Beste sporthorloge 2023. 5x de beste sporthorloges

Laatste ge-update in door Jasper

De verkoop van sporthorloges en andere gadgets zitten de laatste jaren enorm in de lift. Steeds meer consumenten zijn zich bewust van hun gezondheid, wat leidde tot een stijging van tientallen procenten in het afgelopen jaar! In deze review zetten we de beste sporthorloges van 2023 op een rij.

Uit onze uitgebreide tests blijkt dat de Apple Watch SE het beste uit de test is gekomen. We hebben de sporthorloges vergeleken op de opslagcapaciteit, of die werkt met een iPhone of android telefoon, de prijs en het schermdiagonaal. Ook benieuwd naar de andere sporthorloges? Hier lees je er alles over!

Product Opslagcapaciteit Compatibel met Schermdiagonaal
Apple Watch SE Apple Watch SE
Beste koop sporthorlgoe
32 GB iOS 40 mm Bekijk prijzen
Garmin Fenix 6 PRO Garmin Fenix 6 PRO
Best geteste sporthorloge
32 GB Android, iOS 47 mm Bekijk prijzen
Samsung Galaxy Watch4 Rose Goud Samsung Galaxy Watch4 Rose Goud
Beste sporthorloge voor dames
16 GB Android 40 mm Bekijk prijzen
Samsung Galaxy Watch4 Classic Samsung Galaxy Watch4 Classic
Beste sporthorloge voor heren
16 GB Android 46 mm Bekijk prijzen
Garmin Venu 2 Health Smartwatch Garmin Venu 2 Health Smartwatch
Beste garming sportholorge
6 GB Android, iOS 33 mm Bekijk prijzen
Laatste prijs-update: zaterdag 1 april 2023
Apple Watch SE Bekijk prijzen
Schermdiagonaal: 40 mm
Opslagcapaciteit: 32 GB
Compatibel met: iOS
Hierom zijn we fan:
Hartslagsensor – GPS – Waterdicht – Herinneringen
Let hierop:
iPhone – VO2 max meting

We beginnen deze review met de Apple Watch SE, volgens ons testpanel het beste sporthorloge van 2022. Hoewel het product alleen met een iPhone te gebruiken is, krijg je er enorm veel verschillende functionaliteiten voor terug. Laten we hier eens naar de grootste voordelen kijken.

We beginnen met de GPS-functionaliteit. Doordat het horloge zelf beschikt over een ingebouwde GPS-ontvanger, heb je je telefoon lang niet altijd nodig als je bijvoorbeeld gaat hardlopen, fietsen of zwemmen. Je kunt deze gewoon thuis laten. Zelfs als je moet afrekenen heb je genoeg aan je Apple Watch!

Daarnaast is het horloge waterdicht en geschikt voor zwemmen en douche. De waterbestendigheid is vastgesteld op 5 ATM, wat het horloge ongeschikt maakt voor:

 • Snorkelen en watersporten op hoge snelheden
 • Duiken tot 30 meter
 • Diepzeeduiken

Met de verschillende herinneringen die je krijgt, zorgt je sporthorloge ervoor dat je snel fitter wordt. Denk daarbij aan een melding als je al enige tijd niet hebt gestaan of je dagelijkse doelen met betrekking tot bewegen, stappen en verbrande calorieën. Samen met je horloge werk je aan een fittere zelf!

VO2 Max meting

Wat we bij steeds meer sporthorloges terug zien komen, is de VO2 max meting. Door middel van deze meting krijg je een inzicht in je sportieve fitheid. Fanatieke sporters willen graag de VO2 max verbeteren, aangezien dit wil zeggen dat zij fitter worden.

Ondanks dat deze meting ontbreekt, vinden we wel verschillende andere metingen terug. Denk daarbij aan de snelheidsmeter, slaapduur, baldetectie en het meten van de verbrande calorieën op basis van je hartslag. De hartslagmeter is daarnaast erg accuraat, waardoor ook je calorieverbranding erg precies is.

Het beste sporthorloge voor een scherpe prijs is momenteel de Apple Watch SE.

Garmin Fenix 6 PRO Bekijk prijzen
Opslagcapaciteit: 32 GB
Compatibel met: Android, iOS
Schermdiagonaal: 47 mm
Hierom zijn we fan:
Garmin gebruikers – PacePro – Garmin Pay – Metingen
Let hierop:
Prijs – Huawei

Het best geteste sporthorloge van 2022 met de meeste functionaliteiten is de Garmin Fenix 6 Pro. Dit zien we ook direct terug in de prijs. Vergelijken we dit namelijk met de andere sporthorloges, dan is de prijs van de Garmin Fenix 6 Pro een stuk hoger. Toch krijg je er enorm veel functies voor terug.

Laten we beginnen met een functie die zeer geschikt is voor hardlopers, de PacePro functionaliteit. Met deze functie kun je tempodoelstellingen instellen, waarbij je horloge tijdens het hardlopen vervolgens aangeeft of je de doelstellingen gaat halen. Hierbij worden ook stijgingen en dalingen meegenomen.

Garmin maakt daarnaast gebruik van data van alle andere gebruikers om jouw ervaring te optimaliseren. Het kijkt bijvoorbeeld naar populaire routes in de buurt voor jouw activiteit en beveelt deze aan wanneer je een route gaat plannen. Daarbij worden zelfs natuurlijke en kleine paden meegenomen.

Met het sporthorloge is het niet meer nodig om je iPhone of Android toestel mee te nemen. Je kunt namelijk Garmin Pay en de zelfstandige muziekspeler gebruiker om te betalen en muziek af te spelen. De bewegende smartphone tijdens het hardlopen is vanaf nu dus verleden tijd!

Smartwatch

Is het dan meer een smartwatch of echt een sporthorloge? Wij vinden het echt een sporthorloge, mede door de vele verschillende metingen die je kunt doen. Hieronder hebben we een kleine greep uit het aanbod:

 • VO2 Max meting
 • Hersteltijd meten
 • Fitnessleeftijd meten
 • Meldingen bij onregelmatige hartslag
 • En nog veel meer!

Helaas is dit sporthorloge niet compatibel met Huawei telefoons, dus daar moet je wel rekening mee houden. En voordat we het vergeten te melden, we zijn enorm fan van de batterijduur. In expeditie modus gaat de batterij tot wel 28 dagen mee! Een groot pluspunt ten opzichte van de concurrenten.

Het meest geavanceerde (en daarmee prijzigste) sporthorloge in deze review is de Garmin Fenix 6 Pro!

Samsung Galaxy Watch4 Rose Goud Bekijk prijzen
Opslagcapaciteit: 16 GB
Compatibel met: Android
Schermdiagonaal: 40 mm
Hierom zijn we fan:
Samsung Health Monitor – Navigatie – Apps downloaden
Let hierop:
iOS smartphones - Bloeddrukmeting

Vanaf het moment dat we de doos openmaakte werd het ons wel duidelijk dat dit sporthorloge gericht was op dames. Toch heb ik het aan een uitvoerige test onderworpen (wel met lange mouwen). Het roze bandje en de horlogekast maken het daarbij wel een zeer casual horloge dat je dagelijks kunt dragen.

De Samsung Galaxy Watch 4 staat vooral bekend om de Samsung Health Monitor app en de verschillende metingen die hieraan verbonden zijn. Zo heb je de mogelijkheid om je gezondheid nauwkeurig in de gaten te houden en de volgende metingen uit te voeren:

Over de bloeddrukmeting hebben we wel direct een puntje van kritiek te vermelden. Je moet namelijk eerst de bloeddrukmeting kalibreren met een losse bloeddrukmeter. Aangezien veel mensen deze niet thuis hebben liggen, is dit een functie die minder gebruikt wordt.

De ingebouwde GPS-functionaliteit maakt je smartphone niet alleen overbodig, het registreert ook de route die je hebt gelopen of gefietst. Ik gebruik zelf Strava voor het registreren van sportactiviteiten, dus dat is wel zo makkelijk. Zeker voor hardlopers is dit het beste hardloophorloge dat we hebben bekeken.  

Wear OS

Het downloaden van applicaties is mogelijk via het Wear OS besturingssysteem. Hierdoor kun je applicaties downloaden vanaf de Google Play Store, zoals weerberichten die je doorgestuurd krijgt vanaf je smartphone. Hierdoor kun je je horloge helemaal naar jouw wensen aanpassen.

Wat we natuurlijk van Samsung gewend zijn, is dat het sporthorloge niet compatibel is met een iPhone. Je kunt het horloge wel dragen als je zelf een iPhone hebt, maar dit zorgt er wel voor dat je niet de volledige functionaliteiten van het sporthorloge gebruikt.

Met een casual design en prachtig uiterlijk is dit het perfecte sporthorloge voor vrouwen!

Samsung Galaxy Watch4 Classic Bekijk prijzen
Opslagcapaciteit: 16 GB
Schermdiagonaal: 46 mm
Compatibel met: Android
Hierom zijn we fan:
Draaiende bezel – Health Monitor app – Wear OS
Let hierop:
iOS smartphones – Bloeddrukmeting

Wederom een sporthorloge van Samsung, ditmaal de Samsung Galaxy Watch 4 Classic. Deze is juist weer uitermate geschikt voor heren, mede door de kleuren en het wat grovere design. Laten we eens naar dit sporthorloge kijken en direct de belangrijkste verschillen met de Watch 4 bekijken.

Het belangrijkste verschil tussen beide horloges is de draaiende bezel die op de Classic is gebouwd. Dit stelt je in staat om gemakkelijk te navigeren door de verschillende apps en berichten. Vooral tijdens het hardlopen of fietsen is dit een stuk gemakkelijker dan via het touchscreen heb ik ervaren.

Daarnaast valt het op dat de Watch 4 Classic een stuk zwaarder is door het roestvrijstalen materiaal dat is gebruikt en daarmee ook wat dikker. Het horloge is alleen verkrijgbaar in zwart en zilver met een robuust design. Dit maakt het ook het beste sporthorloge voor heren.

Verder zijn er ook veel overeenkomsten tussen beide sporthorloges. Zo beschikt de Classic variant ook over de Health Monitor app om je gezondheid in de gaten te houden en kun je applicaties downloaden via het Wear OS besturingssysteem. Ook de bloeddrukmeting moet eerst gekalibreerd worden.

Compatibiliteit

Qua compatibiliteit zien we dat ook dit sporthorloge niet te connecten is met een iPhone. Je mist veel functionaliteiten als je dit sporthorloge naast een iPhone gebruikt, waaronder:

 • Ontvangen van berichten
 • Bellen
 • Camerabediening
 • Vrijwel alles wat internet vereist

Ik zou het zelf daarom niet adviseren om dit sporthorloge naast een iPhone aan te schaffen. In dat geval mis je veel functionaliteiten en zou je beter een activity tracker of smartwatch kunnen aanschaffen om alleen je sportactiviteiten te meten.

Met een robuust design en draaiende bezel is dit sporthorloge ideaal voor mannelijke sporters.

Garmin Venu 2 Health Smartwatch Bekijk prijzen
Opslagcapaciteit: 6 GB
Compatibel met: Android, iOS
Schermdiagonaal: 33 mm
Hierom zijn we fan:
Health Snapshot – Batterijduur – Trainingsplan – Waterdicht
Let hierop:
Navigatie – Huawei

En als laatste hebben we nog het beste Garmin horloge voor je in petto, vooral vanwege de combinatie van prijs en functionaliteiten. We hadden er op internet al over gelezen, maar de Health Snapshot test bleek direct een succes. Met deze test meet het horloge binnen 2 minuten onder andere het volgende:

 • Stress
 • Hartslag
 • Zuurstofsaturatie

Naast deze metingen, krijg je ook direct advies om je gezondheid te verbeteren op basis van de Health Snapshot die je gedaan hebt. Dit kan onder meer door middel van Garmin Coach. Hiermee kun je een gepersonaliseerd trainingsplan samenstellen om jouw sportprestaties naar een hoger niveau te tillen.

Ik heb zelf een kleine start gemaakt met een trainingsplan en kan zeggen dat het zeer goed werkt. Je krijgt doelen afgestemd op je huidige situatie, terwijl de metingen ervoor zorgen dat je ook genoeg rust pakt. Dat ik het sporthorloge pas na 11 dagen hoefde op te laden was een aangename verrassing.

De Garmin Venu 2 is ook waterdicht tot 5 ATM, wat wil zeggen dat je er prima mee kunt zwemmen en kunt douchen. Let er wel mee op als je gaat duiken, dat kan het sporthorloge helaas niet aan. Hiervoor moet je een gespecialiseerd duikhorloge aanschaffen.  

De minpuntjes

Helaas zijn er een tweetal minpunten die we hebben ervaren, te beginnen met de navigatie. Dit gaat namelijk op basis van een pijl en een routelijn. Hoewel dit in een overzichtelijke omgeving goed werkt, is het lastiger te gebruiken in grote en drukke steden. In dat geval werkt navigatie middels een kaart beter.

Daarnaast is het sporthorloge niet geschikt om te connecten met Huawei smartphones. Je kunt deze gelukkig wel met andere Android-toestellen en iPhones verbinden. In dat geval maak je gebruik van de volledige functionaliteiten van het sporthorloge.

Het beste Garmin sporthorloge van 2022 vanwege de scherpe prijs en de uitstekende functionaliteiten.

Door:
Jasper

Jasper is het brein achter debeste.com. Hij heeft al 15 jaar ervaring met grafisch vormgeven, is dol op marketing en is, naast zijn vriendin en dochter, ook verliefd op SEO. Daarnaast schrijft hij ook voor de website.

Hij heeft communicatie- en multimediadesign gestudeerd en ook meerdere cursussen over marketing gevolgd. Verder komt hij jaarlijks bij de SEO Benelux Borrel, waar hij in 2022 ook in het panel zat.

Als Jasper niet schrijft of aan het designen is, bouwt hij aan met LEGO óf doet hij aan CrossFit