Beste spiegelreflexcamera 2022

Laatste ge-update in door Stijn

In een tijd dat we alles op sociale media willen vastleggen, mogen foto's van hoge kwaliteit niet ontbreken. Met een geweldige camera voldoe je ruimschoots aan dit vereiste! Aangezien spiegelreflexcamera's verkrijgbaar zijn met verschillende lenzen, sensoren, applicaties en functies, kan het moeilijk zijn om een goede camera te kiezen.

Geen zorgen, want daarom hebben wij in deze review de beste spiegelreflexcamera's van 2022 voor je. Die hebben we vergeleken op basis van de beeldsensor, het aantal megapixels van de camera, de opslagvereisten en natuurlijk de prijs. Daaruit zijn vijf uitstekende camera's gekomen, waarvan de Nikon D3500 de beste van allemaal is! Ben je benieuwd naar de andere spiegelreflexcamera's? In dit overzicht komen de vijf beste voorbij!

Nikon D3500 Bekijk prijzen
Beeldsensor: APS-C Sensor
Megapixel camera: 24,2 MP
Eisen opslagmedium: Klasse 10 Maximaal 512 GB
Hierom zijn we fan:
Veelzijdige lens - Diepe grip - Hulpstand - Rubberen oogschelp
Let hierop:
Kantelbaar scherm - Geheugenkaart

Laten we beginnen met de beste spiegelreflexcamera van 2022, de Nikon D3500. Vanaf het moment dat we de doos opende, viel direct de diepe grip van het model op. Hierdoor heb je een uitstekende grip op het apparaat en hoef je ook niet bang te zijn dat je de camera snel uit je handen laat vallen.

Foto's maken

Bij het maken van de verschillende foto's hebben we een aantal pluspunten die ons zijn opgevallen:

 • Veelzijdige lens
 • Hulpstand
 • Rubberen oogschelp

Laten we beginnen met de veelzijdige lens. Er wordt namelijk een 18-55 mm lens gebruikt, waardoor je verschillende soorten foto's kunt maken. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor portretten, landschappen of architectuur. Wat ons betreft krijg je in al deze gevallen mooie foto's.

Ook de hulpstand is voor beginnende fotografen een zeer handige functie. bij het kiezen van de instellingen krijg je namelijk uitleg over hoe deze functie werkt en wat je er allemaal mee kunt doen. Door telkens de uitleg te lezen, kan het wel wat langer duren voordat je de juiste functie hebt gevonden.

En tot slot is de rubberen oogschelp nog een belangrijk pluspunt. Zelfs als je in een bewegende auto zit, kun je zonder problemen door de oogschelp krijgen. Hierdoor kun je de spiegelreflexcamera op je oogkas laten rusten en kan deze ook tegen een stootje.

LCD scherm

Bij het bekijken van de camera zijn er een tweetal punten opgevallen waar je als koper rekening mee moet houden. Allereerst is dat het LCD scherm dat je niet kunt kantelen, waardoor je wat moeilijker foto's kunt maken vanuit een lage positie. Hiervoor moet je dan direct op je buik gaan liggen.

Een tweede minpunt is dat je bijvoorbeeld ook geen geheugenkaart krijgt meegeleverd. Deze moet je dus zelf nog aanschaffen. Daarbij moet je een SD-kaart met minimaal klasse 10 kopen, aangezien hierdoor de spiegelreflexcamera maximaal presteert.

De beste spiegelreflexcamera van 2022 vanwege de veelzijdige lens en de handige hulpstand!

Canon EOS 250D Bekijk prijzen
Beeldsensor: APS-C Sensor
Megapixel camera: 24,1 MP
Eisen opslagmedium: Maximaal 256 GB
Hierom zijn we fan:
Kantelbaar scherm - Bluetooth en wifi - 4K video - Creative Assist functie
Let hierop:
Stof- en waterdicht - APS-C sensor

Na allerlei tests te hebben volbracht, is de Canon EOS 250D de best geteste spiegelreflexcamera van dit moment. Dit komt onder meer door het kantelbare scherm. Hierdoor kun je zowel foto's boven als onder de macht maken. Dit is een voordeel ten opzichte van de hierboven genoemde camera van Nikon.

Bluetooth en wifi

De digital single lens reflex (DSLR) camera beschikt over bluetooth en wifi, wat het makkelijk maakt om met andere elektronische apparaten te verbinden, zoals een tablet. Hiermee zet je de gemaakte foto's eenvoudig op andere apparaten, waardoor je deze ook een stuk gemakkelijker kunt delen.

Naast dat je foto's kunt maken, kun je ook uitstekende video's in 4K maken. Doordat deze Canon camera gebruik maakt van beeldstabilisatie, kun je ook lopend mooie foto's en video's maken. Ook bewegende onderwerpen leg je hiermee moeiteloos vast, zoals bijvoorbeeld hardlopers, fietsers of je kids op skeelers.

Een belangrijke functie bij het maken van foto's is de Creative Assist functie. In dat geval kun je eenvoudig scherpe en creatieve foto's maken. Deze functie zorgt er namelijk voor dat je meer inzicht krijgt in de verschillende instellingen en wat de invloed is van deze instellingen op de foto's.

Stof- en waterdicht

Helaas zien we dat de camera niet stof- of waterdicht is. Zijn je kinderen aan het zwemmen bij Center Parcs, dan adviseren we om goed op te passen. Te veel vocht of water kan er namelijk voor zorgen dat de camera schade oploopt en onbruikbaar is. We adviseren de camera te gebruiken voor:

 • Architectuur en interieur
 • Landschapsfotografie
 • Portret fotografie
 • Reizen

Als we dan nog een klein nadeel mogen noemen, dan is dat de APS-C sensor. In tegenstelling tot een FullFrame sensor is deze net wat ingezoomd, waardoor de foto's allemaal wat kleiner lijken. Ondanks dat vier van vijf camera's over deze APS-C sensor beschikken, is dat een klein minpuntje. Desondanks scharen we deze Canon onder een van de vijf beste spiegelreflexcamera's van 2022.

De best geteste spiegelreflexcamera van 2022 met Creative Assist functie, kantelbaar scherm en beeldstabilisatie!

Canon EOS 2000D Bekijk prijzen
Beeldsensor: APS-C Sensor
Megapixel camera: 24,1 MP
Eisen opslagmedium: Maximaal 128 GB
Hierom zijn we fan:
Accessoires - Geheugenkaart - Megapixels - Optische zoeker
Let hierop:
Kantelbaar scherm - Accuduur

Een van de beste instap spiegelreflexcamera's is de Canon EOS 2000D. Dit komt onder meer doordat je verschillende accessoires krijgt meegeleverd, waardoor je direct aan de slag kunt. Zo krijg je onder meer:

 • Tas met schouderband
 • 16 GB geheugenkaart
 • Lensdoppen en bodydop
 • Accu met acculader

Daarbij moeten we wel vermelden dat er maar één accu wordt meegeleverd. We adviseren daarom om een tweede accu aan te schaffen. Hiermee voorkom je dat je met een lege accu komt te staan als je geen mogelijkheid hebt om de accu op te laden.

APS-C sensor

Met deze Canon EOS 2000D haal je een camera in huis met een APS-C sensor. Deze is net wat kleiner dan een Full Frame sensor, waardoor het beeld net wat ingezoomd is. Het geeft APS-C camera's wel weer een voordeel ten opzichte van Micro Four Thirds bijvoorbeeld.

Kijken we verder naar de camera, dan valt de 24,1 megapixel op. Ook andere camera's beschikken hierover, maar in dit geval is de prijs een stuk voordeliger. Het is namelijk de goedkoopste spiegelreflexcamera in deze review, waarbij de prijs 20% tot wel 1.000% duurder is.

Je kunt foto's maken door een optische of elektronische zoeker te gebruiken. Een elektronische zoeker is wat makkelijker te gebruiken, maar een optische zoeker geeft je een beter beeld van de werkelijkheid. Dit zie je bijvoorbeeld in het kleurenverschil tussen een elektronische of optische zoeker.

Kantelbaar scherm

Helaas ontbreekt wel het kantelbare scherm van de spiegelreflexcamera. Wil je foto's vanuit een moeilijke camerapositie maken, dan moet je dit op de gok doen. Dit is wel een nadeel ten opzichte van de Canon EOS 850D, waarbij dit wel mogelijk is. De verwisselbare lens zorgt er wel weer voor dat je meerdere lenzen voor dezelfde camera kunt gebruiken.

De beste spiegelreflexcamera voor een beginnende fotograaf vanwege de scherpe prijs en de meegeleverde accessoires.

Canon EOS 850D Body Bekijk prijzen
Beeldsensor: APS-C Sensor
Megapixel camera: 24,1 MP
Eisen opslagmedium: Maximaal 128 GB
Hierom zijn we fan:
Photo Companion App - Scherpstelling - Zoombereik - Ingebouwde flitser
Let hierop:
Geheugenkaart - Prijs

De Canon EOS 850D is een semi professionele spiegelreflexcamera die van alle markten thuis is. Zo heb je niet alleen uitstekende scherpstelling, maar is er sprake van een ingebouwde flitser en is het zoombereik enorm. Dit komt mede door het objectief dat is meegeleverd. Laten we eens naar deze punten gaan kijken.

Camera instellingen

Laten we beginnen met het scherpstellen van de camera. Er is gebruik gemaakt van een cmos sensor, wat wil zeggen dat gezichts- en oogherkenning zorgt voor een nauwkeurige scherpstelling. Hierdoor maak je uitstekende portretfoto's en close-ups.

Toch zijn ook uitgestrekte landschapsfoto's mogelijk door het zoombereik van de lens. Een groot voordeel van de lens is dat er sprake is van ingebouwde beeldstabilisatie. Hierdoor worden trillingen van de hand gecorrigeerd en maak je zelfs zonder statief mooie foto's.

En tot slot nog de ingebouwde flitser die in de camera zit. Hierdoor heb je geen externe flitser nodig om je object te belichten. Deze klapt automatisch open zodra de camera herkent dat er minder licht is dan nodig om een goede foto te maken.

Al deze extra's zorgen er wel voor dat de prijs wat hoger ligt, waardoor je in vergelijking met andere spiegelreflexcamera’s ongeveer twee keer zoveel betaald. Er is daarbij helaas geen SD-kaart meegeleverd, maar via CoolBlue heb je wel de mogelijkheid om deze nog aan te schaffen.

Photo Companion App

Ben je een beginnende fotograaf maar wil je toch al een camera voor de toekomst, dan is deze camera zeer geschikt. Dat komt onder meer door de Photo Companion App van Canon. Deze kun je downloaden voor zowel iOS- als Android-apparaten. Je kunt deze gebruiken voor:

 • Oefeningen
 • Tutorials
 • Tips en tricks

De beste spiegelreflexcamera voor een gevorderde fotograaf vanwege de uitstekende lens, het zoombereik en de automatische scherpstelling.

Verkrijgbaar bij:
Canon EOS 5D Mark IV Body Bekijk prijzen
Beeldsensor: Full frame sensor
Megapixel camera: 30,4 MP
Eisen opslagmedium: Klasse 4 Maximaal 512 GB
Hierom zijn we fan:
Lens - Burst modus - Full frame sensor - Wifi
Let hierop:
Prijs - Geheugenkaart

Deze Canon EOS 5D Mark IV is een van de beste spiegelreflexcamera's van 2022. Dit komt onder meer door de burst modus van de camera, waarmee je maar liefst 7 foto's per seconde kunt maken. Let er daarbij wel op dat je een geheugenkaart koopt die groot genoeg is.

Daarbij moeten we ook vermelden dat je geen geheugenkaart krijgt meegeleverd. Deze moet je dus los aanschaffen. In tegenstelling tot sommige andere camera's in deze review, kun je hier een opslagmedium van klasse 4 gebruiken. Je kunt deze maximaal uitbreiden tot 512 GB, wat in tegenstelling tot andere spiegelreflexcamera's zeer groot is.

Full Frame sensor

Deze Canon camera is een fullframe camera, wat wil zeggen dat deze een enorm goede beeldkwaliteit en zeer scherpe foto's maken. Dit maakt het ook de beste spiegelreflexcamera voor experts, aangezien je de scherpste foto's van allemaal maakt! Het is namelijk het grootste formaat sensor in vergelijking met een:

 • Aps-c sensor
 • Micro Four Thirds
 • 1" sensor

Ook de wifi-functionaliteit is een belangrijk voordeel. Met deze professionele spiegelreflexcamera kun je de foto's snel op je iPhone of Android apparaat zetten, waarbij je de foto's direct kunt bewerken, door kunt sturen naar je vrienden en familie of kunt delen op sociale media.

De prijs

Een van de belangrijkste nadelen van deze spiegelreflexcamera is de prijs. Deze is in vergelijking met andere spiegelreflexcamera's wel tien keer duurder. Dit maakt de camera minder geschikt voor een beginnende fotograaf. In dat geval zijn er andere mooie spiegelreflexcamera's beschikbaar, zoals de Nikon D3500!

Een van de beste Canon spiegelreflexcamera's van 2022 vanwege de Full Frame sensor, de burst modus en de goede meegeleverde lens!

Verkrijgbaar bij:
Product Beeldsensor Megapixel camera Eisen opslagmedium
Nikon D3500 Nikon D3500
Beste koop
APS-C Sensor 24,2 MP Klasse 10 Maximaal 512 GB Bekijk prijzen
Canon EOS 250D Canon EOS 250D
Best geteste
APS-C Sensor 24,1 MP Maximaal 256 GB Bekijk prijzen
Canon EOS 2000D Canon EOS 2000D
Beste voor beginners
APS-C Sensor 24,1 MP Maximaal 128 GB Bekijk prijzen
Canon EOS 850D Body Canon EOS 850D Body
Beste voor gevorderden
APS-C Sensor 24,1 MP Maximaal 128 GB Bekijk prijzen
Canon EOS 5D Mark IV Body Canon EOS 5D Mark IV Body
Beste voor expert
Full frame sensor 30,4 MP Klasse 4 Maximaal 512 GB Bekijk prijzen
Laatste prijs-update: zaterdag 4 februari 2023
Door:
Stijn

Stijn is fanatiek schrijver en al jarenlang geïnteresseerd in verschillende soorten elektronica. Hij houdt van technische snufjes, zoals drones, VR-brillen en gamen.

Verder kun je bij Stijn niet alleen lezen over computers of koelkasten, maar duikt hij met alle plezier ook in onderwerpen als beste skeelers of de meest fijne hardloopschoenen.