Welk formaat televisie past bij mijn kamer?

Als je wel eens een kaartje voor de eerste rij in de bioscoop hebt gehad zul je weten dat het lastig is om de film te volgen op zo’n enorm wit doek. De grootte van het scherm is belangrijk om de film op een rustige manier te kunnen volgen. Ook in de woonkamer is de grootte van het scherm enorm belangrijk. Ontdek daarom wat het beste formaat is voor jouw televisie in huis.

Houd de vuistregel aan

Een televisie moet op een gepaste afstand van je bank, bed of stoel staan. De beste kijkafstand is volgens de vuistregel 2,4 keer de schermdiagonaal van je scherm in centimeters. Op die manier kun je films, programma’s en series op de beste manier volgen. TV-schermen worden altijd gemeten in de Engelse maatvoering inches. Zo is 31 inch bijvoorbeeld 81 centimeter en 65 inch is 165 centimeter. Hieronder vind je een overzicht van de afstanden die je het beste aan kunt houden voor televisieschermen in verschillende inches:

  • 32 - 43 inch: 2 meter afstand
  • 40 - 50 inch: 2,5 meter afstand
  • 43 - 55 inch: 3 meter afstand
  • 48 - 65 inch: 3,5 meter afstand
  • 55 - 65+ inch: 4 meter afstand

Beleef tv kijken op je eigen manier

Hoewel een gepaste afstand tot de tv belangrijk is, kan het zijn dat je persoonlijke voorkeuren hebt voor een scherm. Het is dus zeker geen uitgemaakte zaak dat je de bovenstaande vuistregel strak aanhoudt, maar gebruik deze wel als uitgangspunt. Als je vaak films kijkt en een bioscoopervaring wilt, is een net wat groter scherm natuurlijk prima. Maar onthoud wel, dat met je neus in een enorm scherm zitten, je filmervaring er net als in de bioscoopzaal er niet beter op zal maken.