Beste subwoofer 2022

Laatste ge-update in door Jan Minno

De echte audiofiel weet het al langer: een doorsnee speaker levert je niet die lage grondtonen en bassen voor de ultieme muziekbeleving. Sinds de introductie van de subwoofer is dit euvel gelukkig opgelost. Muziek is er immers niet alleen om te horen, maar ook om te voelen.

De meeste normale luidsprekers laten geen geluiden horen onder de 80 hertz, terwijl subwoofers meestal beginnen rond de 40 hertz en in sommige gevallen zelfs rond de 20 hertz. Passieve subwoofers hebben daarnaast een aparte versterker nodig, maar wij richten ons in dit artikel op actieve subwoofers, die een ingebouwde versterker hebben. Wel zo handig!

We hebben de afgelopen weken meerdere subwoofers getest, en de Jamo SUB 210 beviel ons daarbij het best. Hieronder lees je waarom, en ook de andere beste subwoofers van 2022 hebben we voor je op een rijtje gezet.

Jamo SUB 210 Bekijk prijzen
Actief: Ja
Frequentie: 38 - 200 Hz
Afmetingen: 28,3 x 30,5 x 31,3 cm
Gewicht: 7,5 kilo
Hierom zijn we fan:
Persoonlijke instelling middels diverse knoppen, zodat je naast volume bijvoorbeeld ook de phase en crossover kunt instellen
Downfire subwoofer beschikt over heldere en krachtige bas voor het beste geluid uit je speakers
Mooi, sober maar toch stijlvol design dat met andere woorden niet opvalt of misstaat in iedere huiskamer
Bijzonder krachtig apparaat, zeker gezien zijn lage gewicht
Let hierop:
Beperkte installatie-informatie, waardoor je voor de perfecte instellingen zelf een systeem van trial-and-error toe moet passen
De blauwe led-indicator is een beetje fel, waardoor dit kan afleiden

Onze favoriete subwoofer is zonder meer de Jamo SUB 210. Deze stijlvolle, zwarte box met het tijdloze design biedt alles wat je op het gebied van geluidskwaliteit maar kunt wensen. Deze downfire subwoofer ziet er even simpel als fraai uit en blaast een steviger bas dan je op basis van zijn gewicht misschien zou verwachten.

Wat fijn is, is dat je de subwoofer helemaal af kunt stellen op jouw voorkeuren. Dit zul je echter wel met behulp van je eigen oren moeten doen, want de bijgeleverde handleiding vond ik persoonlijk wat beperkt. Het vergt dus enig geduld, maar als de afstelling eenmaal goed is kun je optimaal gaan genieten van je favoriete muziek op je moderne audioset of ouderwets fijne platenspeler!

Opvallend onopvallend

Wat mij verder aanstond aan de Jamo, is dat de subwoofer geen moment onnatuurlijk aanvoelt maar integraal onderdeel is van het geluid. Je kunt bijvoorbeeld de bassen lekker uit je speaker laten dreunen, maar ze ook subtieler afstellen. Bij de Sonos Sub Gen3 is dit overigens eveneens het geval, maar die is qua aanschafprijs een pak duurder.

Doordat je bij de Jamo ook de phase en de crossover individueel af kunt stellen, kun je met dit product qua geluid werkelijk alle kanten op.

Eenmaal juist geïnstalleerd is er geen betere!

Sonos Sub Gen3 Bekijk prijzen
Actief: Ja
Frequentie: 25 - 250 Hz
Afmetingen: 40,2 x 38 x 15,8 cm
Gewicht: 15,5 kilo
Hierom zijn we fan:
Schitterend kwaliteitsproduct zonder trillingen en gezoem, waardoor alle frequenties kraakhelder klinken
Makkelijk aan te sluiten, zodat je meteen kunt genieten van deze draadloze subwoofer
Zowel horizontaal als verticaal te plaatsen, waardoor het product altijd past
Prachtig uiterlijk, zodat de Sonos echt een aanvulling is op je interieur
Let hierop:
De Sonos Sub is prijzig, en daardoor niet geschikt voor elke beurs
Het vergt voor de ware audiofiel enig geduld om tot de perfecte afstelling te komen, dus neem je tijd daarvoor

Daar ging dan eindelijk de bel: de Sonos Sub Gen3 werd keurig aan huis afgeleverd. De reputatie van dit merk is helemaal gebaseerd op haar perfecte geluidskwaliteit, dus ik zat al geruime tijd van tevoren klaar met mijn boxen van hetzelfde merk. De installatie van de subwoofer ging gelukkig snel en daarna was het luisteren maar. Of nee: genieten maar.

De Sonos Sub stelt namelijk bepaald niet teleur, zoals ook de andere sonos artikelen dat nimmer doen. Wat zo fijn aan dit product is, is dat je de bassen lekker kunt laten stampen zonder dat het apparaat zelf gaat trillen. Het levert een schitterende, volle sound op, zonder dat jij (of de buren) hier last van hebben. Kortom: geen gezoem uit je speaker, wel een goede basweergave.

Kwaliteit komt met een prijs

De Sonos Sub beschikt over een stevig prijskaartje. Niet iedereen kan of wil echter diep in de buidel tasten voor het perfecte geluid. Dat andere fabrikanten hun beste producten voor een fractie van de prijs aanbieden, denk daarbij bijvoorbeeld de Fenton SHFS08B, kan dan ook een reden zijn om de Sonos links te laten liggen.

Maar weet dan wel wat je mist. De kwaliteit is namelijk geweldig en van een hoger niveau dan veel van zijn concurrenten. Om heel eerlijk te zijn, toen ik de Sonos weer uit had geplugd om andere subwoofers te testen, miste ik hem meteen. Of ik nu overdag naar muziek luisterde of ’s avonds naar de televisie keek. Dus ja, je moet je portemonnee trekken voor de Sonos, maar je krijgt er ook ontzettend veel voor terug.

Topkwaliteit die zijn stevige prijs meer dan waard is!

Caliber BC112SA Bekijk prijzen
Actief: Ja
Frequentie: 25 - 200 Hz
Afmetingen: 39,5 x 34,8 x 31 cm
Gewicht: 7,4 kilo
Hierom zijn we fan:
Mooi, diep basgeluid dat je hele auto opvult
Plug and play, oftewel: geen ingewikkelde installatie, waardoor je meteen kunt gaan genieten
Makkelijk ook weer los te koppelen, als je extra ruimte in je kofferbak nodig hebt
Budgetoptie, waarmee de Caliber veel voor weinig biedt
Let hierop:
Kabelset moet je apart bijbestellen, zodat je goed op moet letten of je wel alles in huis hebt
Geen harde bas die je complete auto laat trillen, dus liefhebbers daarvan moeten een zwaarder exemplaar zoeken

Laat ik maar eerlijk zijn: ik houd ervan om op zijn tijd een diepe bas in de auto te draaien, maar voel niet de noodzaak om daarbij nietsvermoedende voorbijgangers lastig te vallen. Misschien dat ik daarom zo blij ben met de Caliber BC112SA, die ook na de testfase nog steeds netjes in mijn auto zit. Dit is namelijk echt mijn favoriete auto-subwoofer.

Dit gezegd hebbende: als je echt je auto wil laten dreunen en meer vermogen nodig hebt, dan zul je misschien op zoek moeten naar iets stevigers. Maar voor mij was het geluid van de Caliber ideaal, en je kunt voor de prijs eigenlijk ook niet meer verwachten, als je al meer zou willen. In combinatie met een goede autoradio heb je feitelijk alles in huis wat je nodig hebt.

Plug and play

Het installeren van de Caliber was door haar plug-and-play bepaald niet ingewikkeld, maar je moet er wel voor zorgen dat je alle juiste kabels in huis hebt. Eventueel moet je deze apart bijbestellen.

Bij mij ligt het kleinood inmiddels standaard in de kofferbak, en als ik die al eens nodig heb voor andere spullen, dan is de Caliber er zeer simpel ook weer uit te halen. Zoek je echter een degelijke subwoofer die je onder je stoel kwijt kunt, overweeg dan liever de bijzonder compacte JVC CW-DRA8.

Onmisbaar voor de audiofiele autobezitter!

Fenton SHFS08B Bekijk prijzen
Actief: Ja
Frequentie: 20 - 200 Hz
Afmetingen: 35 x 30 x 30 cm
Gewicht: 9,0 kilo
Hierom zijn we fan:
Frequentiebereik vanaf 20 hertz, zodat ook de laagste tonen tot je komen
Zeer scherp geprijsd, waardoor de Fenton geen groot budget vereist
Schakelt zichzelf bij inactiviteit uit, zodat de speaker niet onnodig stroom verbruikt
Downfiring woofer, wat zorgt voor een diep basgeluid
Let hierop:
Geen high-end product, wat enigszins ten koste gaat van de geluidskwaliteit
Geleverd zonder audiokabels, waardoor we deze apart bij moesten bestellen

Als je jouw subwoofer wilt aansluiten op je al bestaande Hifi-systeem, en je budget reikt niet tot in de hemel, dan is de Fenton SHFS08B precies voor jou gemaakt. Zelfs wanneer je Hifi-systeem geen specifieke subwoofer uitgang heeft, kun je het product aansluiten via de luidsprekerbekabeling. De eventueel benodigde bekabeling moet je wel even extra uit de winkel halen of online bestellen.

Als alle spullen eenmaal in huis zijn, is het genieten geblazen. Natuurlijk hebben we wel eens beter geluid gehoord, bijvoorbeeld van de Sonos Sub Gen3, maar die was dan ook een stuk duurder. De Fenton ondertussen is met name voor een wat kleinere ruimte zeer geschikt.

Alle frequenties worden meegenomen

De meeste subwoofers die ik de afgelopen weken heb getest, beginnen qua frequentie pas rond de 30 of zelfs 40 hertz. De Fenton heeft een breder bereik, en start al bij 20 hertz. Dit wil zeggen dat werkelijk alle grondtonen door de speaker worden meegenomen, zonder daarbij overigens de midden en hoge tonen te veronachtzamen.

De Fenton is ideaal als aanvulling voor je Hifi-apparatuur, maar uiteraard kun je hem ook op je televisie aansluiten, bijvoorbeeld op je nieuwe OLED-tv. Gewoon een goede subwoofer.

Vriendelijk geprijsd apparaat dat geen toon overslaat!

Verkrijgbaar bij:
JVC CW-DRA8 Bekijk prijzen
Actief: Ja
Frequentie: 35 - 150 Hz
Afmetingen: 24 x 35 x 7,5 cm
Gewicht: 4,2 kilo
Hierom zijn we fan:
Door het compacte formaat past de subwoofer onder elke autostoel
Meegeleverde afstandsbediening, waardoor je volume, frequentie en phase zelf af kunt stellen
Lichtgewicht, zodat jij en je auto nauwelijks merken dat hij er zit
Het pakket bevat de benodigde aansluitkabel, zodat je de JVC meteen kunt installeren
Let hierop:
Voor een auto-subwoofer aan de prijzige kant, en daardoor niet geschikt voor elke beurs
De afstandsbediening is niet draadloos, wat een beetje onhandig kan zijn in je auto

Veel van de subwoofers die ik in mijn auto heb getest, zorgden weliswaar voor een dreunende bas maar tegelijkertijd ook voor verlies van subtiliteit. Met de JVC CW-DRA8 was het compleet anders. Door de uitgebreide mogelijkheden kon ik de woofer namelijk zo instellen, dat hij voor mij plezier bracht zonder voor overlast te zorgen. Misschien een persoonlijke voorkeur, maar toch belangrijk om te melden en het artikel behulpzaam te houden.

Als bijkomend voordeel geldt dat het apparaat gemakkelijk onder de autostoel past, en deze flexibele plaatsing komt echt van pas. Als je bijvoorbeeld weinig ruimte in je kofferbak hebt, en de Caliber BC112SA daardoor niet in je auto past, is deze subwoofer dan ook een prima alternatief.

Kabels in de auto

Persoonlijk houd ik mijn auto het liefst overzichtelijk, en gebruik daardoor zo weinig mogelijk kabels. Door mijn nieuwe dashcam hangt er sinds kort al een extra kabeltje in mijn wagen, en dat tolereer ik dan nog net. Jammer was het dan ook om te merken dat de afstandsbediening bij de JVC niet draadloos was. Gelukkig kon ik deze wel gewoon onder de stoel bij de subwoofer leggen.

Het is een beetje zoeken naar minpunten, zoals je kunt zien. De JVC is namelijk een hele fijne subwoofer die zeer compact precies datgene brengt wat je zou mogen verwachten. Wel geldt: voor een kleine variant die bijna hetzelfde doet als een grote, betaal je altijd een paar centen extra.

Een lichtgewicht en compacte auto-subwoofer!

Verkrijgbaar bij:
Product Actief Frequentie Afmetingen Gewicht
Jamo SUB 210 Jamo SUB 210
Beste koop subwoofer
38 - 200 Hz 28,3 x 30,5 x 31,3 cm 7,5 kilo Bekijk prijzen
Sonos Sub Gen3 Sonos Sub Gen3
Best geteste subwoofer
25 - 250 Hz 40,2 x 38 x 15,8 cm 15,5 kilo Bekijk prijzen
Caliber BC112SA Caliber BC112SA
Beste subwoofer auto
25 - 200 Hz 39,5 x 34,8 x 31 cm 7,4 kilo Bekijk prijzen
Fenton SHFS08B Fenton SHFS08B
Beste hifi subwoofer
20 - 200 Hz 35 x 30 x 30 cm 9,0 kilo Bekijk prijzen
JVC CW-DRA8 JVC CW-DRA8
Beste underseat subwoofer
35 - 150 Hz 24 x 35 x 7,5 cm 4,2 kilo Bekijk prijzen
Laatste prijs-update: woensdag 7 juni 2023
Door:
Jan Minno

Jan Minno studeerde Geschiedenis in Groningen, waar hij tevens in de nabije toekomst hoopt te promoveren. Intussen schreef en publiceerde hij een biografie én een zestal romans, waarvoor hij in 2022 onder andere de Simke Kloostermanprijs ontving voor beste Friestalige jeugdroman. Daarnaast werkt Jan Minno aan een onderwijsprogramma voor basisscholen op het gebied van geschiedonderwijs.