Beste smartwatch 2022 - Top 5 slimme horloges

Laatste ge-update in door Stijn

Smartwatches zijn vandaag de dag niet meer weg te denken uit het straatbeeld. Iedereen die zijn of haar activiteiten wil bijhouden, gebruikt tegenwoordig een smartwatch. Wist je dat er zelfs smartwatches met valdetectie voor ouderen zijn!? Daarmee wordt familie direct ingeschakeld als iemand valt.

Hier hebben we de beste smartwatches voor je op een rij gezet! De smartwatches zijn vergeleken op basis van functionaliteiten, prijs, polsomtrek en gegevens op het scherm. Daarbij is de Fitbit Charge 4 als beste smartwatch uit de test gekomen! Benieuwd naar de rest van de lijst? Hier lees je het!

Fitbit Charge 4 Bekijk prijzen
Aanbevolen voor: Fietsen, Fitness, Hardlopen, Triathlon, Zwemmen
Bellen mogelijk: Nee
Aanbevolen polsomtrek: 15 – 17 cm
Hierom zijn we fan:
Weekoverzicht – Fitbit Pay – Ingebouwde gps
Let hierop:
Huawei compatibel - Scherm

Laten we beginnen met deze goede smartwatch van Fitbit, de Fitbit Charge 4. Voor deze test hebben we de smartwatch een hele week lang gedragen. Aan het einde van de week krijg je namelijk een overzicht van je activiteiten gedurende de week. Dit motiveert enorm om het de komende week nóg beter te doen.

Hoewel het natuurlijk handig is om je telefoon overal mee naar toe te nemen, is dat bij de Fitbit Charge 4 niet persé nodig. Je hebt namelijk de mogelijkheid om gebruik te maken van Fitbit Pay. Dit werkt als je een bankrekening hebt bij bijvoorbeeld:

Ook de ingebouwde GPS maakt het overbodig om je iPhone of Android device overal mee naar toe te nemen. Tijdens het hardlopen kun je namelijk gebruik maken van deze functie, zodat je je telefoon niet in de hand hoeft te houden of op moet bergen. Dit maakt het enorm handig tijdens het sporten.

De nadelen

Helaas is het niet mogelijk om met deze smartwatch te connecten als je een Huawei smartphone hebt. Sinds de opkomst van dit smartphone merk zien we het aantal smartphones erg toenemen. Dit maakt deze smartwatch minder geschikt.

Daarnaast is het scherm erg klein. Wil je uitgebreide notificaties ontvangen van berichten die je binnenkrijgt of juist grotere analyses kunnen doen op de data, dan valt dat bij deze smartwatch tegen. Zeker als we dit vergelijken met de concurrentie, is het scherm aan de kleine kant.

Met de Fitbit Charge 4 haal je gegarandeerd de beste smartwatch 2022 in huis!

Apple Watch Series 7 Bekijk prijzen
Aanbevolen voor: Fietsen, Fitness, Hardlopen
Bellen mogelijk: Ja
Aanbevolen polsomtrek: 13 – 20 cm
Hierom zijn we fan:
VO2 max meting – Hartslag – Always-on scherm - GPS
Let hierop:
iPhone nodig - Stekker

De duurste smartwatch in deze serie is de Apple Watch Serie 7. Dit maakt het direct ook de beste smartwatch voor iPhone, vooral door de uitgebreide mogelijkheden die het heeft. In vergelijking met veel andere smartwatches in deze review heeft het daarom een streepje voor.

Allereerst bijvoorbeeld de mogelijkheden om je conditie te meten. Het is zelfs mogelijk om een VO2 max meting te doen, die vooral voor intensieve sporters interessant is. Hiermee moet je namelijk de maximale zuurstofopname van je bloed, die iets zegt over de fitheid.

Qua hartslag zijn er ook nog verschillende opties. Zo is er natuurlijk sprake van een hartslagsensor, maar kun je ook hartslagfilmpjes laten maken door de elektrocardiogram functie. Hierdoor krijg je beter inzicht in je gezondheid. Andere aspecten waar je inzicht in krijgt zijn:

 • Stressniveau
 • Conditie
 • Ademhalingsoefeningen
 • Mindfulness

Er zijn de laatste jaren verschillende verbeteringen doorgevoerd, waaronder bijvoorbeeld het always-on scherm. Naast dat het scherm erg energiezuinig is, is het ook een stuk helderder. Zelfs als de zon erop schijnt, heeft deze smartwatch er geen enkel probleem mee.

Connectiviteit

Qua connectiviteit hebben we wel een puntje van kritiek. Deze smartwatch kun je namelijk alleen aansluiten op een iPhone. Heb je een ander merk telefoon, dan is het niet mogelijk. Dit is ten opzichte van andere smartwatches wel een groot nadeel.

Daarnaast missen we ook de oplader in de doos. Natuurlijk staat Apple er wel om bekend dat zij dergelijke accessoires niet meeleveren, maar toch is dit wel een belangrijk aspect dat ontbreekt. Deze moet je dus nog los aanschaffen om je Apple Watch te kunnen opladen.

De Apple Watch Series 7 geeft je uitstekend inzicht in je conditie en sportprestaties!

Fitbit Ace 3 Bekijk prijzen
Aanbevolen voor: Fitness, Hardlopen
Bellen mogelijk: Nee
Aanbevolen polsomtrek: 15 cm
Hierom zijn we fan:
Gericht op kinderen – Activity tracker – Slaapdetectie
Let hierop:
GPS - hartslagsensor

De Fitbit Ace 3 is juist gericht op kinderen, wat je ook aan de gehele smartwatch kunt zien. Zo is er sprake van een kleurrijk bandje, zodat het ook voor kinderen aantrekkelijk wordt om de smartwatch te dragen. De prijs is gericht op kinderen, wat natuurlijk een voordeel ten opzichte van de concurrenten is.

In de huidige samenleving zitten we natuurlijk steeds meer en langer achter ons scherm. Daarom is het belangrijk om kinderen op jonge leeftijd te motiveren meer te gaan sporten. Met deze activity tracker wordt je kind elke dag gemotiveerd om 60 minuten te bewegen. Daaronder valt:

 • Hardlopen
 • Wandelen
 • Fietsen

Ook slaap is steeds belangrijker aan het worden en in combinatie met de schermtijd laat in de avond zien we dat de kwaliteit van slaap enorm afneemt. Daarom heeft deze Fitbit Ace 3 ook een slaapsensor, die precies in de gaten heeft wanneer je kind in slaap valt en weer wakker wordt.

Activity tracker

Hoewel het horloge ideaal is om als activity tracker te functioneren, missen we wel belangrijke aspecten. Zo is er bijvoorbeeld geen sprake van een ingebouwde gps-sensor. Ondanks dat deze voor kinderen misschien minder interessant is, is dit wel een basisfunctionaliteit die we zouden verwachten.

Ook een hartslagsensor ontbreekt helaas, waardoor je deze mogelijkheid voor je kinderen ook mist. Het is naar ons idee dan ook maar een activity tracker dan een smartwatch. Natuurlijk is deze smartwatch wel gefocust op kinderen, dus het is ook geen enorm goed probleem.

Dit maakt de smartwatch een stuk minder geschikt voor ouderen. Wil je bijvoorbeeld je rondje hardlopen vastleggen in Strava, dan moet je te allen tijde je telefoon meenemen. Ook is in dat geval een hartslagband nodig om je hartslag bij te houden.

De Fitbit Ace 3 is als beste budget smartwatch enorm geschikt om de gezondheid van je kinderen in het oog te houden!

Apple Watch SE Bekijk prijzen
Aanbevolen voor: Fietsen, Fitness, Hardlopen
Bellen mogelijk: Ja
Aanbevolen polsomtrek: 13 – 20 cm
Hierom zijn we fan:
Hartslagsensor – GPS – Waterdicht
Let hierop:
iPhone nodig - Stekker

In de beste smartwatch test is de Apple Watch SE als beste Apple smartwatch uit de test gekomen. In vergelijking met de Apple Watch 6 is de prijs gewoon een stuk voordeliger, terwijl er maar weinig wordt ingeleverd op de functionaliteiten van de smartwatch.

Een eerste functionaliteit is natuurlijk de hartslagmeter. Hoewel het niet mogelijk is om een hartfilmpje te maken, zien we dat hier in de praktijk maar weinig gebruik van gemaakt wordt. Daarom verkiezen we deze Apple Watch ook boven de hierboven genoemde Apple Watch Series 6.

Natuurlijk is er sprake van een gps-sensor, zodat je een duidelijk inzicht hebt in al je activiteiten, sporten en hobby's. Fietsrondes, zwemsessies en hardloopwedstrijden worden zonder problemen vastgelegd. Andere activiteiten die je kunt vastleggen zijn:

 • Crosstrainer
 • Fitness
 • Intervaltraining
 • Vechtsporten
 • Yoga

Gelukkig is de smartwatch ook waterdicht tot 5 ATM. Dit wil zeggen dat je deze prima onder de douche of tijdens het zwemmen kunt dragen. Zelfs met een flinke regenbui hoef je je geen zorgen te maken. Neem je smartwatch echter niet mee bij duiksessies, aangezien die dat niet aankan.

Compatibiliteit

Zoals we hierboven ook al hebben kunnen vaststellen, is deze smartwatch niet compatibel met andere smartphones. Je moet daarom een iPhone hebben om de smartwatch te kunnen gebruiken. Dit is toch wel een nadeel ten opzichte van de concurrentie.

Evenals bij de Apple Watch Series 6, zien we ook in dit geval dat er geen stekker is meegeleverd. Hierdoor ben je direct gedwongen om een stekker aan te schaffen, tenzij je een draadloze oplader in huis hebt liggen. Toch zien we dat de concurrentie wel altijd een stekker meelevert.

De Apple Watch SE is met haar basisfunctionaliteiten en uitstekende prestaties de beste Apple smartwatch!

Verkrijgbaar bij:
Samsung Galaxy Watch4 Classic Bekijk prijzen
Aanbevolen voor: Fietsen, Fitness, Hardlopen, Outdoor, Triathlon, Zwemmen
Bellen mogelijk: Ja
Aanbevolen polsomtrek: 17 – 19 cm
Hierom zijn we fan:
Gezondheidsmeting – Draaiende bezel – Wear OS besturingssysteem
Let hierop:
iOS smartphones - Bloeddrukmeting

En tot slot sluiten we deze review af met de Samsung Galaxy Watch4 Classic. Hoewel de prijs met €399 aan de hoge kant is, krijg je er ook enorm veel voor terug. Zo zien we bijvoorbeeld dat je gezondheidsmetingen kunt uitvoeren, waarbij onder meer gekeken wordt naar:

 • ECG hartslagmeting
 • Bloeddrukmeting
 • Bioelectrical Impedance Analysis

De resultaten van deze metingen worden allemaal weergegeven in de Samsung Health Monitor app, waardoor je telkens inzicht hebt in jouw conditie en ook kunt zien hoe zich deze op de langere termijn ontwikkeld.

De draaiende bezel maakt het enorm gemakkelijk om door de verschillende functionaliteiten te draaien. Dit gebruik je ook voor het navigeren tussen verschillende apps en notificaties. Je hebt de mogelijkheid om zes verschillende functies op het scherm weer te geven, wat we zelf als meer dan prima ervaren.

Het Wear OS besturingssysteem van Samsung maakt het tevens mogelijk om applicaties te downloaden en je favoriete apps te selecteren. Deze is eenvoudig verbonden met de Google Play Store, wat het gebruik erg intuïtief maakt. De apps download je eenvoudig van je smartphone op de smartwatch.

Connectiviteit

Ook heeft Samsung ervoor gekozen om de Samsung Galaxy Watch4 niet te laten connecten met een iPhone. Dit komt natuurlijk door de verschillende besturingssystemen die er gebruikt worden. Je hebt dus wel een device met Android nodig om het beste uit de smartwatch te halen.

Nog een puntje van kritiek is de bloeddrukmeting. Hoewel weinig mensen er gebruik van zullen maken, moet je eerst een losse bloeddrukmeter gebruiken om de meting van je smartwatch te kalibreren. Weinig mensen hebben een losse bloeddrukmeter, waardoor deze functie weinig gebruikt wordt.

Met afstand de beste smartwatch voor intensieve sporters en liefhebbers van gezondheidsdata!

Product Aanbevolen voor Bellen mogelijk Aanbevolen polsomtrek
Fitbit Charge 4 Fitbit Charge 4
Beste koop smartwatch
Fietsen, Fitness, Hardlopen, Triathlon, Zwemmen 15 – 17 cm Bekijk prijzen
Apple Watch Series 7 Apple Watch Series 7
Best geteste smartwatch
Fietsen, Fitness, Hardlopen 13 – 20 cm Bekijk prijzen
Fitbit Ace 3 Fitbit Ace 3
Beste goedkope smartwatch
Fitness, Hardlopen 15 cm Bekijk prijzen
Apple Watch SE Apple Watch SE
Beste Apple watch
Fietsen, Fitness, Hardlopen 13 – 20 cm Bekijk prijzen
Samsung Galaxy Watch4 Classic Samsung Galaxy Watch4 Classic
Beste sport smartwatch
Fietsen, Fitness, Hardlopen, Outdoor, Triathlon, Zwemmen 17 – 19 cm Bekijk prijzen
Laatste prijs-update: woensdag 7 juni 2023
Door:
Stijn

Stijn is fanatiek schrijver en al jarenlang geïnteresseerd in verschillende soorten elektronica. Hij houdt van technische snufjes, zoals drones, VR-brillen en gamen.

Verder kun je bij Stijn niet alleen lezen over computers of koelkasten, maar duikt hij met alle plezier ook in onderwerpen als beste skeelers of de meest fijne hardloopschoenen.