Hoe lang gaat een stofzuiger mee?

Door: Stijn
Laatste update: 29 augustus 2022

Zul je net zien, ben je aan het stofzuigen en stopt je oude stofzuiger ermee. Apparaten hebben niet het eeuwige leven en zullen na verloop van tijd kapot gaan. Maar hoe lang zou een stofzuiger normaal gesproken mee moeten gaan?

De gemiddelde levensduur van een stofzuiger

Het is lastig te zeggen hoe lang een stofzuiger mee kan gaan. Dat ligt namelijk helemaal aan het apparaat. Een stofzuiger van goede kwaliteit zou gemakkelijk zo’n 10 jaar mee moeten gaan. Een stofzuiger zou in elk geval niet eerder dan na vijf jaar kapot moeten gaan. In de eerste maanden of het eerste twee jaar heb je vaak ook garantie op je apparaat.

Kun je je stofzuiger nog repareren?

Veel apparaten zijn niet echt stuk. Ze hebben enkel een defect. Misschien is de zuigkracht van je stofzuiger gewoon minder omdat er iets verstopt zit. Je kunt bij een stofzuiger die je altijd met veel plezier hebt gebruikt altijd proberen deze te laten repareren. Is dat alsnog duurder dan een nieuw apparaat kopen? Dan kun je in elk geval altijd je oude stofzuiger wegbrengen naar het grofvuil of bij een inzamelpunt afleveren. Ook winkeliers moeten oude stofzuigers aannemen als je een nieuwe koopt. Zo worden de oude onderdelen tenminste hergebruikt.

Zorg dat je stofzuiger langer meegaat

Je kunt bovendien zelf ook zorgen dat je stofzuiger langer meegaat. Let daarbij op de volgende zaken bij het gebruik van de stofzuiger:

  • Leeg het stofreservoir of de stofzak regelmatig en maak de stofzuiger zo nu en dan vrij van stof
  • Zorg dat je stofzuiger goed opgeborgen is en niet op een al te warme of koude plaats staat
  • Laat je stofzuiger niet vallen en trek nooit te hard aan de stofzuigerslang

Kies de juiste nieuwe stofzuiger

Wil je toch een nieuwe stofzuiger kopen? Lees dan de reviews en zoek een stofzuiger van goede kwaliteit uit waarvan je vrijwel zeker weet dat je er de komende jaren je huis mee kunt schoonhouden.

Over de auteur

Stijn

Stijn is fanatiek schrijver en al jarenlang geïnteresseerd in verschillende soorten elektronica. Hij houdt van technische snufjes, zoals drones, VR-brillen en gamen. Verder kun je bij Stijn niet a... Lees meer