Hoe kalibreer je een televisie?

Als je een tv koopt kan het zijn dat deze uit de doos komt met nogal vreemde beeldinstellingen. Dat komt doordat de fabrikant de instellingen van het licht en de kleuren aanpast aan het tonen van de televisie in de winkels. Om te voorkomen dat je thuis ook zo’n beeldscherm hebt, kun je de instellingen aanpassen. Veel tv-bezitters kiezen er daarom voor om de televisie professioneel te laten kalibreren. Maar wat is kalibreren eigenlijk?

image

Kalibreren is professioneel afstemmen

Een televisie kalibreren is eigenlijk niets meer of minder dan het professioneel afstemmen van de beeldkwaliteit van je televisie zodat je programma’s en films ziet in de kwaliteit zoals ze bedoeld zijn. Zelf aan de slag gaan met het afstemmen van je televisie is lastig. Iedere tv heeft namelijk een complex menu van instellingen. Hoe beter de tv hoe professioneler de instellingen aangepast kunnen worden. Een professionele kalibrator kan deze instellingen voor je afstemmen aan de hand van software.

Waar moet je op letten als je een televisie laat kalibreren?

Een tv kalibreren is vakwerk en hoewel de instellingen aanpassen met een afstandsbediening misschien eenvoudig klinkt, is het dat zeker niet. Als je de televisie laat kalibreren, zorg dan dat dit aan de volgende punten voldoet:

  • Bepaal of je de tv op afstand of thuis wilt laten kalibreren. Lichtinval in jouw huis en het model dat jij gekocht hebt, zorgen voor die specifieke beeldkwaliteit die je wilt bereiken. Wanneer je een technicus inschakelt, zou deze dus bij jou langs moeten komen om het perfecte resultaat te bereiken.
  • Kalibreren zorgt niet alleen voor een beter beeld, het vermindert ook het energieverbruik van je televisie. Het werkt eigenlijk net zoals de energiezuinige modus van je mobiele telefoon. Hoe minder fel het licht, hoe minder de tv verbruikt.
  • Standaardinstellingen van de televisie kunnen ook het beeld van de fabrieksinstellingen veranderen. Voor veel minder perfectionistische gebruikers is dit al voldoende. Professioneel kalibreren is vooral een goed idee voor fans van de perfecte beeldkwaliteit voor hun films en series.