffie zetten in de ochtend. Slimme speakers geven je de mogelijkheid om al je slimmer apparaten op afstand te besturen! Daarom vind je hieronder de vijf beste smart speakers van 2022.

De beste slimme speakers zijn vergeleken op basis van het formaat van de ruimte, of deze multi room audio ondersteunt, op welk Smart Home platform je deze kunt aansluiten en natuurlijk de prijs. De Sonos Move is na uitgebreide tests en beoordelingen door ons benoemd tot beste slimme speaker van 2022. Toch willen we ook de andere goede speakers aan je presteren!

Beste draadloze smart speaker
Sonos Move Zwart
Coolblue
Sonos Move Zwart
Beste google assistant speaker
Sonos One
Coolblue
Sonos One
Beste smart speaker voor in de badkamer
JBL Link Portable
Coolblue
JBL Link Portable
Beste smart speaker alexa
Denon Home 150
Coolblue
Denon Home 150
Sonos Move Zwart Bekijk prijzen
Formaat ruimte: Tussen 20 m2 – 40 m2
Multiroom audio: Ja
Smart Home: Amazon Alexa Google Assistant Homey
Hierom zijn we fan:
Gebruik buitenshuis
Multi room audio
Muziek afspelen
Applicaties
Let hierop:
Google Assistant
Ingebouwd scherm

Geschikt voor: Mensen met een ruimte tussen de 20 en 40 m2 die graag meerdere apparaten met elkaar verbinden.

We trappen deze review natuurlijk af met de beste smart speaker van dit jaar, de Sonos Move. Een van de grote voordelen van deze smart speaker is dat je deze ook buitenshuis kunt gebruiken, mede door de accuduur van 10 uur. Doordat deze spatwaterdicht is kun je deze meenemen naar:

 • Het strand
 • Je vrienden
 • Vakantie
 • De sportschool

Gebruik in huis

Kies je ervoor om de speaker wel in huis te gebruiken, dan heeft Sonos gekozen voor multiroom audio. Hierdoor kun je verschillende apparaten in huis met elkaar verbinden en toch dezelfde muziek luisteren. Ideaal als je bijvoorbeeld een huisfeestje hebt!

Daarnaast kun je de muziek eenvoudig streamen via Wifi als je thuis bent en je over een internetverbinding beschikt. Je stream de muziek van streamingsdiensten als Spotify, Deezer, Tidal en Napster eenvoudig naar het apparaat.

Een belangrijk punt dat we hierbij moeten vermelden is dat je alleen gebruik kunt maken van de Google Assistant als de slimme luidspreker met een wifi netwerk verbonden is. Is dat niet het geval, dan kun je al je slimme apparaten in huis, zoals je koelkast, vaatwasser of 4K televisie, niet met de Sonos Move bedienen.

De aansturing van de slimme speaker

Wil je muziek gaan afspelen of het apparaat bedienen, dan kun je dat doen met de applicatie. Op Apple en Android apparaten kun je hierdoor het geluid en de bediening volledig op jouw wensen afstemmen. De applicatie is helaas niet beschikbaar voor Windows telefoons.

Een ander klein minpunt is het ontbreken van een ingebouwd scherm. Hierdoor moet je dus altijd kiezen voor de mobiele applicatie of de knoppen op het apparaat gebruiken. Je kunt op het scherm dus niet zien hoe het zit met het volume, welk nummer er wordt afgespeeld of welke telefoon verbonden is.

De beste slimme speaker van 2022 vanwege de verschillende streamingsdiensten, multiroom audio en de ingebouwde accu.

Sonos One Bekijk prijzen
Formaat ruimte: Minder dan 20 m2
Multiroom audio: Ja
Smart Home: Amazon Alexa Google Assistant Homey
Hierom zijn we fan:
Stereopaar
Ingebouwde spraakassistent
Trueplay
Radio
Let hierop:
Bluetooth streamen
USB-aansluiting

Geschikt voor: Gebruikers die multiroom audio en de ingebouwde Google Assistant veel gebruik.

Wil je al je slimme apparaten in huis aansturen met een Google Assistant, dan moet je deze Sonos One duo combinatie hebben. De ingebouwde spraakassistent werkt in het Nederlands en ondersteund vrijwel alle apparaten.

Stereopaar

Een groot voordeel ten opzichte van de andere smart speakers in deze review, is dat je hier direct twee speakers krijgt meegeleverd. Dit is ideaal voor als je muziek in de huiskamer én bijvoorbeeld op je werkkamer wilt.

Een bijkomend voordeel is dat er bij de Sonos One voor gekozen is om Trueplay te gebruiken. Dat wil zeggen dat het geluid uit de speaker wordt afgestemd op de akoestiek in je kamer. Dit doen beide apparaten apart van elkaar, waardoor het geluid in beide ruimtes optimaal is!

Muziek afspelen

Kijken we naar het afspelen van muziek, dan valt het op dat je dit niet kunt doen door middel van Bluetooth. Willen je vrienden bijvoorbeeld muziek afspelen via de Sonos speaker, dan moeten zij eerst verbinding maken met het wifi-netwerk of de router.

Het is namelijk ook niet mogelijk om je telefoon door middel van een USB-aansluiting op het apparaat aan te sluiten. Hierdoor ontbreekt dus:

 • Het opladen van je telefoon
 • Het afspelen van muziek
 • Het afspelen van filmpjes

Gelukkig is het wel mogelijk om met de Sonos One radio te luisteren. Daarbij wordt er gebruik gemaakt van de internetradio en dus geen DAB-, FM- of AM-radio. Hierdoor kan de radio bij een slechte internetverbinding wat haperen.

De beste Google Assistant speaker met twee speakers, radio mogelijkheden en Trueplay voor optimaal geluid!

Verkrijgbaar bij:
Bose Portable Home Speaker Bekijk prijzen
Formaat ruimte: Minder dan 20 m2
Multiroom audio: Ja
Smart Home: Amazon Alexa Apple HomeKit Google Assistant
Hierom zijn we fan:
360 graden geluid
SimpleSync
Accuduur
USB-aansluiting
Let hierop:
Amazon Alexa
Dockingstation

Geschikt voor: Mensen die graag een dagje weg gaan en toch willen genieten van optimale muziek!

Een geweldige nieuwe slimme speaker is de Bose Portable Home Speaker. Het grootste voordeel van deze speaker is het ontwerp, aangezien het geluid hierdoor in 360 graden door de ruimte verspreid wordt. Doordat je deze ook nog eens mee kunt nemen, kan het hele gezelschap genieten van goed geluid.

Dat je de bluetooth speaker mee kunt nemen komt mede door de lange accuduur. Zelfs als je deze kleine slimme speaker op de hoogste stand gebruikt, gaat deze nog 12 uur mee. Dit is meer dan goed genoeg om een hele dag te kunnen vertoeven, bijvoorbeeld als je gaat:

 • Yoga gaat beoefenen
 • Heerlijk op een luchtbed aan het strand gaat liggen
 • Voor een flinke HIIT training in het park

SimpleSync met andere slimme speakers

Doordat Bose gebruik heeft gemaakt van SimpleSync, kun je de Bose speaker eenvoudig verbinden met andere Bose bluetooth speakers. Je kunt hierdoor een multiroom opstelling gebruiken of je Bose apparatuur uitbreiden voor nog beter geluid in grotere ruimtes.

Wil je de muziek van je telefoon afspelen, dan heb je hier verschillende mogelijkheden voor. Zo kun je je telefoon aansluiten door de USB-c aansluiting die gebruikt is, kun je via bluetooth verbinden en kun je ook nog de app van Bose gebruiken voor het afspelen van muziek.

De verbeterpunten

Er zijn dan nog een tweetal verbeterpunten die ons zijn opgevallen. Allereerst is Amazon Alexa niet beschikbaar is in het Nederlands. Deze functionaliteit zien we ook niet terug bij andere slimme speakers, zoals een Amazon Echo of Google Nest audio. Het is momenteel nog onduidelijk of Amazon Alexa ooit in het Nederlands gaat werken.

Een tweede minpunt is volgens ons het ontbreken van een docking station. Dit is een optioneel accessoire dat niet wordt meegeleverd, maar je wel in staat stelt om je apparaat sneller op te laden. Daarnaast heb je dan ook direct een vaste plek in huis voor het apparaat.

JBL Link Portable Bekijk prijzen
Formaat ruimte: Minder dan 20 m2
Multiroom audio: Nee
Smart Home: Google Assistant
Hierom zijn we fan:
Waterdicht
Accuduur
Prijs
Google Assistant
Let hierop:
Kleine ruimtes
Multiroom functies

Geschikt voor: Mensen die graag muziek luisteren in de buurt van water, zoals de badkamer of het strand

Wil je ook in de buurt van water profiteren van uitstekende geluidskwaliteit, dan is de JBL Link Portable wellicht wat voor jou. Deze is namelijk:

 • Waterdicht met IPX7
 • Stofbestendig
 • Portable met een accuduur van 8 uur

Het is wel belangrijk om te vermelden dat deze géén multiroom functionaliteit heeft, waardoor je deze dus ook niet met andere slimme apparaten van JBL kunt linken om in verschillende ruimtes dezelfde muziek synchroon af te spelen.

Gebruik in huis

Doordat je een docking station meegeleverd krijgt, kun je de JBL Link Portable in huis overal neerzetten. Belangrijk is wel dat er een goed wifi-signaal is, wat je bijvoorbeeld met een wifi versterker kunt verbeteren. Ook mag de ruimte niet te groot zijn, aangezien hierdoor het geluid een stuk minder kan zijn. We adviseren ruimtes van maximaal 20 m2.

Je kunt de slimme speaker aansturen door middel van Google Assistant. Deze functionaliteit vinden we bijvoorbeeld ook terug bij een Google Nest Hub Max. Besturing via spraak kan gewoon in het Nederlands, waarmee je apparaten als je soundbar, dweilrobot of OLED tv moeiteloos aanstuurt.

De prijs

Het laatste pluspunt is volgens ons de prijs. Het is namelijk een van de beste betaalbare slimme speakers van 2022. Vergelijken we deze met andere slimme speakers uit deze review, dan is deze soms wel drie keer goedkoper! Deze prijs is vergelijkbaar met een HomePod mini, een Apple smart speaker.

De beste smart speaker van 2022 voor in de badkamer vanwege de IPX7 certificering en het uitstekende geluid.

Denon Home 150 Bekijk prijzen
Formaat ruimte: Minder dan 20 m2
Multiroom audio: Ja
Smart Home: Amazon Alexa Apple HomeKit Google Assistant
Hierom zijn we fan:
Geluidskwaliteit
Multiroom opstelling
Touch bediening
Muziek streamen
Let hierop:
Spraakassistent
Chromecast nodig

Geschikt voor: Consumenten die op zoek zijn naar de beste geluidskwaliteit in Hi-Res!

En als laatste hebben we nog de Denon Home 150. Deze geeft je de mogelijkheid om Hi-Res audio naar je apparaat te stream via:

 • Bluetooth
 • Apple Airplay
 • Streamingsdiensten als Spotify en Deezer

De bediening

Voor het afspelen van muziek kun je verschillende opties gebruiken. Je kunt het apparaat namelijk aansturen via je mobiele telefoon, via de spraakassistent of door het Touch Screen op de Denon Home te gebruiken. Dit geeft je meer mogelijkheden dan bij de Sonos Move en Sonos One bijvoorbeeld.

Bij het gebruiken van de spraakassistent moet je er wel rekening mee houden dat dit alleen in het Engels kan. Dit is van deze smart speaker eigenlijk het grootste nadeel, aangezien andere slimme luidsprekers wél vaak in het Nederlands te gebruiken zijn.

Aansturen van andere slimme apparaten

Voor het aansturen van andere slimme apparaten geeft Denon aan dat je een Chromecast of Chromecast Audio nodig hebt. Dit geldt bijvoorbeeld voor je bluetooth speaker of televisie.

Wat we nog wel willen vermelden is dat je de Denon speaker eenvoudig kunt verbinden met andere apparaten van Denon. Zo breid je de set uit met bijvoorbeeld de Denon Home 250 of Denon Home 350. Ook is deze als set van 2 speaker verkrijgbaar voor uitstekend geluid in de hele ruimte.

De beste smart speaker waarbij je Amazon Alexa kunt gebruiken en audio in hi-res afspeelt!

Product Formaat ruimte Multiroom audio Smart Home
Sonos Move Zwart Sonos Move Zwart
Beste draadloze smart speaker
Tussen 20 m2 – 40 m2 Amazon Alexa Google Assistant Homey Bekijk prijzen
Sonos One Sonos One
Beste google assistant speaker
Minder dan 20 m2 Amazon Alexa Google Assistant Homey Bekijk prijzen
Bose Portable Home Speaker Bose Portable Home Speaker
Beste smart speaker bose
Minder dan 20 m2 Amazon Alexa Apple HomeKit Google Assistant Bekijk prijzen
JBL Link Portable JBL Link Portable
Beste smart speaker voor in de badkamer
Minder dan 20 m2 Google Assistant Bekijk prijzen
Denon Home 150 Denon Home 150
Beste smart speaker alexa
Minder dan 20 m2 Amazon Alexa Apple HomeKit Google Assistant Bekijk prijzen
Laatste prijs-update: zondag 26 maart 2023
Door:
Stijn

Stijn is fanatiek schrijver en al jarenlang geïnteresseerd in verschillende soorten elektronica. Hij houdt van technische snufjes, zoals drones, VR-brillen en gamen.

Verder kun je bij Stijn niet alleen lezen over computers of koelkasten, maar duikt hij met alle plezier ook in onderwerpen als beste skeelers of de meest fijne hardloopschoenen.