Waar kan ik het beste mijn televisie plaatsen?

Door: Jasper
Laatste update: 4 augustus 2023

De televisie is voor veel huishoudens het centrale punt in de zithoek. Het is daarom van groot belang dat je de televisie op de juiste manier in de kamer zet. Maar hoe bepaal je wat de beste plek is? Lees hier enkele tips om de televisie optimaal in de kamer te plaatsen.

Bepaal de juiste kijkafstand en kijkhoogte

Voor de televisie is het belangrijk dat deze op de juiste afstand van je bank staat en de juiste kijkhoogte heeft. Natuurlijk hangt dat allemaal af van de grootte van de televisie. We kunnen niet zeggen dat er bijvoorbeeld twee meter tussen de bank en de televisie moet zitten, want voor een kleine tv is de afstand kleiner dan voor een groot exemplaar. Je kunt daarom de volgende maatstellingen als vuistregel aanhouden:

  • Meet de afstand tussen de bank en de muur waar je de tv neer gaat zetten of ophangt en deel deze afstand door 2,4.
  • Voor de hoogte van de televisie houd je aan dat het bovenste derde deel van je scherm op ooghoogte moet hangen. Hang je televisie dus zeker nooit te hoog, want dat kan je nekpijn geven.

Hang je tv op

Voor de maatstelling van je televisie in de zithoek, kan het slim zijn om deze aan de muur op te hangen in plaats van een tv-meubel. Zo kun je makkelijker de hoogte bepalen. Dankzij handige beugels en kabelleidingen, kun je de tv tegenwoordig vrij eenvoudig aan de muur bevestigen.

Houd rekening met de lichtinval

Niet alleen ooghoogte en afstand van je scherm zijn belangrijk, maar ook de lichtinval die door de ramen schijnt zijn belangrijk voor het plaatsen van je scherm. Een tv-scherm kan soms moeilijker te zien worden door het licht dat door de ramen valt, wat het moeilijker maakt om bepaalde scènes te zien en het is ook slecht voor je ogen omdat je veel zult knipperen.

Over de auteur

Jasper

Jasper is het brein achter debeste.com. Hij heeft al 15 jaar ervaring met grafisch vormgeven, is dol op marketing. Daarnaast schrijft hij ook voor de website. Hij heeft communicatie- en multimediad... Lees meer