Beste telescoop 2022

Laatste ge-update in door Stijn

Al in de 17e eeuw zorgde een ontdekking van onder meer Galileo Galilei ervoor dat we vandaag de dag naar sterren kunnen kijken. Er zijn zelfs telescopen waarmee je tot wel 13,8 miljard lichtjaar ver kunt kijken! Met het blote oog kun je ongeveer sterren waarnemen die 5.000 lichtjaren van de aarde af staan. Moet je nagaan hoe ver dat is!

Wil jij als beginnende astronoom ook naar de sterren kijken? Dan hebben we hier de beste telescopen van 2022 voor je. Daarbij hebben we onder meer gekeken naar het meegeleverde statief, welke diameter objectief gebruikt wordt, wat de brandpuntsafstand is en natuurlijk wat de prijs van de telescoop is. Uiteindelijk is de Nationale Geographic 50/360 18x-60x als beste telescoop van 2022 uit de test gekomen. Benieuwd naar andere goede telescopen die aan jouw wensen voldoen? Wij vertellen het je!

National Geographic 50/360 18x-60x Bekijk prijzen
Statief: Ja
Diameter objectief: 50 mm
Brandpuntafstand: 360 mm
Hierom zijn we fan:
Meegeleverd oculair
Prijs
Licht gewicht
Statief
Let hierop:
Tandwielscherpstelling
Diameter objectief

Geschikt voor: Beginners die kennis willen maken met astronomie en een goede telescoop willen hebben!

Wil je als astronoom de sterren gaan bekijken, dan kun je dat natuurlijk het beste doen met de beste telescoop van 2022, de National Geographic 50/360 18x-60x. Dit komt mede doordat er twee verschillende oculairs worden meegeleverd, namelijk een:

 • 6 mm oculair
 • 20 mm oculair

Hierdoor kun je zelf bepalen wat precies de vergroting is van het beeld. Hierdoor kun je een maximale vergroting van 60x krijgen en ook een vergroting van 18x. Daarnaast is er natuurlijk ook een statief meegeleverd, waardoor je de telescoop eenvoudig neer kunt zetten.

De beste sterrenkijker

Twee andere positieve punten van de telescoop zijn de prijs en het lichte gewicht. Met de uitstekende prijs kwaliteitverhouding van deze telescoop, behoort deze tot de goedkope telescopen uit deze review.

Met een gewicht van maar 1 kilogram kun je deze compacte telescoop ook nog eens gemakkelijk meenemen. Trek je wandelschoenen dus maar aan en trek de natuur in om de mooiste shots van de Melkweg te kunnen krijgen!

De minpunten

Helaas zijn er ook een tweetal minpunten die we hebben ervaren. Allereerst is dat de diameter van het objectief. Met maar 50 millimeter is deze zo'n 20 tot wel 80% kleiner dan bij de andere telescopen uit deze review.

Daarnaast is het ook niet mogelijk om gebruik te maken van tandwielscherpstelling. Hierdoor kun je minder goed een exacte locatie bepalen, bijvoorbeeld als je de maan of andere planeten net wat scherper wilt zien. In dat geval is dat dus niet mogelijk.

De beste telescoop van 2022 vanwege de prijs, het lichte gewicht en het uitstekende statief!

National Geographic 90/900 EQ3 Bekijk prijzen
Statief: Ja
Diameter objectief: 90 mm
Brandpuntafstand: 900 mm
Hierom zijn we fan:
Telescoop draait
Maximale vergroting
Accessoires
Stevig statief
Let hierop:
Windows computers
Prijs

Geschikt voor: Ervaren astronomen die graag planeten buiten het zonnestelsel willen zien.

Na allerlei tests te hebben afgerond, zijn we zeer te spreken over deze geweldige telescoop, de National Geographic 90/900 EQ300. Dit komt allereerst door de maximale vergroting van maar liefst 180 keer, waardoor je een helder beeld krijgt van planten die buiten het zonnestelsel liggen! De prestaties met een heldere hemel zijn ongekend!

Een van de beste telescopen

Daarnaast draait de telescoop door de parallactische montering over een as mee, zodat je de hemelobjecten eenvoudig in de gaten kunt houden. Dit gebeurt allemaal op het meegeleverde statief. Naast dat je het statief krijgt, zijn er nog een aantal andere accessoires die in de doos zitten:

 • Omkeerlens
 • LED viewfinder
 • Draaibare sterrenkaart
 • Oculairs (4, 12,5 en 20 mm)
 • Contragewicht

Dit alles maakt het een zeer stevige telescoop die op een stevig statief staat. Dit moet ook wel, aangezien de telescoop maar liefst 6,5 kilogram weegt. Dit zorgt wel voor deze zeer goede specificaties, waardoor de ervaren sterrenkijkers zeer te spreken zijn over deze goede telescoop.

De software

Deze specificaties krijg je natuurlijk niet voor niks. Ondanks dat het je een scherp beeld met een groot gezichtsveld oplevert, ligt de prijs van de telescoop wel een stuk hoger dan bij de concurrenten uit deze review. Hierdoor is deze voor de beginners minder geschikt.

Daarnaast moet je er ook rekening mee houden dat de CD met astronomie software alleen te gebruiken is op een Windows laptop of computer. Maak je dus gebruik van een MacBook, dan is het helaas niet mogelijk om met deze software aan de slag te gaan.

De beste telescoop voor ervaren sterrenkijkers die planeten en sterren buiten het zonnestelsel willen zien!

Bresser Junior Bekijk prijzen
Statief: Ja
Diameter objectief: 60 mm
Brandpuntafstand: 700 mm
Hierom zijn we fan:
3 oculairs
Software
Koffer
Prijs
Let hierop:
Tandwielscherpstelling
Zwaar

Geschikt voor: Beginners die voor een goede prijs kennis willen maken met astronomie.

Een goede prijs kwaliteitverhouding is ook bij een telescoop erg belangrijk. Daarom hebben we met deze Bresser Junior telescoop een mooie telescoop voor beginners. Terwijl je vriendjes wellicht liever met een NERF gun, op de trampoline of skeelers naar buiten gaan, kun jij het heelal beter leren kennen!

Compacte telescoop

Een van de grote voordelen van deze telescoop is dat deze erg compact is. Dit wordt verder benadrukt door de koffer die is meegeleverd. Hier kun je de hele telescoop moeiteloos in opbergen. Naast de telescoop zelf, kun je hier ook andere onderdelen in opbergen, waaronder:

 • 4 mm oculair
 • 12,5 mm oculair
 • 20 mm oculair
 • Statief

Ondanks dat deze compact is, ligt het gewicht van de telescoop wel aan de hoge kant. Met maar liefst 6,2 kilogram is het een stevige telescoop, maar door het zwaardere gewicht neem je deze wellicht minder snel mee naar buiten.

De drie meegeleverde oculairs zorgen ervoor dat je kunt inzoomen van 175x tot wel 35x. Zo kun je zelf de zoom aanpassen en objecten dichterbij halen of juist van wat verder af bekijken. Bij het bekijken van de planeten en sterren moet je er daarbij wel rekening mee houden dat je niet scherp kunt stellen met een tandwiel. Dit kan bijvoorbeeld wel bij de National Geographic 90/900 EQ3.

Software

Ook bij deze telescoop krijg je software cadeau, waardoor je de hemellichamen beter kunt leren kennen. Dit sluit natuurlijk perfect aan bij het model voor beginners. Deze kennis kun je bij het kopen van een nieuwe telescoop mooi blijven gebruiken!

De beste telescoop voor beginnende astronomen vanwege de oculairs, de software en de handige opbergkoffer die zijn meegeleverd.

National Geographic Go-To 90/1250 Bekijk prijzen
Statief: Ja
Diameter objectief: 90 mm
Brandpuntafstand: 1250 mm
Hierom zijn we fan:
Go-to systeem
Ruime zoombereik
Stevig
Catadioptrische telescoop
Let hierop:
Batterijen
Windows

Geschikt voor: Professionele sterrenkijkers die het beste van het beste willen!

De National Geographic Go-To 90/1250 is een catadioptrische telescoop. Dit is een soort telescoop waarin breking en reflectie in één systeem zijn gecombineerd. Hierdoor heb je een breder gezichtsveld dan bij andere telescopen in deze review. Daarnaast is het ook de enige telescoop met een Go-To Systeem.

Een goede telescoop met Go-To systeem

Het computergestuurde Go-To systeem zorgt ervoor dat je gemakkelijk hemellichamen kunt vinden. Je kunt namelijk de coördinaten eenvoudig in de afstandsbediening invoeren, waarna de telescoop automatisch in de juiste richting draait. Wil je toch handmatig de hemellichamen vinden, dan kun je hiervoor de LED viewfinder gebruiken.

Ook zijn we enorm fan van de technische features van deze telescoop. Zo beschikt deze over:

 • Diameter objectief: 90 mm
 • Brandpuntsafstand: 1250 mm
 • Oculair van 12,5 mm
 • Oculair van 25 mm

De brandpuntafstand van 1250 in combinatie met de meegeleverde oculairs zorgt ervoor dat je een zoom tot wel 100x hebt! Het stevige model zorgt er daarnaast ook nog eens voor dat de telescoop tegen een stootje kan. Dit komt onder meer door het gewicht van 6 kilogram, maar ook door het metalen statief dat is meegeleverd.

De minpunten

Om de afstandsbediening te kunnen bedienen, heb je natuurlijk wel batterijen nodig. Deze worden niet standaard bij deze telescoop meegeleverd, waardoor je dus zelf eerst naar de winkel moet om batterijen te gaan halen. Daarnaast moet je er ook rekening mee houden dat de software alleen op Windows pc's werkt en niet op een MacBook of Mac.

De beste professionele telescoop met Go-To systeem, hoog zoombereik en stevig metalen statief!

National Geographic 20-60x60 Bekijk prijzen
Statief: Ja
Diameter objectief: 60 mm
Brandpuntafstand: -
Hierom zijn we fan:
Zoombereik
Licht gewicht
Draagtas
Prijs
Let hierop:
Schemering
Nachtkijker

Geschikt voor: Vogelspotters die graag de natuur intrekken voor het spotten van wilde dieren!

En als laatste hebben we dan nog de National Geographic 20-60x60. Met deze telescoop kun je de mooiste vogels en andere wilde dieren dichterbij halen, mede door het zoombereik van maximaal 60x. Spot de vogels en pak je spiegelreflexcamera er maar bij voor de mooiste shots!

Gebruiksgemak

Twee van de grootste voordelen van het product zijn de fysieke aspecten. Allereerst krijg je namelijk een handige draagtas meegeleverd. Hierdoor neem je de telescoop gemakkelijk mee de natuur in. Daarnaast zorgen de dimensies er ook nog eens voor dat dit enorm gemakkelijk gaat:

 • Gewicht: 998 gram
 • Diepte: 9,5 centimeter
 • Breedte: 35 centimeter
 • Hoogte: 15,5 centimeter

En dat alles is mogelijk voor een zeer scherpe prijs. Dit is ook een van de redenen dat we deze hebben opgenomen in deze review voor beste telescoop van 2022. Vanwege de scherpe prijs is het voor beginners zeer geschikt, terwijl gevorderde vogelspotters profiteren van de uitstekende specificaties.

De verbeterpunten

We hebben de telescoop in allerlei verschillende omstandigheden getest. Daarbij is het ons wel opgevallen dat deze minder geschikt is voor schemerige omstandigheden of voor het donker. Dit komt onder meer door de kleine uittredepupil, waardoor er weinig licht in de lens komt.

Doordat de ingebouwde restlichtversterker ontbreekt, kun je deze telescoop niet in het donker gebruiken. Je kunt deze dus echt alleen overdag gebruiken om bijvoorbeeld op de Veluwe naar mooie vogels te gaan zoeken!

De beste telescoop voor vogelspotters vanwege het lichte gewicht, de opbergkoffer en het uitstekende zoombereik!

Product Statief Diameter objectief Brandpuntafstand
National Geographic 50/360 18x-60x National Geographic 50/360 18x-60x
Beste koop telescoop
50 mm 360 mm Bekijk prijzen
National Geographic 90/900 EQ3 National Geographic 90/900 EQ3
Best geteste telescoop
90 mm 900 mm Bekijk prijzen
Bresser Junior Bresser Junior
Beste telescoop voor beginners
60 mm 700 mm Bekijk prijzen
National Geographic Go-To 90/1250 National Geographic Go-To 90/1250
Beste telescoop voor planeten
90 mm 1250 mm Bekijk prijzen
National Geographic 20-60x60 National Geographic 20-60x60
Beste telescoop voor vogels
60 mm - Bekijk prijzen
Laatste prijs-update: woensdag 7 juni 2023
Door:
Stijn

Stijn is fanatiek schrijver en al jarenlang geïnteresseerd in verschillende soorten elektronica. Hij houdt van technische snufjes, zoals drones, VR-brillen en gamen.

Verder kun je bij Stijn niet alleen lezen over computers of koelkasten, maar duikt hij met alle plezier ook in onderwerpen als beste skeelers of de meest fijne hardloopschoenen.