Beste sporthorloge 2023. 5x de beste sporthorloges

Door: Jasper
Laatste update: 21 februari 2023

Wij verdienen mogelijk een kleine commissie op geselecteerde producten. Lees hier meer over ons en ontdek ons review proces.

De verkoop van sporthorloges en andere gadgets zitten de laatste jaren enorm in de lift. Steeds meer consumenten zijn zich bewust van hun gezondheid, wat leidde tot een stijging van tientallen procenten in het afgelopen jaar! In deze review zetten we de beste sporthorloges van 2023 op een rij.

Uit onze uitgebreide tests blijkt dat de Apple Watch SE het beste uit de test is gekomen. We hebben de sporthorloges vergeleken op de opslagcapaciteit, of die werkt met een iPhone of android telefoon, de prijs en het schermdiagonaal. Ook benieuwd naar de andere sporthorloges? Hier lees je er alles over!

Sporthorloge

 1. Beste koop sporthorlgoe: Apple Watch SE
 2. Best geteste sporthorloge: Garmin Fenix 6 PRO
 3. Beste sporthorloge voor dames: Samsung Galaxy Watch4 Rose Goud
 4. Beste sporthorloge voor heren: Samsung Galaxy Watch4 Classic
 5. Beste garming sportholorge: Garmin Venu 2 Health Smartwatch

Sporthorloges vergelijken

Product Schermdiagonaal Opslagcapaciteit Compatibel met
Apple Watch SE Beste koop sporthorlgoe
40 mm 32 GB iOS Bekijk prijzen
Garmin Fenix 6 PRO Best geteste sporthorloge
47 mm 32 GB Android, iOS Bekijk prijzen
Samsung Galaxy Watch4 Rose Goud Beste sporthorloge voor dames
40 mm 16 GB Android Bekijk prijzen
Samsung Galaxy Watch4 Classic Beste sporthorloge voor heren
46 mm 16 GB Android Bekijk prijzen
Garmin Venu 2 Health Smartwatch Beste garming sportholorge
33 mm 6 GB Android, iOS Bekijk prijzen
Swipe swipe

Beste koop sporthorlgoe Apple Watch SE

Hierom zijn we fan:
 • Hartslagsensor
 • GPS
 • Waterdicht
 • Herinneringen
Let hierop:
 • iPhone
 • VO2 max meting
Bekijk prijzen Op het moment van publicatie was de prijs € 245,99
Schermdiagonaal: 40 mm
Opslagcapaciteit: 32 GB
Compatibel met: iOS
Merk: Apple

We beginnen deze review met de Apple Watch SE, volgens ons testpanel het beste sporthorloge van 2022. Hoewel het product alleen met een iPhone te gebruiken is, krijg je er enorm veel verschillende functionaliteiten voor terug. Laten we hier eens naar de grootste voordelen kijken.

We beginnen met de GPS-functionaliteit. Doordat het horloge zelf beschikt over een ingebouwde GPS-ontvanger, heb je je telefoon lang niet altijd nodig als je bijvoorbeeld gaat hardlopen, fietsen of zwemmen. Je kunt deze gewoon thuis laten. Zelfs als je moet afrekenen heb je genoeg aan je Apple Watch!

Daarnaast is het horloge waterdicht en geschikt voor zwemmen en douche. De waterbestendigheid is vastgesteld op 5 ATM, wat het horloge ongeschikt maakt voor:

 • Snorkelen en watersporten op hoge snelheden
 • Duiken tot 30 meter
 • Diepzeeduiken

Met de verschillende herinneringen die je krijgt, zorgt je sporthorloge ervoor dat je snel fitter wordt. Denk daarbij aan een melding als je al enige tijd niet hebt gestaan of je dagelijkse doelen met betrekking tot bewegen, stappen en verbrande calorieën. Samen met je horloge werk je aan een fittere zelf!

VO2 Max meting

Wat we bij steeds meer sporthorloges terug zien komen, is de VO2 max meting. Door middel van deze meting krijg je een inzicht in je sportieve fitheid. Fanatieke sporters willen graag de VO2 max verbeteren, aangezien dit wil zeggen dat zij fitter worden.

Ondanks dat deze meting ontbreekt, vinden we wel verschillende andere metingen terug. Denk daarbij aan de snelheidsmeter, slaapduur, baldetectie en het meten van de verbrande calorieën op basis van je hartslag. De hartslagmeter is daarnaast erg accuraat, waardoor ook je calorieverbranding erg precies is.

Te koop bij
Gratis verzending vanaf 20,-

Best geteste sporthorloge Garmin Fenix 6 PRO

Hierom zijn we fan:
 • Garmin gebruikers
 • PacePro
 • Garmin Pay
 • Metingen
Let hierop:
 • Prijs
 • Huawei
Bekijk prijzen Op het moment van publicatie was de prijs € 494,99
Schermdiagonaal: 47 mm
Opslagcapaciteit: 32 GB
Compatibel met: Android, iOS
Merk: Garmin

Het best geteste sporthorloge van 2022 met de meeste functionaliteiten is de Garmin Fenix 6 Pro. Dit zien we ook direct terug in de prijs. Vergelijken we dit namelijk met de andere sporthorloges, dan is de prijs van de Garmin Fenix 6 Pro een stuk hoger. Toch krijg je er enorm veel functies voor terug.

Laten we beginnen met een functie die zeer geschikt is voor hardlopers, de PacePro functionaliteit. Met deze functie kun je tempodoelstellingen instellen, waarbij je horloge tijdens het hardlopen vervolgens aangeeft of je de doelstellingen gaat halen. Hierbij worden ook stijgingen en dalingen meegenomen.

Garmin maakt daarnaast gebruik van data van alle andere gebruikers om jouw ervaring te optimaliseren. Het kijkt bijvoorbeeld naar populaire routes in de buurt voor jouw activiteit en beveelt deze aan wanneer je een route gaat plannen. Daarbij worden zelfs natuurlijke en kleine paden meegenomen.

Met het sporthorloge is het niet meer nodig om je iPhone of Android toestel mee te nemen. Je kunt namelijk Garmin Pay en de zelfstandige muziekspeler gebruiker om te betalen en muziek af te spelen. De bewegende smartphone tijdens het hardlopen is vanaf nu dus verleden tijd!

Smartwatch

Is het dan meer een smartwatch of echt een sporthorloge? Wij vinden het echt een sporthorloge, mede door de vele verschillende metingen die je kunt doen. Hieronder hebben we een kleine greep uit het aanbod:

 • VO2 Max meting
 • Hersteltijd meten
 • Fitnessleeftijd meten
 • Meldingen bij onregelmatige hartslag
 • En nog veel meer!

Helaas is dit sporthorloge niet compatibel met Huawei telefoons, dus daar moet je wel rekening mee houden. En voordat we het vergeten te melden, we zijn enorm fan van de batterijduur. In expeditie modus gaat de batterij tot wel 28 dagen mee! Een groot pluspunt ten opzichte van de concurrenten.

Te koop bij
Gratis verzending vanaf 20,-

Beste sporthorloge voor dames Samsung Galaxy Watch4 Rose Goud

Hierom zijn we fan:
 • Samsung Health Monitor
 • Navigatie
 • Apps downloaden
Let hierop:
 • iOS smartphones
 • Bloeddrukmeting
Bekijk prijzen Op het moment van publicatie was de prijs € 159,79
Schermdiagonaal: 40 mm
Opslagcapaciteit: 16 GB
Compatibel met: Android
Merk: Samsung

Vanaf het moment dat we de doos openmaakte werd het ons wel duidelijk dat dit sporthorloge gericht was op dames. Toch heb ik het aan een uitvoerige test onderworpen (wel met lange mouwen). Het roze bandje en de horlogekast maken het daarbij wel een zeer casual horloge dat je dagelijks kunt dragen.

De Samsung Galaxy Watch 4 staat vooral bekend om de Samsung Health Monitor app en de verschillende metingen die hieraan verbonden zijn. Zo heb je de mogelijkheid om je gezondheid nauwkeurig in de gaten te houden en de volgende metingen uit te voeren:

Over de bloeddrukmeting hebben we wel direct een puntje van kritiek te vermelden. Je moet namelijk eerst de bloeddrukmeting kalibreren met een losse bloeddrukmeter. Aangezien veel mensen deze niet thuis hebben liggen, is dit een functie die minder gebruikt wordt.

De ingebouwde GPS-functionaliteit maakt je smartphone niet alleen overbodig, het registreert ook de route die je hebt gelopen of gefietst. Ik gebruik zelf Strava voor het registreren van sportactiviteiten, dus dat is wel zo makkelijk. Zeker voor hardlopers is dit het beste hardloophorloge dat we hebben bekeken.  

Wear OS

Het downloaden van applicaties is mogelijk via het Wear OS besturingssysteem. Hierdoor kun je applicaties downloaden vanaf de Google Play Store, zoals weerberichten die je doorgestuurd krijgt vanaf je smartphone. Hierdoor kun je je horloge helemaal naar jouw wensen aanpassen.

Wat we natuurlijk van Samsung gewend zijn, is dat het sporthorloge niet compatibel is met een iPhone. Je kunt het horloge wel dragen als je zelf een iPhone hebt, maar dit zorgt er wel voor dat je niet de volledige functionaliteiten van het sporthorloge gebruikt.

Te koop bij
Gratis verzending vanaf 20,-
Voor 23.59 uur besteld, morgen gratis bezorgd

Beste sporthorloge voor heren Samsung Galaxy Watch4 Classic

Hierom zijn we fan:
 • Draaiende bezel
 • Health Monitor app
 • Wear OS
Let hierop:
 • iOS smartphones
 • Bloeddrukmeting
Bekijk prijzen Op het moment van publicatie was de prijs € 196,95
Schermdiagonaal: 46 mm
Opslagcapaciteit: 16 GB
Compatibel met: Android
Merk: Samsung

Wederom een sporthorloge van Samsung, ditmaal de Samsung Galaxy Watch4 Classic. Deze is juist weer uitermate geschikt voor heren, mede door de kleuren en het wat grovere design. Laten we eens naar dit sporthorloge kijken en direct de belangrijkste verschillen met de Watch 4 bekijken.

Het belangrijkste verschil tussen beide horloges is de draaiende bezel die op de Classic is gebouwd. Dit stelt je in staat om gemakkelijk te navigeren door de verschillende apps en berichten. Vooral tijdens het hardlopen of fietsen is dit een stuk gemakkelijker dan via het touchscreen heb ik ervaren.

Daarnaast valt het op dat de Watch 4 Classic een stuk zwaarder is door het roestvrijstalen materiaal dat is gebruikt en daarmee ook wat dikker. Het horloge is alleen verkrijgbaar in zwart en zilver met een robuust design. Dit maakt het ook het beste sporthorloge voor heren.

Verder zijn er ook veel overeenkomsten tussen beide sporthorloges. Zo beschikt de Classic variant ook over de Health Monitor app om je gezondheid in de gaten te houden en kun je applicaties downloaden via het Wear OS besturingssysteem. Ook de bloeddrukmeting moet eerst gekalibreerd worden.

Compatibiliteit

Qua compatibiliteit zien we dat ook dit sporthorloge niet te connecten is met een iPhone. Je mist veel functionaliteiten als je dit sporthorloge naast een iPhone gebruikt, waaronder:

 • Ontvangen van berichten
 • Bellen
 • Camerabediening
 • Vrijwel alles wat internet vereist

Ik zou het zelf daarom niet adviseren om dit sporthorloge naast een iPhone aan te schaffen. In dat geval mis je veel functionaliteiten en zou je beter een activity tracker of smartwatch kunnen aanschaffen om alleen je sportactiviteiten te meten.

Te koop bij
Gratis verzending vanaf 20,-
Voor 23.59 uur besteld, morgen gratis bezorgd
Gratis bezorging vanaf 20,- + Persoonlijk advies in 57 winkels

Beste garming sportholorge Garmin Venu 2 Health Smartwatch

Hierom zijn we fan:
 • Health Snapshot
 • Batterijduur
 • Trainingsplan
 • Waterdicht
Let hierop:
 • Navigatie
 • Huawei
Bekijk prijzen Op het moment van publicatie was de prijs € 348,00
Schermdiagonaal: 33 mm
Opslagcapaciteit: 6 GB
Compatibel met: Android, iOS
Merk: Garmin

En als laatste hebben we nog het beste Garmin horloge voor je in petto, vooral vanwege de combinatie van prijs en functionaliteiten. We hadden er op internet al over gelezen, maar de Health Snapshot test bleek direct een succes. Met deze test meet het horloge binnen 2 minuten onder andere het volgende:

 • Stress
 • Hartslag
 • Zuurstofsaturatie

Naast deze metingen, krijg je ook direct advies om je gezondheid te verbeteren op basis van de Health Snapshot die je gedaan hebt. Dit kan onder meer door middel van Garmin Coach. Hiermee kun je een gepersonaliseerd trainingsplan samenstellen om jouw sportprestaties naar een hoger niveau te tillen.

Ik heb zelf een kleine start gemaakt met een trainingsplan en kan zeggen dat het zeer goed werkt. Je krijgt doelen afgestemd op je huidige situatie, terwijl de metingen ervoor zorgen dat je ook genoeg rust pakt. Dat ik het sporthorloge pas na 11 dagen hoefde op te laden was een aangename verrassing.

De Garmin Venu 2 is ook waterdicht tot 5 ATM, wat wil zeggen dat je er prima mee kunt zwemmen en kunt douchen. Let er wel mee op als je gaat duiken, dat kan het sporthorloge helaas niet aan. Hiervoor moet je een gespecialiseerd duikhorloge aanschaffen.  

De minpuntjes

Helaas zijn er een tweetal minpunten die we hebben ervaren, te beginnen met de navigatie. Dit gaat namelijk op basis van een pijl en een routelijn. Hoewel dit in een overzichtelijke omgeving goed werkt, is het lastiger te gebruiken in grote en drukke steden. In dat geval werkt navigatie middels een kaart beter.

Daarnaast is het sporthorloge niet geschikt om te connecten met Huawei smartphones. Je kunt deze gelukkig wel met andere Android-toestellen en iPhones verbinden. In dat geval maak je gebruik van de volledige functionaliteiten van het sporthorloge.

Te koop bij
Gratis verzending vanaf 20,-

Hoe wij vergelijken

Bij het vergelijken van sporthorloges is het niet te doen om alle sporthorloges te vergelijken. Moet je nagaan hoeveel rondjes je daarvoor moet hardlopen, fietsen of zwemmen! Daarom hebben we alleen hardloophorloges vergeleken die aan bepaalde eisen voldoen. Hieronder hebben we de eisen voor je op een rij gezet:

 • Zelfstandige muziekspeler: Allereerst een zelfstandige muziekspeler. Vooral de hardlopers onder ons zullen het wel herkennen dat het heel vervelend is als je telefoon steeds in je broekzak op en neer vliegt. Met een zelfstandige muziekspeler heb je je telefoon niet meer nodig om toch muziek te kunnen luisteren tijdens het sporten.
 • Ingebouwde GPS-ontvanger: Daarnaast is ook de ingebouwde GPS-ontvanger in dat geval een must. Je hebt je Android– of iOS-smartphone niet meer nodig om je locatie te kunnen bepalen, dit kan allemaal vanaf je sporthorloge. Op die manier wordt je afstand, snelheid en hoogteverschil nog steeds accuraat gemeten.
 • Valdetectie: Valdetectie is vooral erg handig voor sporters die trainen op minder begaanbare wegen. Denk daarbij aan de bossen bijvoorbeeld. In geval van valdetectie wordt een vooraf ingesteld contactpersoon gewaarschuwd als er niet binnen een bepaalde tijd gereageerd wordt. Ook voor ouderen kan het handig zijn om deze functionaliteit te hebben.
 • Virtuele tegenstander: En tot slot nog de virtuele tegenstander. Tijdens het sporten willen we natuurlijk onszelf continu verbeteren. Met een virtuele tegenstander kun je het tegen jezelf opnemen, waarbij je tegen jezelf of een andere gebruiker kunt racen. Je ziet dan wie sneller is en hoeveel je voor- of achterloopt op jezelf!

Hier moet je op letten – Koopgids

Een sporthorloge is de laatste jaren enorm populair geworden, mede doordat gezondheid voor consumenten steeds belangrijker wordt. De laatste jaren zien we een sterke groei in de markt voor sporthorloges, mede door de invloed van corona, waarbij Apple zelfs een groei doormaakte van maar liefst 46 procent bij de verkoop van haar Apple Watches.

Toch weten veel consumenten niet goed waar ze op moeten letten bij het kopen van een smartwatch. Hieronder hebben we een aantal belangrijke punten op een rij gezet:

 • Compatibiliteit: Allereerst moet je letten op de compatibiliteit. Apple (iOS) en Samsung (Android) staan er al jaren om bekend dat de sporthorloges niet werken op de smartphones van de andere aanbieder. Heb je dus een iPhone, dan is het niet aan te raden om een Samsung sporthorloge te kopen als je het meeste uit je sporthorloge wilt halen.
 • Sporthorloge of activity tracker: Let er daarnaast op dat er belangrijke verschillen zijn tussen activity trackers en sporthorloges. Bij een sporthorloge ligt de nadruk op het meten van sportprestaties, zoals de VO2 max, de hartslag tijdens het hardlopen of fietsen of het trainen op basis van een trainingsschema. Loop je graag hard, dan kun je een specifiek hardloophorloge overwegen.
 • Batterijduur: Ook de batterijduur is van belang. Ben je van de lange fietstochten of loop je graag marathons, dan is het belangrijk dat de batterijduur erg lang is. Het continu ophalen van je locatie (GPS), de afstand, de snelheid etc. zorgt er namelijk voor dat de batterij sneller leegloopt. Hier moet je dus rekening mee houden.
 • Sporten: En tot slot is het belangrijk om te letten op de sporten die je met het sporthorloge wilt gaan doen. Zwem je graag, dan moet deze natuurlijk waterdicht zijn. Ski of snowboard je graag, dan is het prettig als het sporthorloge ook tegen een stootje kan. Ga dus bij jezelf na waar je het sporthorloge voor wilt gebruiken.

Veelgestelde vragen

Wat kan een sporthorloge allemaal meten?

Een sporthorloge is in staat om je activiteiten te meten, zoals het aantal stappen dat je zet, je hartslag, je VO2 Max, het aantal verdiepingen dat je klimt, de afstand die je aflegt en ga zo nog maar even door. De diversiteit van de metingen is vaak afhankelijk van het sporthorloge dat je koopt.

Wanneer kan je het beste een sporthorloge kopen?

Het kopen van een sporthorloge kan verschillende redenen hebben. Veel sporters kopen het om prestaties of progressie te meten, maar er zijn ook zeker hartpatiënten die een sporthorloge gebruiken om beter inzicht te krijgen in de hartslag.

Hoe werkt een sporthorloge?

Een sporthorloge werkt op basis van sensoren in het horloge en is daardoor in staat om veel verschillende gegevens te meten. Een sporthorloge kun je gebruiken voor je prestaties tijdens het sporten, maar het kan ook gebruikt worden om je dagelijkse activiteitsniveau te meten.

Over de auteur

Jasper

Jasper is het brein achter debeste.com. Hij heeft al 15 jaar ervaring met grafisch vormgeven, is dol op marketing. Daarnaast schrijft hij ook voor de website. Hij heeft communicatie- en multimediad... Lees meer

Reacties (0)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *