Beste smartphone 2023. 5x de beste smartphones

Laatste ge-update in door Jasper

We kunnen vandaag de dag niet meer zonder onze smartphones. Er zijn zoveel verschillende smartphones dat het voor jou als consument moeilijk kan zijn om een smartphone te vinden die voor jou geschikt is. Gelukkig helpen wij je uit de brand door de beste smartphones van 2023 te vergelijken.

In deze review vergelijken we de smartphones op basis van het de screen-to-body ratio en schermgrootte, de camerakwaliteit en de ontgrendel mogelijkheden. We kunnen alvast verklappen dat de Samsung Galaxy A52s als beste uit de test is gekomen. Benieuwd naar de rest? Lees dan snel mee!

Samsung Galaxy A52s 128GB Zwart Bekijk prijzen
Schermgrootte & Screen-to-body ratio: 6,5 inch (83,9%)
Camerakwaliteit: Voor: 32 MP - Achter: 64 MP
Ontgrendelmogelijkheden: Vingerafdruk & Gezichtsherkenning
Hierom zijn we fan:
Krachtig toestel – Full HD scherm – Kwaliteit camera
Let hierop:
Groot scherm – Oplaadsnelheid

De Samsung Galaxy A52s is de beste koop smartphone die er in 2022 op de markt is. Er zijn een aantal aspecten die bij deze Android smartphone in het oog springen. De eerste is bijvoorbeeld de screen-to-body ratio. Deze ligt met bijna 84% hoog, waardoor je een relatief groot scherm hebt.

Hoewel het grote scherm een van de belangrijkste voordelen is, zien we ook dat het scherm moeilijk met één hand te bedienen is. Veel van de smartphones uit deze review zijn aan de grote kant, maar gelukkig hebben we er ook een aantal opgenomen die je wel eenvoudig met één hand kunt bedienen.

Een ander groot voordeel is het Full HD scherm waar je gebruik van kunt maken. In combinatie met het grote scherm dat we hiervoor al genoemd hebben, kijk je eenvoudig series en films via Netflix of andere streaming diensten.

Beste smartphone 2022 met uitstekende camera

De kwaliteit van de camera is een ander groot voordeel van deze beste koop smartphone 2022. De camera aan de achterkant van het toestel heeft namelijk de volgende kenmerken:

Ook aan de voorkant van de telefoon zien we een uitstekende camera ingebouwd. Deze heeft een camera met maar liefst 32 Megapixels, waardoor je ook vanaf de voorkant van je telefoon een uitstekende foto of video kunt opnemen.

Een ander nadeel van deze smartphones van Android is de meegeleverde oplader. Deze heeft namelijk maar 15 watt, waardoor deze een mindere oplaad kwaliteit heeft dan wanneer we dit vergelijken met andere opladers. Hoewel je telefoon wel vol gaat, kan het wel wat langer duren.

Met een geweldige camera is de Samsung Galaxy A52s een geweldige aankoop.

Apple iPhone 12 Pro Max 128GB Goud Bekijk prijzen
Schermgrootte & Screen-to-body ratio: 6,7 inch (90,63%)
Camerakwaliteit: Voor: 12 MP - Achter: 12 MP
Ontgrendelmogelijkheden: Gezichtsherkenning
Hierom zijn we fan:
Kwaliteit camera – Telelens – Krachtig toestel
Let hierop:
Groot toestel – Meegeleverde accessoires

De Apple iPhone 12 Pro Max is de best geteste smartphone die door ons team is getest. Apple staat natuurlijk bekend om het gebruiksgemak van haar apparaten. Toch is dit lang niet het enigste voordeel van deze iOS smartphone. Laten we eens kijken naar de belangrijkste voordelen.

Allereerst is er de kwaliteit van de camera. Met een aantal verschillende kenmerken van de camera krijg je prachtige foto’s. Denk daarbij een optische beeldstabilisatie, groothoek camera en contract detectie. Hiermee zoekt de camera zelf naar een voorwerp waarop het kan scherpstellen. Ook de telelens valt op.

Doordat het toestel groot is, heeft het ook een krachtige processor nodig. Deze krachtige processor geeft je een aantal mogelijkheden die je bij andere smartphones niet ziet:

 • Spelen van 3D Games
 • Het draaien van zwaardere applicaties
 • Het streamen en afspelen van films en series.

Ontbrekende accessoires bij best geteste smartphone 2023

Zoals we inmiddels wel gewend zijn van Apple, ontbreken er verschillende accessoires. Zo wordt er standaard geen oplader meegeleverd en ontbreken ook de oortjes. Hierdoor ben je genoodzaakt om draadloze oordopjes of een nieuwe koptelefoon te kopen.

Ondanks dat de oplader ontbreekt, kun je wel draadloos opladen met deze Apple smartphone. Met de huidige ontwikkelingen kun je daardoor opladen in de auto, op kantoor en in sommige gevallen zelfs op het aanrecht in de keuken.

Tot slot willen we nog vermelden dat de telefoon wel aan de grote kans is. Hierdoor kun je de telefoon niet met één hand bedienen. Dit maakt het minder geschikt om langere berichten te typen of documenten te bewerken. Dit moet je altijd met twee handen doen om het efficiënt te houden.

De beste geteste smartphone van 2023 is met afstand de Apple iPhone 12 Pro Max.

Samsung Galaxy A12 128GB Zwart Bekijk prijzen
Schermgrootte & Screen-to-body ratio: 6,5 inch (83,51%)
Camerakwaliteit: Voor: 8 MP - Achter: 48 MP
Ontgrendelmogelijkheden: Vingerafdruk
Hierom zijn we fan:
Batterij – Geheugen – Dual Sim mogelijkheden – Prijs
Let hierop:
Schermgrootte – Kwaliteit foto’s

Ben je op zoek naar de beste budget smartphone die er op de markt is, dan ben je bij de Samsung Galaxy A12 aan het juiste adres. Dit is ook direct het belangrijkste voordeel van deze Android smartphone ten opzichte van de concurrentie. Het is niet voor niets de beste goedkope smartphone!

Ondanks de prijs, heeft de telefoon een uitstekende batterij, waardoor je ruim een dag volop van je telefoon gebruik kunt maken. In tegenstelling tot andere smartphones heb je hierdoor ook niet direct een powerbank nodig aan het einde van de dag.

Met een geheugencapaciteit van maar liefst 128 GB heb je genoeg ruimte om je favoriete foto’s en video’s op te slaan. Heb je toch het idee dat je meer geheugen hebt, dan kun je er altijd een extra geheugenkaart aan toevoegen.

De plek waar de geheugenkaart in gaat, is ook direct de plek waar je eventueel een tweede simkaart in kunt doen. Hierdoor kun je de telefoon voor zowel privé als voor het werk gebruiken, zonder dat je telkens van toestel of simkaart hoeft te wisselen. Dit is bijvoorbeeld niet mogelijk bij Apple smartphones.

Andere aansluitingen voor deze smartphone zijn:

 • Hoofdtelefoon aansluiting
 • Usb-aansluiting

Programma’s

We zien bij deze smartphone wel dat de schermgrootte een nadeel is. Je krijgt namelijk een smartphone met een 6,5 inch scherm, waardoor je deze moeilijk met één hand kunt bedienen. Door de hoge screen-to-body ratio heb je ook nog eens een enorm scherm waar je op kunt klikken, wat het wat lastiger maakt.

Tot slot willen we nog even de kwaliteit van de foto’s en video’s benadrukken. Vergelijken we deze met de kwaliteit van de andere smartphones uit deze review, dan is de kwaliteit bij de Samsung Galaxy A12 beduidend minder. We adviseren daarom niet om de telefoon aan te schaffen als je graag foto’s maakt.

Een zeer goede smartphone voor een zeer scherpe prijs!

Verkrijgbaar bij:
Samsung Galaxy S20 FE - 5G - 128GB Bekijk prijzen
Schermgrootte & Screen-to-body ratio: 6,5 inch (87,68%)
Camerakwaliteit: Voor: 32 MP - Achter:12 MP
Ontgrendelmogelijkheden: Vingerafdruk & Gezichtsherkenning
Hierom zijn we fan:
Verversingssnelheid – Draadloos opladen – Beveiligingsupdates
Let hierop:
Schermgrootte - Oplaadsnelheid

Met het aanschaffen van de Samsung Galaxy S20 FE haal je de beste mid-range smartphone in huis. Hoewel het niet de goedkoopste telefoon is, betaal je er ook zeker niet de hoofdprijs voor. Doordat het een Android smartphone is, kun je gemakkelijk de complete telefoon personaliseren.

Met een verversingssnelheid van maar liefst 120 keer per seconde, kun je ongestoord films en series kijken, maar speel je ook moeiteloos verschillende games en draai je de zwaarste applicaties. Dit maakt de smartphone geschikt voor vrijwel elke gebruiker.

Het opladen van de smartphone doe je volledig draadloos. Dit is erg handig als je een auto hebt die draadloos opladen ondersteunt of je hiervoor een speciale oplader hebt aangeschaft. Dit laatste zouden we zeker doen, aangezien de meegeleverde oplader niet de maximale oplaadsnelheid heeft.

Natuurlijk kun je er ook voor kiezen om een powerbank mee te nemen om er zeker van te zijn dat je altijd en overal met een volle telefoon staat. Toch heeft dit natuurlijk weer het nadeel dat je deze altijd met je mee moet slepen.

Beveiligingsupdates bij de beste mid-range smartphone

Samsung staat erom bekend veel beveiligingsupdates voor haar apparaten beschikbaar te stellen. Ook bij deze Samsung Galaxy S20 FE is dat het geval. Je bent tot eind 2024 verzekert van beveiligingsupdates, waardoor je zeker weet dat je gegevens of bestanden geen risico lopen.

Ook bij deze telefoon valt de schermgrootte direct op. Met 6,5 inch is het scherm aan de grootte kant, wat bedienen met één hand moeilijk maakt. Hier hebben we de belangrijkste eigenschappen van de smartphone nog eens op een rij gezet:

 • Hoogte: 15,98 cm
 • Breedte: 7,45 cm
 • Diepte: 0,84 cm
 • Gewicht: 193 gram

De beste mid-range smartphone is een combinatie van geweldige prestaties tegen een zeer scherpe prijs!

Apple iPhone SE 64 GB Zwart Bekijk prijzen
Schermgrootte & Screen-to-body ratio: 4,7 inch (60,56%)
Camerakwaliteit: Voor: 7 MP - Achter: 12 MP
Ontgrendelmogelijkheden: Vingerafdruk & Gezichtsherkenning
Hierom zijn we fan:
Compact toestel – Scherpe foto’s – Zware apps
Let hierop:
Minder veelzijdige camera - Accessoires

En tot slot hebben we dan nog de beste kleine smartphone van 2022, de Apple iPhone SE. Naast dat de iPhone lekker compact is, is het ook de beste betaalbare smartphone die we getest hebben. De prijs is meer dan uitstekend, terwijl je er bij Apple ook een mooi stukje technologie bij krijgt.

Waar de andere smartphones uit deze review vooral erg groot zijn, is de schermgrootte van deze iPhone minder dan 5 inch. Andere smartphones uit deze review zitten ver over de 6 inch heen, wat bediening met één hand moeilijk maakt. Daar hebben we bij deze smartphone nog geen moment last van gehad.

Ondanks dat de telefoon klein van stuk is, is het tot flinke prestaties in staat. Ook de zwaarste apps draai je namelijk moeiteloos op deze telefoon, waarbij je moet denken aan:

 • Candy Crush
 • Foto’s en video’s bewerken
 • Grote bestanden downloaden

Let er daarbij wel op dat je over een sterk wifi-signaal beschikt, anders kan het verwerken van gegevens alsnog traag aanvoelen. Een wifi-versterker kan in dergelijke gevallen helpen.

Ook de geïntegreerde camera geeft meer dan uitstekende foto’s. Zonder enkele problemen maak je mooie foto’s, waarbij je profiteert van phase detection autofocus, optische beeldstabilisatie en een groothoeklens voor extra mooie foto’s!

Daarbij moeten we wel direct vermelden dat de telefoon maar één camera heeft. Tegenwoordig zien we op veel smartphones verschillende lenzen, maar daar hebben ze bij deze iPhone niet voor gekozen. Desondanks krijg je mooie foto’s met een scherpe kwaliteit.

Accessoires

Evenals bij de andere iPhones die Apple de laatste jaren op de markt heeft gebracht, krijg je ook in dit geval weinig accessoires meegeleverd. Je krijgt bijvoorbeeld alleen een oplaadkabel. De stekker, oortjes of andere accessoires moet je los aanschaffen.

De Apple iPhone SE stelt je in staat om je telefoon eenvoudig met één hand te bedienen!

Product Schermgrootte & Screen-to-body ratio Camerakwaliteit Ontgrendelmogelijkheden
Samsung Galaxy A52s 128GB Zwart Samsung Galaxy A52s 128GB Zwart
Beste koop smartphone
6,5 inch (83,9%) Voor: 32 MP - Achter: 64 MP Vingerafdruk & Gezichtsherkenning Bekijk prijzen
Apple iPhone 12 Pro Max 128GB Goud Apple iPhone 12 Pro Max 128GB Goud
Best geteste smartphone
6,7 inch (90,63%) Voor: 12 MP - Achter: 12 MP Gezichtsherkenning Bekijk prijzen
Samsung Galaxy A12 128GB Zwart Samsung Galaxy A12 128GB Zwart
Beste budget/goedkope smartphone
6,5 inch (83,51%) Voor: 8 MP - Achter: 48 MP Vingerafdruk Bekijk prijzen
Samsung Galaxy S20 FE - 5G - 128GB Samsung Galaxy S20 FE - 5G - 128GB
Beste mid range smartphone
6,5 inch (87,68%) Voor: 32 MP - Achter:12 MP Vingerafdruk & Gezichtsherkenning Bekijk prijzen
Apple iPhone SE 64 GB Zwart Apple iPhone SE 64 GB Zwart
Beste kleine smartphone
4,7 inch (60,56%) Voor: 7 MP - Achter: 12 MP Vingerafdruk & Gezichtsherkenning Bekijk prijzen
Laatste prijs-update: zondag 26 maart 2023
Door:
Jasper

Jasper is het brein achter debeste.com. Hij heeft al 15 jaar ervaring met grafisch vormgeven, is dol op marketing en is, naast zijn vriendin en dochter, ook verliefd op SEO. Daarnaast schrijft hij ook voor de website.

Hij heeft communicatie- en multimediadesign gestudeerd en ook meerdere cursussen over marketing gevolgd. Verder komt hij jaarlijks bij de SEO Benelux Borrel, waar hij in 2022 ook in het panel zat.

Als Jasper niet schrijft of aan het designen is, bouwt hij aan met LEGO óf doet hij aan CrossFit