Is tandpasta goed voor je puisten?

Het lijkt zo simpel, je smeert wat tandpasta op een puist en dan droogt deze in. Toch wordt door experts afgeraden om tandpasta op een puist te smeren. Maar waarom is tandpasta niet goed tegen je puisten?

Tandpasta droogt je huid uit

Acne en puisten zijn verstopte poriën door talg op de huid. Bacteriën op de huis bouwen zich op en ze kunnen je poriën gaan irriteren, waardoor er een puistje met pus ontstaat. Tandpasta smeren op deze plek lijkt een slim idee, want het droogt je puistje in zou je denken. Toch heeft tandpasta een aantal kenmerken dat de puisten alleen maar erger kan maken:

  • Tandpasta droogt ook de de huid om je puist heen uit zo krijg je nog meer puistjes
  • Menthol, een stofje in tandpasta, kan juist irriterend werken op een puistjes of je huid
  • Tandpasta van een gebruikte tube kan bacteriën bevatten uit je mond, die juist weer puistjes kunnen verergeren.

Werkt tandpasta voor andere huidaandoeningen?

Ook over het gebruik van tandpasta bij andere huidaandoeningen zijn experts zoals dermatologen vrij stellig: doe het niet. Tandpasta is speciaal bedoeld voor het schoonhouden en verzorgen van je gebit en niet voor toepassingen op de huid. Wanneer je bijvoorbeeld een koortslip wilt laten indrogen is het verstandig dit te doen met gewone zinkzalf of zinkolie en nooit met tandpasta, dat allerlei stofjes bevat dat de plek alleen nog maar meer kan irriteren.

Wat moet je wel gebruiken als je puistjes hebt?

Het is lastig te zeggen wat wel werkt tegen puisten omdat iedere huid anders is. Het is daarom altijd aan te raden naar de huisarts te gaan als je last hebt van puistjes omdat deze je kan doorverwijzen naar een specialist. Als je zo nu en dan ergens een puistje hebt, zullen deze overigens vanzelf weer gewoon verdwijnen. Niks doen helpt soms beter dan een heleboel zalfjes uit de kast halen.