Waar moet een goede stofzuiger aan voldoen?

Door: Stijn
Laatste update: 29 augustus 2022

Ben je op zoek naar een nieuwe stofzuiger? Dan ben je misschien ook benieuwd op welke functionaliteiten je moet letten bij de aanschaf. Met andere woorden: waar moet een goede stofzuiger aan voldoen? Wij hebben een aantal belangrijke factoren voor je op een rijtje gezet.

De belangrijkste functionaliteiten van een stofzuiger

Om te weten welke stofzuiger de beste stofzuiger is, moet je letten op een aantal zaken. We hebben ze hieronder voor je opgesomd:

  • De actieradius van de stofzuiger
  • De zuigkracht van de stofzuiger
  • Of deze een zak heeft op niet
  • Het geluidsniveau van de stofzuiger
  • De prijs van het apparaat

De actieradius

Een stofzuiger moet een goede actieradius hebben. Bijvoorbeeld door een accu waardoor de kabel er niet meer aanzit of gewoon door een lange kabel aan het apparaat. Ook het gewicht van de stofzuiger speelt een rol in de actieradius.

De zuigkracht van de stofzuiger

Wanneer je een stofzuigzak in de stofzuiger hebt, zal de zuigkracht vaak wat hoger liggen omdat een volle zak de zuigkracht kan verminderen. Bij de afwezigheid van een stofzuigzak kan er best wat minder zuigkracht gebruikt worden. Zuigkracht heeft overigens niets te maken met het aantal watt.

Of deze een stofzak heeft op niet

Een goede stofzuiger maakt gebruik van een goed opvangvak voor het stof of heeft een speciale stofzuigerzak. De keuze hiervoor zal afhangen van jouw wensen. In een klein huis is een stofzuiger zonder stofzak handig, want de zuigkracht blijft dan constant. In een groter huis is de stofzuigzak een betere keuze. Hier pas meer in.

Het geluidsniveau van de stofzuiger

Een goede stofzuiger is niet al te luid. Bij stofzuigers geldt dat een stille stofzuiger minder dan 60 decibel geluid maakt en luid is boven de 76 decibel.

De prijs van het apparaat

Natuurlijk moet een stofzuiger voldoen aan de bovenstaande eisen, maar als die daarmee tien zo duur is als een goedkoper model dat ook prima functioneert, is dat in sommige gevallen een betere keuze.

Over de auteur

Stijn

Stijn is fanatiek schrijver en al jarenlang geïnteresseerd in verschillende soorten elektronica. Hij houdt van technische snufjes, zoals drones, VR-brillen en gamen. Verder kun je bij Stijn niet a... Lees meer