Wat is beter? Een stofzuiger met of zonder zak?

Door: Stijn
Laatste update: 29 augustus 2022

Wie anno 2022 gaat stofzuigen kan doorgaans kiezen uit verschillende soorten stofzuigers. Het meest opvallende verschil tussen de soorten stofzuigers is waarschijnlijk de aanwezig- of afwezigheid van de stofzuigerzak. Maar wat is beter? Een stofzuiger met of zonder zak?

De voor- en nadelen van stofzuigers met en zonder zak

De uitvinding van de stofzuiger heeft ons veel gebracht, maar ook de huidige ontwerpers van het apparaat zitten niet stil. Steeds meer modellen worden handzaam en hebben geen stofzuigerzak meer. Hieronder hebben we de voor- en nadelen van deze zakloze stofzuigers op een rijtje gezet:

  • Je komt in contact met stof bij het legen van het reservoir
  • Het reservoir is wat kleiner dan een stofzuigzak
  • Je hoeft echter nooit meer stofzuigerzakken te kopen
  • Het betreft vaak handzamere apparaten, bijvoorbeeld met een accu

Welke voor- en nadelen heeft de stofzuiger met stofzak?

  • Je komt niet in contact met het stof bij weggooien
  • Je kunt meer stof opvangen
  • Vaak wat minder handzaam, want ze worden toegepast op stofzuigers met snoer
  • Je moet telkens nieuwe stofzakken kopen

Hoe zit het met de zuigkracht?

Een belangrijk verschil tussen stofzuigers met stofzak aan de ene kant en stofzuigers zonder stofzak aan de andere kant, is de zuigkracht. Doorgaans hebben stofzuigers met een stofzak gemiddeld een betere zuigkracht dan eentje zonder. Maar door verschillende uitvindingen en ontwikkelingen is de zuigkracht van stofzuigers zonder stofzak veel beter geworden. Bij stofzuigerzakken geldt bovendien dat de zuigkracht afneemt naarmate de stofzak voller begint te zitten, bij veel modellen zonder stofzuigerzak is dit niet het geval.

Wat is dus de beste keuze?

De beste keuze voor jou zal afhangen van jouw behoeften. Heb je bijvoorbeeld snel een loopneus door stof, kies dan voor een stofzuigerzak. Heb je behoefte aan meer vrijheid en wil je enkele tientjes per jaar besparen door geen stofzakken te kopen? Kies dan voor een stofzuiger zonder stofzak. Er zit weinig verschil tussen de beide modellen qua robuustheid. Als je een goed molde kiest, kun je er jaren plezier van hebben.

Over de auteur

Stijn

Stijn is fanatiek schrijver en al jarenlang geïnteresseerd in verschillende soorten elektronica. Hij houdt van technische snufjes, zoals drones, VR-brillen en gamen. Verder kun je bij Stijn niet a... Lees meer