Is tandpasta slecht voor je?

Tandpasta lijkt zo’n alledaags product dat je er niet bij stilstaat wat er precies allemaal in zit. Toch maken sommige mensen zich zorgen om een stofje dat in de tandpasta zit: fluoride. Wat doet fluoride en betekent de aanwezigheid van dit stofje dat tandpasta slecht is voor je?

Steeds meer mensen poetsen zonder fluoride

Het komt steeds vaker voor dat mensen een natuurlijke tandpasta gebruiken zonder fluoride. Dat komt mede door het steeds bredere aanbod aan natuurlijke tandpasta's maar ook door de vele horrorverhalen die mensen delen op het internet over fluoride. Zo zou fluoride volgens sommige gebruikers giftig zijn en je hersenontwikkeling aan kunnen tasten.

We hebben fluoride juist nodig

Tandartsen en mondhygiënisten maken zich ernstige zorgen om deze ontwikkelingen. Zij stellen dat we fluoride juist hard nodig hebben. Fluoride zorgt namelijk voor sterkere tanden en een betere bescherming tegen bacteriën en zuren. Deze zuren en bacteriën zitten bijvoorbeeld in je eten en kunnen gaatjes, ook wel cariës veroorzaken.

Is fluoride dan helemaal veilig?

Voor volwassenen is fluoride veilig, zolang je het niet doorslikt in grote getalen. Dat doet vrijwel niemand. Daarom wordt fluoride gezien als een veilig product. Wel wordt fluoride in tandpasta’s voor kinderen enorm verlaagd omdat zij wel de neiging hebben om tandpasta door te slikken.

Wat gebeurt er als je wel veel fluoride inslikt?

Wie wel veel fluoride inslikt zou gezondheidsrisico’s kunnen lopen, maar je moet dan wel echt vrijwel dagelijks een tube tandpasta opeten om echt grote effecten te merken. De effecten kunnen bijvoorbeeld zijn dat je:

  • Problemen krijgt met je botgroei
  • Vlekken op je tanden krijgt
  • Volgens sommige bronnen kun je ook last van nieren krijgen

Toch wordt door de wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en het RIVM aangeraden wel tandpasta met fluoride te gebruiken. Het is belangrijk om daarbij de tandpasta uit te spugen. Pas soms wel op met tandpasta op je huid. Tandpasta lang op je huid laten zitten kan je huid uitdrogen en irriteren.