Wanneer is de stofzuiger uitgevonden?

Het lijkt zo vanzelfsprekend om je huis eventjes te stofzuigen, maar voor eeuwen hebben we stof natuurlijk moeten verwijderen met een bezem. Maar wie heeft uiteindelijk de stofzuiger uitgevonden en wanneer? Wij doken de geschiedenis van de stofzuiger in.

Eerste stofzuiger in 1900 bedacht

Aan de wieg van de allereerste stofzuiger ter wereld staat de Britse weg- en waterbouwkundige Hubert Booth. In 1900 vond hij een enorm gevaarte uit, dat we allang niet meer zouden associëren met het handzame apparaat dat de stofzuiger nu kan zijn. Booth zag dat werknemers op het spoor een treinwagon schoonspoten met lucht, maar het stof dwarrelde natuurlijk gewoon weer rond na afloop van het schoonmaken. Booth bedacht daarom dat het beter opgezogen kon worden en opgeslagen. De eerste stofzuiger van Booth was echter een enorme koets.

Van Booth tot Hoover

Zijn landgenoot W. H. Hoover zette in 1907 een stofzuiger op de markt die een gewicht heeft van 20 kilo en een stuk handzamer is. Net zoals je soms ziet in Amerikaanse films, vertoonden ze de stofzuigers aan de deur, zodat consumenten ze meteen konden kopen. De stofzuiger werd zo een hit in Groot-Brittannië. Overigens worden stofzuigers in plaats van vacuum cleaners ook wel eens hoovers genoemd in het Verenigd Koninkrijk.

Stofzuiger maakt snelle ontwikkeling door

De laatste decennia is de stofzuiger weer snel aan verandering onderhevig. We wisselen onze oude stofzuigers weer in voor nieuwe modellen, zoals een stofzuiger zonder zak met een steel en accu of zelfs heuse robotstofzuigers, die al het werk automatisch uit handen nemen voor ons.

Robotstofzuigers waren in het begin nog heel duur, maar kunnen door nieuwe technieken steeds goedkoper en makkelijker gemaakt worden. Het zweedse bedrijf Electrolux heeft robotstofzuigers voor het eerst op de markt gezet aan het eind van de jaren 90.

Er zijn ook systemen met een centraal stofzuigsysteem. In dat geval wordt stof opgevangen op een centrale plaats en kun je de slang koppelen op een soort stopcontact dat het stof opzuigt.