Hoe ontkalk ik mijn strijkijzer?

Kleine witte korreltjes onder de zool van je strijkijzer of zelfs witte vlekken op je pas gewassen overhemden of pantalons, kalk is een vervelend probleem als je gaat strijken. Je kunt kalkaanslag aan je strijkijzer zowel oplossen door deze te ontkalken als voorzorgsmaatregelen te treffen. We vertellen je hier hoe je een strijkijzer kunt ontkalken.

Je strijkijzer stap voor stap ontkalken

Je kunt je strijkijzer ontkalken door er een antikalkmiddel in te stoppen. Dit kan een speciaal middel zijn maar ook zoiets als citroenzuur of azijn. Meng het middel altijd aan met water om het wat minder agressief te maken. Zo ga je te werk:

  • Meng het antikalkmiddel aan met wat water en giet het in je strijkijzer.
  • Zet je strijkijzer aan en laat zodra de strijkbout warm is wat stoom ontsnappen.
  • Laat het strijkijzer vervolgens afkoelen. Intussen kun je het antikalkmengsel zijn gang laten gaan in het waterreservoir.
  • Laat het mengsel na een uurtje of wat weer leeglopen en spoel het reservoir om met water.

Sommige strijkijzers hebben ook een ingebouwd antikalksysteem. In dat geval is het niet nodig om een antikalkmiddel te gebruiken. Je moet wel het antikalkstaafje af en toe schoonmaken. Om te voorkomen dat je strijkijzer kalkkorreltjes afgeeft kun je ook een speciaal strijkwater of gefilterd water gebruiken in je strijkbout.

Het strijkijzer schoonmaken aan de buitenkant

Ook de zool van je strijkijzer, dus het metalen deel dat over je kleding glijdt, kan vies worden door bijvoorbeeld kalk. Normaal gesproken is schoonmaken met azijn hiervoor niet nodig, maar als er veel aangekoekt kalk is, kan dat wel handig zijn. Zeep en een spons zijn de meest gangbare manier om de zool van een strijkijzer schoon te maken. Andere middeltjes die gebruikt worden zijn keukenzout, tandpasta of een speciale stift voor het schoonmaken van de onderkant van strijkijzers.