Waar gooi ik mijn strijkijzer weg?

Je oude strijkijzer is op en werkt niet (goed) meer. Het is dus tijd voor een nieuw strijkijzer. Je weet alleen niet wat je met je oude apparaat moet doen. Waar gooi je deze weg? Bij het gewone huisvuil of moet je een strijkijzer ergens anders weggooien?

Je strijkijzer is een gebruikt huishoudelijk apparaat

De Nederlandse wetgeving schrijft voor hoe je een strijkijzer een oud of gebruikt huishoudelijk apparaat is. Op de website van de overheid vind je hoe je zo’n apparaat kunt weggooien als het kapot is gegaan:

  • Geef je apparaat in een winkel waar je een nieuw strijkijzer koopt. Zij zijn wettelijk verplicht de oude van je over te nemen voor recycling
  • Er zijn verschillende andere winkels waar inzamelpunten zijn opgezet om op oude huishoudelijke apparaten in te leveren.
  • Je kunt een strijkijzer ook bij de milieustraat afleveren.

Je gebruikte strijkijzer op laten halen

Wil je liever de deur niet uit? Dan kun je een strijkijzer ook los naast de afvalbak zetten op de dag dat het huisvuil wordt opgehaald. Stop een strijkijzer nooit in de afvalbak in een zak! Je kunt ook een afspraak maken met de reinigingsdienst van de gemeente. Zij zullen je strijkijzer op komen halen op een afgesproken datum. Met een klein apparaat als een strijkijzer staat het oude apparaat niet zo snel in de weg natuurlijk. Dat maakt dit een geschikte oplossing als je niet de deur uit wilt gaan.

Je strijkijzer lang mee laten gaan

Om te voorkomen dat je je strijkijzer snel weg moet gooien is het belangrijk je strijkijzer goed te verzorgen. Maak de onderkant van het strijkijzer met regelmaat schoon en zorg dat je strijkijzer ook regelmatig wordt ontkalkt. Daarnaast moet je met een strijkijzer ook voorzorgsmaatregelen treffen voor de veiligheid. Laat een strijkijzer bijvoorbeeld nooit warm rondslingeren in de buurt van huisdieren en kinderen en leg een strijkbout nooit te lang op de strijkplank, zo kun je brandplekken krijgen.