Wat kost een centrale stofzuiger?

Door: Stijn
Laatste update: 29 augustus 2022

Stofzuigen met een klassieke stofzuiger is soms best lastig als je veel treden ermee moet beklimmen en het rollen van de stofzuiger achter de slang aan maar lastig vindt. Voor deze mensen is een centraal stofzuigsysteem bedacht. Je sluit de slang aan op verschillende koppelpunten in het huis, waarvandaan het stof in een centrale bak terecht komt. Maar wat betaal je nou voor zo’n centraal stofzuigsysteem?

De kosten voor een centrale stofzuiger

Een centrale stofzuiger is ontzettend veel duurder dan een gewone stofzuiger. Dat komt omdat er vier onderdelen voor nodig zijn om dit te maken, in plaats van simpelweg een apparaat. Je hebt namelijk de volgende zaken nodig:

  • Leidingmateriaal voor het stof
  • Stofzuiger om aan te sluiten op de contactpunten
  • Slangen met borstels
  • Montage van alles in je huis

De kosten van al deze bovenstaande zaken zullen afhangen van de hoeveelheid vierkante meter waarop je woont. Maar grofweg gesteld kunnen de kosten oplopen van zo’n 1.000 euro voor een kleinere woning onder de 2000 vierkante meter tot zelfs 2.200 euro voor een woning groter dan 900 vierkante meter. Met name voor de montage zul je veel geld moeten neerleggen bij een groot huis. De kosten per uur zullen namelijk aanzienlijk groter zijn dan bij een kleinere woning. Al zal ook de soort woning en de staat waarin je woning verkeert een rol kunnen spelen bij de kosten.

Alternatieven voor de centrale stofzuiger

Hoewel een centraal stofzuigsysteem handig is, zou je de stofzuiger op wieltjes met zak en een slang ook kunnen vervangen voor bijvoorbeeld de veel mobielere steelstofzuiger zonder stofzak. Daar vind je vaak ook een lcd-scherm op waar je veel informatie op kunt vinden over bijvoorbeeld de zuigkracht en de accuduur van de stofzuiger. Omdat er geen draden zijn, neem je deze stofzuiger makkelijker mee naar boven en qua zuigkracht doen ze allang niet meer onder voor gewone stofzuigers. Wanneer je dus klaar bent met je stofzuiger door het huis te verslepen, is dit misschien een goedkopere oplossing.

Over de auteur

Stijn

Stijn is fanatiek schrijver en al jarenlang geïnteresseerd in verschillende soorten elektronica. Hij houdt van technische snufjes, zoals drones, VR-brillen en gamen. Verder kun je bij Stijn niet a... Lees meer