Is een strijkijzer gevaarlijk?

Door: Agnes
Laatste update: 23 oktober 2022

Strijken is de beste manier om pantalons, overhemden en andere kledingstukken weer mooi recht en glad te krijgen. We gebruiken hiervoor natuurlijk een strijkijzer of stoomstrijkijzer. Wat je ook gebruikt om te strijken, het apparaat zal altijd warm worden. Dat betekent dat je goed moet oppassen met een strijkijzer.

Een strijkijzer veilig gebruiken

Strijkijzers zijn bij verantwoord gebruik niet gevaarlijk, maar je moet wel op blijven letten. Het strijkijzer wordt aan de onderkant natuurlijk heel heet om overhemden of pantalons goed strak te drukken. Daarom moet je bij een strijkijzer altijd op het volgende letten:

  • Kies altijd de juiste stand voor je strijkijzer en strijk liever geen 100% synthetische stoffen zoals polyester en zeker niet met een te hete stand. De stof kan smelten of in brand vliegen.
  • Gebruik bij gevoelige stoffen bij voorkeur een katoenen theedoek tussen de stof en het strijkijzer.
  • Leg een strijkijzer nooit plat op de strijkplank, de stof van de strijkplank kan in brand vliegen. Druk je strijkijzer ook nooit te lang op de stof om dezelfde reden.
  • Pas op met strijkijzers in de buurt van kinderen of huisdieren. Laat apparaten nooit afkoelen in een omgeving waar ze bijvoorbeeld aan het koord kunnen trekken en zichzelf kunnen verwonden met brandwonden.

Onderhoud je strijkijzer goed voor veilig gebruik

Naast opletten op de omgeving en de juiste temperatuur afstellen op het strijkijzer, moet je ook aandacht besteden aan het onderhoud van je strijkijzer. Gebruik bij voorkeur gefilterd water of speciaal strijkwater voor je stoomstrijkijzer, zodat je niet snel kalkvorming krijgt en maak je strijkijzer schoon als deze vies wordt. Zo voorkom je dat je strijkijzer misschien defect raakt of andere problemen veroorzaakt.

Gooi je strijkijzer veilig weg

Als je strijkijzer toch kapot is gegaan of erg versleten is geraakt, kun je je oude strijkijzer weggooien door deze in te leveren bij een afhaalpunt, op te laten halen bij je thuis of om te ruilen als je een nieuw strijkijzer koopt in de winkel.

Over de auteur

Agnes

Agnes is all-round copywriter en schrijft het liefst in de categorie huishouden en wonen. Ze vergelijkt van alles, zodat jij de beste keuze maakt in jouw aankoop. Verder houdt Agnes van schilderen en... Lees meer