Is tandpasta goed voor een koortslip?

Niets is zo vervelend als het hebben of krijgen van een koortslip voor je lippen. Het tintelt, er zijn blaasjes en het ziet er niet mooi uit! Bovendien zijn de blaasjes erg besmettelijk en voor kleine kinderen zoals baby’s zelfs gevaarlijk. Hoe dan ook, je wilt snel van die koortslip af. Is tandpasta een manier om dat te doen?

Tandpasta tegen een koortslip

Een koortslip wordt veroorzaakt door het herpesvirus. Dit bevindt zich in een zenuw en wordt actief zodra je bijvoorbeeld een mindere weerstand hebt, weinig slaap hebt gehad of veel stress ervaart. Eerst voel je een warm gevoel en een tinteling, daarna onstaan er rode bultjes en blaasje en die drogen weer in tot korstjes, tot de korstjes eraf vallen. Dit alles duurt ongeveer een week tot 10 dagen. Sommige mensen gebruiken een zalfje tegen de koorstlip dat de korstjes indroogt.

Dat zelfde principe gebruiken ze dan ook vaak voor puistjes. Tandpasta heeft een indrogend effect. Toch is er nooit uit onderzoek gebleken dat tandpasta helpt voor een koortslip, bovendien kunnen de stofjes die in tandpasta zitten je huid een beetje aantasten en rood maken. Mogelijk ben je daarmee dus nog verder van huis met tandpasta.

Wat helpt wel tegen een koortslip?

Het internet staat bol van de middeltjes die tegen een koortslip zouden werken. Maar over het algemeen wordt aangenomen dat de volgende middelen echt kunnen bijdragen aan een sneller herstel:

  • Smeer een zinkolie of zinkzalf op de bultjes om ze sneller uit te drogen
  • Houd de korstjes juist vet om ze sneller te laten genezen
  • Ga nooit in de zon zitten met een koortslip, dat kan de uitslag verergeren
  • Je kunt bij de tinteling een crème gebruiken op je lippen, maar als je al blaasjes hebt is dat vaak te laat
  • Raak de blaasjes en korstjes nooit aan, dat voorkomt een goed herstel maar het is ook heel besmettelijk