Is tandpasta zonder fluoride goed?

Je ziet steeds vaker tandpasta’s in de drogisterij en supermarkt waar geen fluoride in is verwerkt. In plaats daarvan worden stofjes als houtskool en mint toegevoegd, maar hoe gezond is tandpasta zonder fluoride?

Belangrijkste punten:

  • Steeds meer mensen gebruiken tandpasta’s zonder fluoride
  • Fluoride is echter belangrijk om onze tanden sterk te houden en te beschermen tegen gaatjes, volgens tandartsen en mondhygiënisten
  • Actieve houtskool in tandpasta’s zijn niet veilig
  • Te veel fluoride inslikken is ook niet gezond, maar de kans dat je teveel fluoride slikt is nihil

Fluoride houdt onze tanden sterk

Je mond en je tanden worden de hele dag aangevallen door allerlei zuren en bacteriën. Deze bacteriën dringen je mond binnen en kunnen gaatjes, ook wel cariës genoemd met een duur woord, veroorzaken in je tanden. Alle tandartsen en mondhygiënisten raden daarom aan een tandpasta met fluoride te gebruiken. Fluoride versterkt het glazuur van je tanden en helpt te voorkomen dat zuren je tanden kunnen aantasten. Sommige mensen die altijd fluoride hebben gebruikt en overstapten naar een natuurlijke tandpasta, kregen opeens last van gaatjes waar ze die voorheen nooit hadden.

Welke bestanddelen zitten er in een natuurlijke tandpasta?

Natuurlijke tandpasta maken gebruik van andere middelen die je tanden schoonschuren, maar missen volgens experts dus de middelen om je tanden te beschermen. In deze tandpasta zitten middelen die je ook in andere tandpasta’s met fluoride tegenkomt zoals:

  • Glycerine
  • Xylitol
  • Pepermunt
  • Baking soda
  • Houtskool

Met name over houtskool is onder wetenschappers veel te doen. Het stofje zou namelijk zelfs je tandglazuur kunnen aantasten. Hoewel het populair is in tandpasta’s is het dus alles behalve onschuldig. Wil je toch een tandpasta proberen met actieve houtskool? Gebruik deze dan niet elke dag.

Is fluoride dan helemaal veilig?

Voor kinderen is een speciale tandpasta met wat minder fluoride. Dat is gedaan om te voorkomen dat ze te veel fluoride inslikken. Fluoride is veilig voor je gezondheid maar kan door heel grote hoeveelheden in te slikken slecht zijn voor je botontwikkeling. Daarom is het stofje erg verminderd in tandpasta's voor met name peuters, omdat zij nog wel eens de neiging hebben de tandpasta door te slikken.