Wanneer is de televisie uitgevonden?

Door: Jasper
Laatste update: 16 december 2021

Televisie kijken is voor ons al decennia de normaalste zaak van de wereld. Maar waar we nu soms verveeld zappen langs verschillende zenders, was het scherm met bewegende beelden in huis amper 60 jaar geleden nog een revelatie. Waar komt onze televisie vandaan en wie heeft dit apparaat uitgevonden?

image

De eerste tv uit 1922

In 1922 vroeg de Schotse uitvinder John Logie Baird voor het eerst patent aan voor zijn uitvinding de televisie. De eerste uitzending op de televisie vond plaats in 1929. Hoewel de uitvinding van Baird de eerste echte tv voortbracht, liggen de wortels van de tv wat dieper. Al in 1883 vond de Duitse Paul Nipkow de Nipkowschijf uit. Deze naam ken je misschien ook van de Nederlandse televisieprijs die hiernaar vernoemd is. Nipkow vond een ronddraaiende schijf uit waarmee licht omgezet kon worden in een elektrisch signaal.

De invloed van Philips

In Nederland is het vooral Philips dat veel betekend heeft voor de televisie. Hoewel we nu niet altijd meer integraal tv kijken, was dit lange tijd erg populair. Erik de Vries van Philips heeft hier een grote invloed op uitgeoefend in de jaren 30. Pas in 1948 pakt De Vries de draad van het experiment verder op en vindt de eerste uitzending op de televisie plaats. Vanaf dat moment kunnen mensen op een andere plaats in het land beelden zien op hun toestel. Daarna gaat het snel met de ontwikkeling van de televisie:

  • In 1951 worden de eerste omroepen opgericht zoals AVRO, KRO, VARA en de NCRV 
  • In 1956 wordt het eerste journaal uitgezonden op televisie
  • In 1989 komen de eerste commerciële zenders op televisie zoals RTL en Véronique

De tv van nu

In 1997 werd Netflix opgericht in de Verenigde Staten. Streaming heeft tv-kijken enorm veranderd. Met name millennials kijken geen integrale televisie-uitzendingen meer. Ook de digitale televisie heeft een grote invloed gekregen op de manier waarop we tv kijken. Daarmee kunnen gebruikers ook live beelden stilzetten of programma’s terugkijken via een speciaal menu.

Over de auteur

Jasper

Jasper is het brein achter debeste.com. Hij heeft al 15 jaar ervaring met grafisch vormgeven, is dol op marketing. Daarnaast schrijft hij ook voor de website. Hij heeft communicatie- en multimediad... Lees meer