Hoe werkt een stofzuiger?

Door: Stijn
Laatste update: 29 augustus 2022

Je drukt de knop in en je stofzuiger begint met zuigen. Stofzuigers zijn zeer simpele apparaten die ons dagelijks leven veel gemakkelijker maken. Maar heb je er wel eens bij stilgestaan hoe de stofzuiger werkt?

Zo werkt een stofzuiger

Een stofzuiger is geen rocket science. Het apparaat werkt namelijk op een motor. Deze motor drijft op zijn beurt weer een propellor aan. Deze propellor werkt als een aanzuiger. Dat doet deze door aan de ene kant lucht aan te zuigen en aan de andere kant lucht af te geven. Daarom voel je vaak een briesje wanneer je aan het stofzuigen bent. Het stof gaat via de slang of de stang naar de stofzak of het reservoir. Dit kun je later legen en zo is je huis weer spik en span.

Functionaliteiten op een stofzuiger

Stofzuigers worden tegenwoordig soms uitgerust met enkele functionaliteiten. Zo komt het nog maar weinig voor dat de stofzuiger geen knop voor de kabel heeft om ingetrokken te worden maar er zijn ook enkele andere handige functies. Denk bijvoorbeeld aan een automatische sluitfunctie van de slang naar het stofreservoir. Zo kunnen bijvoorbeeld spinnen niet uit de stofzak of het reservoir lopen wanneer je ze opzuigt.

Andere functies die we tegenwoordig met regelmaat zien zijn:

  • Manieren om de zuigkracht aan te passen
  • Opzetstukken zoals borsteltjes
  • Sommige handzame stofzuigers met een accu hebben zelfs een lcd-scherm, waarop je informatie over de accu en de zuigkracht af kunt lezen.

De robotstofzuiger

Robotstofzuigers werken op een zelfde manier als gewone stofzuigers, maar hebben een veel kleiner reservoir voor stof, een lagere zuigkracht en werken natuurlijk op een accu. De stofzuiger kan zelfstandig rondrijden door een zelf aanlerende navigatiemethode, waarbij het obstakels in huis herkent. Dit doet de robotstofzuiger aan de hand van een GPS-chip. Soms wordt ook gebruikt gemaakt van een plafondcamera om de kamer in kaart te brengen. Je moet hoe dan ook de robotstofzuiger een aantal keer proef laten draaien om deze je kamer te laten ‘leren kennen’.

Over de auteur

Stijn

Stijn is fanatiek schrijver en al jarenlang geïnteresseerd in verschillende soorten elektronica. Hij houdt van technische snufjes, zoals drones, VR-brillen en gamen. Verder kun je bij Stijn niet a... Lees meer