Al in de 17e eeuw zorgde een ontdekking van onder meer Galileo Galilei ervoor dat we vandaag de dag naar sterren kunnen kijken. Er zijn zelfs telescopen waarmee je tot wel 13,8 miljard lichtjaar ver kunt kijken! Met het blote oog kun je ongeveer sterren waarnemen die 5.000 lichtjaren van de aarde af staan. Moet je nagaan hoe ver dat is!
Wil jij als beginnende astronoom ook naar de sterren kijken? Dan hebben we hier de beste telescopen van 2022 voor je. Daarbij hebben we onder meer gekeken naar het meegeleverde statief, welke diameter objectief gebruikt wordt, wat de brandpuntsafstand is en natuurlijk wat de prijs van de telescoop is. Uiteindelijk is de Nationale Geographic 50/360 18x-60x als beste telescoop van 2022 uit de test gekomen. Benieuwd naar andere goede telescopen die aan jouw wensen voldoen? Wij vertellen het je!
Beste telescoop 2022
- Beste koop telescoop - National Geographic 50/360 18x-60x
- Best geteste telescoop - National Geographic 90/900 EQ3
- Beste telescoop voor beginners - Bresser Junior
- Beste telescoop voor planeten - National Geographic Go-To 90/1250
- Beste telescoop voor vogels - National Geographic 20-60x60
Beste koop telescoop
Geschikt voor: Beginners die kennis willen maken met astronomie en een goede telescoop willen hebben!
Wil je als astronoom de sterren gaan bekijken, dan kun je dat natuurlijk het beste doen met de beste telescoop van 2022, de National Geographic 50/360 18x-60x. Dit komt mede doordat er twee verschillende oculairs worden meegeleverd, namelijk een:
- 6 mm oculair
- 20 mm oculair
Hierdoor kun je zelf bepalen wat precies de vergroting is van het beeld. Hierdoor kun je een maximale vergroting van 60x krijgen en ook een vergroting van 18x. Daarnaast is er natuurlijk ook een statief meegeleverd, waardoor je de telescoop eenvoudig neer kunt zetten.
De beste sterrenkijker
Twee andere positieve punten van de telescoop zijn de prijs en het lichte gewicht. Met de uitstekende prijs kwaliteitverhouding van deze telescoop, behoort deze tot de goedkope telescopen uit deze review.
Met een gewicht van maar 1 kilogram kun je deze compacte telescoop ook nog eens gemakkelijk meenemen. Trek je wandelschoenen dus maar aan en trek de natuur in om de mooiste shots van de Melkweg te kunnen krijgen!
De minpunten
Helaas zijn er ook een tweetal minpunten die we hebben ervaren. Allereerst is dat de diameter van het objectief. Met maar 50 millimeter is deze zo'n 20 tot wel 80% kleiner dan bij de andere telescopen uit deze review.
Daarnaast is het ook niet mogelijk om gebruik te maken van tandwielscherpstelling. Hierdoor kun je minder goed een exacte locatie bepalen, bijvoorbeeld als je de maan of andere planeten net wat scherper wilt zien. In dat geval is dat dus niet mogelijk.
Best geteste telescoop
Geschikt voor: Ervaren astronomen die graag planeten buiten het zonnestelsel willen zien.
Na allerlei tests te hebben afgerond, zijn we zeer te spreken over deze geweldige telescoop, de National Geographic 90/900 EQ300. Dit komt allereerst door de maximale vergroting van maar liefst 180 keer, waardoor je een helder beeld krijgt van planten die buiten het zonnestelsel liggen! De prestaties met een heldere hemel zijn ongekend!
Een van de beste telescopen
Daarnaast draait de telescoop door de parallactische montering over een as mee, zodat je de hemelobjecten eenvoudig in de gaten kunt houden. Dit gebeurt allemaal op het meegeleverde statief. Naast dat je het statief krijgt, zijn er nog een aantal andere accessoires die in de doos zitten:
- Omkeerlens
- LED viewfinder
- Draaibare sterrenkaart
- Oculairs (4, 12,5 en 20 mm)
- Contragewicht
Dit alles maakt het een zeer stevige telescoop die op een stevig statief staat. Dit moet ook wel, aangezien de telescoop maar liefst 6,5 kilogram weegt. Dit zorgt wel voor deze zeer goede specificaties, waardoor de ervaren sterrenkijkers zeer te spreken zijn over deze goede telescoop.
De software
Deze specificaties krijg je natuurlijk niet voor niks. Ondanks dat het je een scherp beeld met een groot gezichtsveld oplevert, ligt de prijs van de telescoop wel een stuk hoger dan bij de concurrenten uit deze review. Hierdoor is deze voor de beginners minder geschikt.
Daarnaast moet je er ook rekening mee houden dat de CD met astronomie software alleen te gebruiken is op een Windows laptop of computer. Maak je dus gebruik van een MacBook, dan is het helaas niet mogelijk om met deze software aan de slag te gaan.
Beste telescoop voor beginners
Geschikt voor: Beginners die voor een goede prijs kennis willen maken met astronomie.
Een goede prijs kwaliteitverhouding is ook bij een telescoop erg belangrijk. Daarom hebben we met deze Bresser Junior telescoop een mooie telescoop voor beginners. Terwijl je vriendjes wellicht liever met een NERF gun, op de trampoline of skeelers naar buiten gaan, kun jij het heelal beter leren kennen!
Compacte telescoop
Een van de grote voordelen van deze telescoop is dat deze erg compact is. Dit wordt verder benadrukt door de koffer die is meegeleverd. Hier kun je de hele telescoop moeiteloos in opbergen. Naast de telescoop zelf, kun je hier ook andere onderdelen in opbergen, waaronder:
- 4 mm oculair
- 12,5 mm oculair
- 20 mm oculair
- Statief
Ondanks dat deze compact is, ligt het gewicht van de telescoop wel aan de hoge kant. Met maar liefst 6,2 kilogram is het een stevige telescoop, maar door het zwaardere gewicht neem je deze wellicht minder snel mee naar buiten.
De drie meegeleverde oculairs zorgen ervoor dat je kunt inzoomen van 175x tot wel 35x. Zo kun je zelf de zoom aanpassen en objecten dichterbij halen of juist van wat verder af bekijken. Bij het bekijken van de planeten en sterren moet je er daarbij wel rekening mee houden dat je niet scherp kunt stellen met een tandwiel. Dit kan bijvoorbeeld wel bij de National Geographic 90/900 EQ3.
Software
Ook bij deze telescoop krijg je software cadeau, waardoor je de hemellichamen beter kunt leren kennen. Dit sluit natuurlijk perfect aan bij het model voor beginners. Deze kennis kun je bij het kopen van een nieuwe telescoop mooi blijven gebruiken!
Beste telescoop voor planeten
Geschikt voor: Professionele sterrenkijkers die het beste van het beste willen!
De National Geographic Go-To 90/1250 is een catadioptrische telescoop. Dit is een soort telescoop waarin breking en reflectie in één systeem zijn gecombineerd. Hierdoor heb je een breder gezichtsveld dan bij andere telescopen in deze review. Daarnaast is het ook de enige telescoop met een Go-To Systeem.
Een goede telescoop met Go-To systeem
Het computergestuurde Go-To systeem zorgt ervoor dat je gemakkelijk hemellichamen kunt vinden. Je kunt namelijk de coördinaten eenvoudig in de afstandsbediening invoeren, waarna de telescoop automatisch in de juiste richting draait. Wil je toch handmatig de hemellichamen vinden, dan kun je hiervoor de LED viewfinder gebruiken.
Ook zijn we enorm fan van de technische features van deze telescoop. Zo beschikt deze over:
- Diameter objectief: 90 mm
- Brandpuntsafstand: 1250 mm
- Oculair van 12,5 mm
- Oculair van 25 mm
De brandpuntafstand van 1250 in combinatie met de meegeleverde oculairs zorgt ervoor dat je een zoom tot wel 100x hebt! Het stevige model zorgt er daarnaast ook nog eens voor dat de telescoop tegen een stootje kan. Dit komt onder meer door het gewicht van 6 kilogram, maar ook door het metalen statief dat is meegeleverd.
De minpunten
Om de afstandsbediening te kunnen bedienen, heb je natuurlijk wel batterijen nodig. Deze worden niet standaard bij deze telescoop meegeleverd, waardoor je dus zelf eerst naar de winkel moet om batterijen te gaan halen. Daarnaast moet je er ook rekening mee houden dat de software alleen op Windows pc's werkt en niet op een MacBook of Mac.
Beste telescoop voor vogels
Geschikt voor: Vogelspotters die graag de natuur intrekken voor het spotten van wilde dieren!
En als laatste hebben we dan nog de National Geographic 20-60x60. Met deze telescoop kun je de mooiste vogels en andere wilde dieren dichterbij halen, mede door het zoombereik van maximaal 60x. Spot de vogels en pak je spiegelreflexcamera er maar bij voor de mooiste shots!
Gebruiksgemak
Twee van de grootste voordelen van het product zijn de fysieke aspecten. Allereerst krijg je namelijk een handige draagtas meegeleverd. Hierdoor neem je de telescoop gemakkelijk mee de natuur in. Daarnaast zorgen de dimensies er ook nog eens voor dat dit enorm gemakkelijk gaat:
- Gewicht: 998 gram
- Diepte: 9,5 centimeter
- Breedte: 35 centimeter
- Hoogte: 15,5 centimeter
En dat alles is mogelijk voor een zeer scherpe prijs. Dit is ook een van de redenen dat we deze hebben opgenomen in deze review voor beste telescoop van 2022. Vanwege de scherpe prijs is het voor beginners zeer geschikt, terwijl gevorderde vogelspotters profiteren van de uitstekende specificaties.
De verbeterpunten
We hebben de telescoop in allerlei verschillende omstandigheden getest. Daarbij is het ons wel opgevallen dat deze minder geschikt is voor schemerige omstandigheden of voor het donker. Dit komt onder meer door de kleine uittredepupil, waardoor er weinig licht in de lens komt.
Doordat de ingebouwde restlichtversterker ontbreekt, kun je deze telescoop niet in het donker gebruiken. Je kunt deze dus echt alleen overdag gebruiken om bijvoorbeeld op de Veluwe naar mooie vogels te gaan zoeken!
Hoe hebben wij telescopen vergeleken
Om te voorkomen dat we door honderden verschillende telescopen moesten kijken, zijn we eerst gaan kijken naar een aantal belangrijke aspecten. Vooral deze aspecten hebben aan de basis voor deze review gestaan. Laten we daar eens naar gaan kijken.
Statief meegeleverd
Bij een goede telescoop mag natuurlijk het statief niet ontbreken. Hierdoor kun je de telescoop namelijk gemakkelijk overal neerzetten, zonder dat je deze in de hand hoeft te houden. Hoewel de National Geographic 20-60x60 telescoop licht van gewicht is, hebben we ook andere telescopen die een stuk zwaarder zijn! Daarom mag een statief ook niet ontbreken.
Diameter objectief
Daarnaast hebben we ook gekeken naar de diameter van het objectief. Wil je namelijk dat je de verre objecten ook goed kunt zien, dan is het belangrijk dat er veel licht verzameld wordt. Aangezien je vaak in het donker gaat kijken, is het belangrijk dat er voldoende licht in de lens valt om de planeten en sterren goed te kunnen bekijken.
Brandpuntsafstand
En tot slot hebben we nog gekeken naar de brandpuntsafstand. Dit is niet van toepassing op de spotting scope van National Geographic, aangezien deze vooral erg geschikt is voor het bekijken van vogels. Aangezien het hierbij belangrijker is dat de optische kwaliteit goed is, kun je met deze inzoomen. Bij de andere telescopen is er sprake van een vaste brandpuntsafstand.
Telescopen vergelijken |
|||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Product | Statief | Diameter objectief | Brandpuntafstand | ||||||
|
National Geographic 50/360 18x-60x
Beste koop telescoop
|
50 mm | 360 mm | Bekijk prijzen | |||||
|
National Geographic 90/900 EQ3
Best geteste telescoop
|
90 mm | 900 mm | Bekijk prijzen | |||||
|
Bresser Junior
Beste telescoop voor beginners
|
60 mm | 700 mm | Bekijk prijzen | |||||
|
National Geographic Go-To 90/1250
Beste telescoop voor planeten
|
90 mm | 1250 mm | Bekijk prijzen | |||||
|
National Geographic 20-60x60
Beste telescoop voor vogels
|
60 mm | - | Bekijk prijzen |
Waar moet je op letten bij het kopen van een telescoop? - 2022 Koopgids
Niet elke telescoop heeft dezelfde specificaties en is daarmee geschikt voor hetzelfde doel. Om ervoor te zorgen dat je met een telescoop kunt bekijken wat je ook graag wilt bekijken, is het belangrijk om op de volgende punten te letten.
Montage
De manier waarop de telescoop gemonteerd is, heeft invloed op de mate waarin de telescoop kan draaien om het draaien van de aarde te compenseren. Daarbij kunnen er twee verschillende montages onderscheiden worden:
- Parallactische montering: Eén van de assen van de telescoop is parallel aan de aardas gericht. Dit maakt het mogelijk om de baan van de sterren te volgen.
- Azimutale montering: Bij deze manier van monteren is er sprake van een verticale hoofdas waar de telescoop omheen kan draaien.
Diameter objectief
De diameter van het objectief geeft aan hoeveel licht de telescoop ontvangt. Hoe hoger de diameter, des te helderder de observaties zijn.
Brandpuntsafstand
De brandpuntafstand geeft de afstand aan die het licht moet afleggen om tot een punt te komen. Deze heeft invloed op de vergrotingsfactor van de telescoop. Daarbij kan er onderscheidt gemaakt worden tussen:
- Vast brandpuntsafstand: Ook wel bekend als een prime-lens, waarbij het niet mogelijk is om in en uit te zoomen.
- Zoomen: De mogelijkheid om in en uit te zoomen, zodat je beelden groter of kleiner kunt maken.
Gewicht
En tot slot nog het gewicht van de telescoop. Wil je namelijk een telescoop die je onderweg mee kunt nemen, bijvoorbeeld als je vogels gaat kijken, dan is een lichte telescoop gewenst. Of wil je juist een zwaardere telescoop die je altijd in de tuin of in de slaapkamer hebt staan?
Veelgestelde vragen
#1 - Wat is een goed merk telescoop?
De telescopen van National Geographic zijn erg goede telescopen. Niet alleen worden deze geleverd met een stevig statief, maar ook de beeldkwaliteit is van hoge kwaliteit. Daarnaast beschikken deze over een scherpe prijs kwaliteitverhouding.
#2 - Wat is een goede betaalbare telescoop?
Ben je op zoek naar een betaalbare telescoop, dan hebben we twee goedkope telescopen voor je. Te beginnen met de National Geographic Lenzentelescoop. Dit is de goedkoopste telescoop uit deze review, erg geschikt voor het bekijken van het heelal. De tweede is de National Geographic Spotting Scope, erg geschikt voor het bekijken van vogels.
#3 - Wat is een goede sterrenkijker voor beginners?
De beste sterrenkijker voor beginners is de Bresser Junior. Niet alleen is deze scherp geprijsd, maar ook is het een telescoop met een aluminium statief, een diameter van 60 mm en een vaste brandpuntsafstand van 700 mm. Hierdoor kun je de meeste sterren zien.
#4 - Welke telescoop om Saturnus te zien?
Wil je naar planeten kijken, dan raden we je aan om voor de National Geographic Go-To Telescoop te gaan. Het is een van de beste telescopen met een hoge brandpuntafstand van 1250 mm, waardoor je zelfs de verste planeten mooi dichtbij kunt halen.