Beste snoeischaar 2023. 5x de beste snoeischaren

Laatste ge-update in door Eva

Nu het in Nederland elke zomer alleen maar warmer lijkt te worden, zijn veel mensen de stenen in de tuin aan het vervangen voor groen. Een logisch gevolg is natuurlijk dat de tuin ook bijgehouden moet worden. Hiervoor kun je allerlei verschillend tuingereedschap gebruiken, waaronder een snoeischaar, grasschaar, of kettingzaag. Voor het kleinere werk hebben we in deze review de beste snoeischaren van 2023 op een rij gezet.

Daarbij hebben we de snoeischaren vergelijken op basis van de veiligheidsvergrendeling, de maximale takdikte, het gewicht en natuurlijk de prijs. Daar is de Wolf Garten RR 2500 als beste snoeischaar naar voren gekomen. Gelukkig stopt het daar niet bij, want we hebben nog vier andere zeer goede snoeischaren in deze review opgenomen! Lees dus snel verder!

Wolf Garten RR 2500 Bekijk prijzen
Veiligheidsvergrendeling: Ja, met één vinger
Maximale takdikte: 22 mm
Gewicht: 200 gram
Hierom zijn we fan:
Takdikte - Gewicht - Antikleeflaag - Stompvrij snijden
Let hierop:
Lengte lemmet - Telescooparm

Laten we beginnen met de beste snoeischaar van 2022, de Wolf Garten RR 2500. Dit begint natuurlijk al met het merk, aangezien Wolf Garten bekend staat om haar tuingereedschap. Naast een snoeischaar kun je namelijk ook andere producten van Wolf kopen, waaronder:

Beste snoeischaren

Bij het gebruiken van deze Wolf Garten snoeischaar zijn ons een aantal pluspunten opgevallen:

  • Takdikte tot wel 22 mm
  • Antikleeflaag
  • Stompvrij snijden

Door deze flinke takdikte kun je al een stuk meer takken snijden dan bijvoorbeeld de Gardena classic snoeischaar, die met 18 millimeter een stuk minder kan snijden. Daarnaast valt de antikleeflaag op, die voorkomt dat takken en bladeren aan de scherpe messen blijven hangen.

Ook zorgt het stompvrij snijden ervoor dat de zogenaamde wonden aan de takken een stuk sneller helen. Hierdoor heb je weer sneller mooie bloemen en planten in je tuin staan. Weet je nog niet goed wanneer je jouw planten en takken moet snoeien, dan hebben we hier de snoeikalender voor je!

De ontbrekende punten

Er zijn een tweetal punten die wat ons betreft ontbreken. Dat is allereerst de lengte van het lemmet. In vergelijking met de Fiskars Pro P90 is het lemmet bijna een centimeter korter, waardoor je ook minder kracht kunt zetten tijdens het snoeien. Het lemmet van de Wolf Garten snoeischaar komt op 4,7 centimeter.

Daarnaast missen we ook de telescopische handgreep. Deze geeft je normaal gesproken de mogelijkheid om ook de wat hoger gelegen takken te snoeien. Naast dat deze niet is meegeleverd, is het ook niet mogelijk om een losse telescopische arm aan te sluiten.

De beste snoeischaar van 2022 vanwege het lichte gewicht, de antikleeflaag en het snijden van takken tot 22 millimeter.

Fiskars Pro P90 Bekijk prijzen
Veiligheidsvergrendeling: Ja, met één vinger
Maximale takdikte: 26 mm
Gewicht: 265 gram
Hierom zijn we fan:
Lemmetlengte - Dikke takken - Ergonomische handgrepen - Teflon
Let hierop:
Prijs - Kleine handen

Eigenlijk was ons testpanel er vrij snel over uit. De Fiskars Pro P90 is de best geteste snoeischaar van dit moment. Dit komt allereerst doordat deze enorm lekker in de hand ligt. De ergonomisch handgreep zorgt er namelijk voor dat je deze ook voor langere tijd kunt gebruiken, zonder dat het vervelend wordt.

Scherpe messen

De scherpe messen van de Fiskars snoeischaar zijn voorzien van teflon, waardoor de schaar lichter werkt. Er is namelijk sprake van een stuk minder weerstand, bijvoorbeeld als we dit vergelijken met de Comfort Gardena snoeischaar. Het is daarmee ook een echte professionele snoeischaar voor de fanatieke tuinder!

De lemmetlengte van 5,5 centimeter zorgt ervoor dat je veel kracht kan zetten, waardoor je droge takken tot wel 26 millimeter moeiteloos door kunt snijden. Zeker bij dode takken is dat geen probleem, terwijl je bij natte takken deze diameter waarschijnlijk niet gaat halen.

Met een gewicht van 265 gram heb je een stevige snoeischaar te pakken die bijna niet kapot te krijgen is. Dit komt mede door het glasvezelversterkte kunststof handvat, waardoor deze sterke snoeischaar ook nog eens erg duurzaam is.

Bij het gebruik van de snoeischaar moet je er wel rekening mee houden dat deze minder geschikt is voor kleinere handen. Zeker als de beide handgrepen ver van elkaar af staan, is het moeilijk om met kleine handen de snoeischaar dicht te krijgen.

De prijs

Een nadeel van de snoeischaar is wel dat deze stevig geprijsd is. Ondanks dat grote voordelen van de snoeischaar, zijn er verschillende andere scharen die een stuk voordeliger zijn, waaronder:

De beste koop snoeischaar van 2022 vanwege de lemmetlengte, ergonomische handgrepen en teflon laag op de messen.

Gardena Classic Bekijk prijzen
Veiligheidsvergrendeling: Ja, met één vinger
Maximale takdikte: 18 mm
Gewicht: 144 gram
Hierom zijn we fan:
Antislip handgreep - Merk - Vergrendeling - Antikleefcoating
Let hierop:
Dikkere takken - Voelt fragiel

Met deze Gardena Classic snoeischaar heb je een echte klassieker in de hand. Gardena is namelijk één van de grootste merken van Nederland, met nog veel ander tuingereedschap. Over de kwaliteit van dit merk bestaat dan ook geen enkele twijfel. Daarbij moet je denken aan:

Goede snoeischaar

Kijken we naar de handgreep, dan heeft Gardena gekozen voor een anti slip handgreep. Zelfs met natte handen, handschoenen of zweethanden is het geen probleem om de snoeischaar vast te houden. Daarnaast is er gebruik gemaakt van vergrendeling die je er met één vinger op kunt zetten.

Bij het daadwerkelijk snoeien van verschillende takken, is de antikleefcoating op het mes opgevallen. Zelfs als er veel sap uit de tak of bloem kwam, is er geen enkele keer iets blijven plakken aan het mes. Dit bespaart niet alleen veel tijd, maar ook veel ergernissen.

We hebben wel ervaren dat de dikkere takken voor deze Gardena snoeischaar een probleem is. Met een maximale diameter van 18 millimeter is dit de snoeischaar met de laagste diameter. Wil je een echte dikke tak snoeien, dan is de Fiskars Pro P90 wellicht meer geschikt voor je.

Het gebruik

Door het lichte gewicht van maar 144 gram ligt deze snoeischaar fijn in de hand. Ten opzichte van een elektrische snoeischaar kun je deze ook een stuk langer gebruiken. Hierdoor voelt de snoeischaar wel weer een stuk fragieler aan dan de concurrenten. Zeker als je de dikke takken wilt snoeien is dit voelbaar.

De beste klassieke snoeischaar van 2022 voor kleine takken met een uitstekende handgreep, vergrendeling en antikleefcoating!

Verkrijgbaar bij:
Gardena Comfort Bekijk prijzen
Veiligheidsvergrendeling: Ja, met één vinger
Maximale takdikte: 23
Gewicht: 250 gram
Hierom zijn we fan:
Diameter - Ontbreken veer - Softgrip handgreep - Veiligheidsvergrendeling
Let hierop:
Prijs - Onderhoud

De Gardena Comfort snoeischaar is de enige snoeischaar in deze review met een aambeeld. Dit geeft je een aantal belangrijk voordelen ten opzichte van een klassieke snoeischaar, waaronder:

  • Meer kracht zetten bij het snoeien
  • Minder kans op het maken van snoeiwonden
  • Perfect voor dikkere takken

Dikkere takken

En dat deze geschikt is voor dikkere takken, zien we aan de maximale takdikte van 23 millimeter. In combinatie met de softgrip handgreep snoei je moeiteloos een of meerdere uren, zonder dat je daarbij last krijgt van je handen. Ben je klaar met snoeien, dan zet je met één vinger eenvoudig de veiligheidsvergrendeling op de snoeischaar.

Ten opzichte van de andere snoeischaren in deze review, is er een belangrijk verschil. Er wordt namelijk geen gebruik gemaakt van een veer om de twee handgrepen uit elkaar te houden. Hierdoor hoef je er ook niet bang voor te zijn dat deze kapot gaat of gaat roesten.

Belangrijk om te vermelden is dat de snoeischaar wel een stuk duurder is dan die van de concurrentie. Zo is deze bijvoorbeeld 4 keer duurder dan de RVS snoeischaar en 2 keer zo duur als de Gardena Classic snoeischaar. Voor beginnende tuinders kan dit aan de hoge kant zijn.

Het onderhoud

Hoewel je met een snoeischaar met aambeeld meer kracht kunt zetten, is er ook meer onderhoud voor nodig om de messen scherp te houden. Zo is het aan te raden om de messen regelmatig te slijpen, om de veiligheidsvergrendeling erop te zetten als je deze niet meer gebruikt en de messen te smeren om roestvorming te voorkomen.

De beste snoeischaar met aambeeld vanwege de softgrip handreep, de diameter van 23 mm en de veiligheidsvergrendeling.

RVS snoeischaar Bekijk prijzen
Veiligheidsvergrendeling: Ja, met twee handen
Maximale takdikte: 25 mm
Gewicht: 140 gram
Hierom zijn we fan:
Dikke takken - Veiligheidsslot - Gewicht - Prijs
Let hierop:
Handgreep - Veiligheidsslot

Ben je op zoek naar een nieuwe snoeischaar voor een scherpe prijs? Dan is de RVS snoeischaar zeer geschikt. Het is namelijk veruit de goedkoopste snoeischaar, daar de andere snoeischaren in deze review twee tot wel vijf keer zo duur zijn. Zeer geschikt voor een beginnende tuinder dus!

Roestvrij staal

Doordat de messen gemaakt zijn van roestvrij staal, heb je een aantal voordelen:

  • Kalk- en milieubestendig
  • Zeer duurzaam
  • Bestand tegen verschillende weersinvloeden
  • Zeer sterk

Doordat de maximale takdikte maar liefst 25 millimeter is, is dit een zeer goede takkenschaar. Of je nu planten of dikkere takjes wilt snoeien, met deze snoeischaar kan het allemaal. Met een gewicht van minder dan 150 gram is het ook zeer makkelijk om de snoeischaar te hanteren.

Wel vonden we de handgreep zelf vrij onhandig. In tegenstelling tot bijvoorbeeld de Gardena Classic snoeischaar en de Fiskars Pro P90 is er geen ergonomische handgreep gebruikt en is er ook geen sprake van softgrip. Hierdoor is het wel onprettig om de snoeischaar meerdere uren achter elkaar te gebruiken.

Veiligheidsslot

Natuurlijk vinden we het een groot voordeel dat er een veiligheidsslot op de snoeischaar zit. Toch is het mechanisme een stuk minder makkelijk te hanteren dan bij de andere snoeischaren in deze review. Bij deze snoeischaar moet je de handgrepen met twee handen bij elkaar knijpen, waarna je het veiligheidsslot kunt aanbrengen.

Bij de andere snoeischaren kon dit met één hand en hoefde er alleen maar een knop omgezet te worden. Staat het veiligheidsslot er eenmaal op, dan hoef je je in ieder geval geen zorgen te maken dat je jonge kinderen zich kunnen bezeren.

Een van de goedkopere snoeischaren voor dikke takken, een veiligheidsslot en licht gewicht!

Verkrijgbaar bij:
Product Veiligheidsvergrendeling Maximale takdikte Gewicht
Wolf Garten RR 2500 Wolf Garten RR 2500
Beste koop
Ja, met één vinger 22 mm 200 gram Bekijk prijzen
Fiskars Pro P90 Fiskars Pro P90
Best geteste
Ja, met één vinger 26 mm 265 gram Bekijk prijzen
Gardena Classic Gardena Classic
Beste klassieke snoeischaar
Ja, met één vinger 18 mm 144 gram Bekijk prijzen
Gardena Comfort Gardena Comfort
Beste snoeischaar met aambeeld
Ja, met één vinger 23 250 gram Bekijk prijzen
RVS snoeischaar RVS snoeischaar
Beste goedkope snoeischaar
Ja, met twee handen 25 mm 140 gram Bekijk prijzen
Laatste prijs-update: zaterdag 1 april 2023
Door:
Eva

Eva heeft al meer dan 5+ ervaring als tekstschrijver. Dat begon al tijdens haar studie journalistiek, maar haar passie lag bij pakkende, online content. Daarom maakte zij in 2019 de switch naar copywriter. Sindsdien schrijft ze met veel plezier voor Debeste.com. 

Verder reist Eva het liefst de hele wereld rond, kookt ze graag vegetarische gerechten en speelt ze met veel plezier op de piano. Voor jou duikt zij in de wereld van kookspullen, hondenbrokken en andere huis-tuin-en-keukenartikelen.