Wat te doen met een oude stofzuiger?

Stel je bent aan het stofzuigen en plots stopt je apparaat er na vele jaren trouwe dienst mee. De kans dat je het apparaat nog voor een schappelijke prijs kunt laten repareren is klein, dus je zoekt naar een oplossing voor je oude stofzuiger. Kun je het apparaat gewoon in de vuilnisbak gooien of moet je een andere oplossing vinden?

Een stofzuiger mag niet zomaar weg worden gegooid

Elektrische apparaten maar ook batterijen die niet meer werken moet je apart inleveren. Dat is nodig om zo de oude onderdelen weer te kunnen gebruiken. Gelukkig zijn er door de overheid in Nederland wel drie manieren voor bedacht om dit te doen:

  • Lever je oude apparaat of toestel in bij een winkel waar je een soortgelijk product koopt
  • Lever je oude apparaat in bij verschillende  winkels of andere locaties die een inzamelpunt hebben
  • Lever je oude apparaat in bij de milieustraat van jouw gemeente

Inleveren bij een winkel waar je een soortgelijk product koopt

Het is bij wet geregeld dat je een oud apparaat of toestel gewoon kunt inleveren bij een winkel waar je een nieuwe koopt. Dus als jij ergens een nieuwe stofzuiger wilt kopen, kun je de oude gewoon meenemen. Het maakt daarbij niet uit welk merk of hoe groot de stofzuiger is. Winkels mogen geen geld vragen voor deze regeling. Zelfs als je online een product koopt geldt deze regeling.

Inleveren bij verschillende  winkels of andere locaties die een inzamelpunt hebben

Je kunt je oude stofzuiger ook inleveren bij winkels die een inzamelpunt hebben. Zelfs als je geen nieuw apparaat koopt kun je bij deze winkels je oude stofzuiger weggeven.

Inleveren bij de milieustraat van jouw gemeente

De gemeente heeft vaak ook een inzamelpunt waar je oude apparaten weg kunt geven. Je kunt de oude stofzuiger echter ook meegeven aan een afhaaldienst van het grofvuil of naast de kliko zetten voor de gewone afhaaldienst. Stop de stofzuiger echter nooit in de kliko zelf.