Beste 5 tenten van 2022

Laatste ge-update in door Eva

Mede door de corona pandemie van de afgelopen jaren, is het aantal kampeerders in Nederland sterk gegroeid. Waar er in de jaren voor corona gemiddeld drie miljoen mensen per jaar gingen kamperen, zijn dat er tijdens corona maar liefst vier miljoen geworden! Dit zijn mensen die kamperen in de natuur, met een caravan, een vouwwagen of een tent. Behoor jij tot deze laatste categorie, dan hebben we speciaal voor jou de beste tenten van 2022 op een rij gezet.

Deze tenten hebben we op verschillende aspecten vergelijken, waaronder het aantal personen waarvoor de tent geschikt is, de aanwezigheid van een verduisterende slaapcabine en voortent, de periode waarin deze het meest gebruikt wordt en natuurlijk de prijs. Hier is de Coleman Kobuk Valley Plus als beste tent 2022 naar voren gekomen. Benieuwd naar de beste tent in andere categorieën, zoals een pop-up tent of opblaasbare tent? Hier lees je het allemaal!

Coleman Kobuk Valley Plus Bekijk prijzen
Verduisterende slaapcabine: Ja
Voortent: Ja
Beste gebruik: Lente of herfst
Aantal personen: 3
Hierom zijn we fan:
Brandvertragende buitentent – Volledig getapete naden – Verduisterende slaapcbine – Deuren van muggengaas
Let hierop:
Waterkolom 4500 mm – Biedt niet genoeg warmte voor in de winter

Wanneer we de beste koop zoeken, zoeken we eigenlijk naar een product wat redelijk goedkoop is voor zijn klasse maar alsnog een hoge kwaliteit heeft. De Coleman Kobuk Valley Plus voldoet aan deze eisen en is in deze categorie tot winnaar gekroond. Je geniet met deze tent zowel van ruimte als kwaliteit.

Laten we bij het begin beginnen. Er is een ruime voortent aanwezig die overloopt tot een praktische koepeltent waar je met maximaal 3 mensen in kan slapen. Meestal wordt dit formaat tent gebruikt voor weekendjes op de camping of het overnachten op een festival. De voorgebogen stokken zorgen ervoor dat de koepelstructuur stabiel blijft en optimale hoogte biedt.

Een aantal specificaties van deze tent:

 • Aantal personen: 3;
 • Buitentent afmetingen: 325 x 130 x 185 cm;
 • Materiaal buitentent: PU-gecoat polyester/brandvertragend;
 • Getapete naden: Volledig getapete naden;
 • Deuren van muggengaas: Ja;
 • Ventilatie openingen: Ja;
 • Verduisterende slaapcabine: Ja.

Heerlijk slapen in de natuur

Sommige mensen zijn bang dat een tent hen niet genoeg beschermt tegen weerelementen, maar niets is minder waar. Er wordt gebruik gemaakt van een hoogwaardige buitentent met een waterkolom van 4500 mm, en ventilatieopeningen bieden een goede luchtstroming en minder condensatie.

Hoewel er een waterkolom van 4500 mm aanwezig is, is dit nog wel aan de lage kant. Normaal gesproken raden we minimaal 5000 mm aan omdat er bij wrijving of druk nog wel water doorheen kan bij 4500 mm.

Ben jij net als mij en slaap jij het liefst heel de ochtend door, vooral in zo'n lekkere warme slaapzak? Geen zorgen, de verduisterende slaapcabine zorgt ervoor dat jij niet bij de eerste zonnestralen al wakker wordt.

MSR Elixir Bekijk prijzen
Aantal personen: 2
Verduisterende slaapcabine: Nee
Voortent: Nee
Beste gebruik: Lente of herfst
Hierom zijn we fan:
Handige opbergvakken – Ook zonder binnentent op te zetten – Ruime binnentent – Lichtgewicht
Let hierop:
Geen verduisterende cabine – Slechts ruimte voor twee personen

Deze stijlvolle tent is niet alleen fijn voor de ogen, maar biedt ook nog eens een heerlijk onderkomen aan voor tijdens het kamperen. Het is een lichtgewicht wat betekent dat je niet zwaar hoeft te tillen als je nog een stuk moet lopen naar jouw kampeerplek. De tent weegt in zijn totaliteit zo'n 2,7 kilogram.

Je geniet van een ruime binnentent gemaakt van een mesh weefsel. Hierdoor is er genoeg ventilatie om condensvorming tegen te gaan en een fijn klimaat te realiseren. Het opzetten van de tent is niet heel moeilijk dankzij de zelfdragende constructie waardoor je de tent ook op kunt zetten als de grond vrij hard is.

Een aantal specificaties van deze tent:

 • Aantal personen: 2;
 • Binnentent afmetingen: 213 x 102 x 127 cm;
 • Materiaal buitentent: 68D ripstop polyester 1500mm Polyurethane & DWR;
 • Voortent: Nee;
 • Deuren van muggengaas: Ja;
 • Ventilatie openingen: Ja.

Back to the basics

In sommige gevallen heb je helemaal geen zin om alles op te zetten en wil je gewoon een dak boven je hoofd. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn wanneer je de tent alleen gebruikt om te schuilen tijdens een barbecue met pasen, of wanneer je gaat nachtvissen. Deze tent heeft een meegeleverde footprint waardoor de tent opgezet kan worden zonder binnentent. Tevens zorgt dit er ook voor dat de bodem van de binnentent beschermd is als je deze wel gebruikt.

Helaas is er geen sprake van een verduisterende cabine. Zodra de eerste zonnestralen opkomen zal het dus ook licht worden in de tent wat voor sommigen de slaap verstoort.

Er zijn diverse steekvakken aanwezig in de tent om op een praktische manier jouw spullen op te bergen waar je er snel bij kunt, maar wat toch niet teveel ruimte in beslag neemt. Deze vakjes zijn groot genoeg voor bijvoorbeeld een bril, zaklamp, besteksetje etc.

Verkrijgbaar bij:
Outwell Parkdale Bekijk prijzen
Aantal personen: 4
Verduisterende slaapcabine: Ja
Voortent: Ja
Beste gebruik: Alle seizoenen
Hierom zijn we fan:
Verduisterde slaapcabines – Quick & Quiet systeem – Vier slaapplaatsen in twee slaapgedeeltes – Luchtpomp inbegrepen
Let hierop:
Vrij zwaar – Had iets ruimer gemogen

Gemak dient de mens en, hoewel kamperen vaak gaat om het back-to-basic principe, dat is met tenten echt niet anders. Tegenwoordig hebben we tenten die je alleen maar op hoeft te blazen en ze zijn klaar voor gebruik. De beste opblaasbare tent is de Outwell Parkdale. Je zou dit ook kunnen zien als de beste familietent.

Er zijn vier slaapplaatsen in twee premier-slaapgedeeltes met ieder een panoramisch uitzicht in de drie zones van de tent. Hierdoor kunnen jullie alle vier comfortabel slapen zonder hutjemutje te hoeven liggen. Een vijfde persoon gaat echt niet passen, de tent is namelijk net iets meer comfortabel als je er slechts met drie personen gebruik van maakt.

Een aantal specificaties van deze tent:

 • Aantal personen: 4;
 • Buitentent afmetingen: 635 x 210 x 310 cm;
 • Materiaal buitentent: Outtex 4000 selecht, 100% polyester;
 • Voortent: Ja;
 • Deuren van muggengaas: Ja;
 • Ventilatie openingen: Ja;
 • Verduisterde slaapcabine: Ja.

Met het gezin genieten

De kans is groot dat de kinderen vroeger op bed liggen dan de volwassenen, ook tijdens het kamperen. Het laatste wat je dan wil is de kinderen wakker maken, je hebt namelijk geen isolerende muur ertussen zitten zoals je thuis zou hebben. Gelukkig maak je gebruik van het Quick & Quiet systeem waardoor je moeiteloos tussen de binnenste en buitenste zones kunt verplaatsen om even lekker op jouw campingstoel te zitten in de buitenlucht.

Hoewel de tent geschikt hoort te zijn voor vier personen, is het toch een stuk comfortabeler met drie personen. Eigenlijk is de tent net iets te klein voor het mooie.

Er is genoeg lichtinval in de tent dankzij de vele ramen. Dit wordt mooi afgewisseld door het donkere dakpaneel, donkere zijkanten en de verduisterde slaapcabines. Je hoeft dus niet bang te zijn dat het te licht is om te slapen.

Verkrijgbaar bij:
High Peak Hyperdome Bekijk prijzen
Aantal personen: 3
Verduisterende slaapcabine: Nee
Voortent: Nee
Beste gebruik: Alle seizoenen
Hierom zijn we fan:
Compact – Getapete naden – Goede ventilatie – Drie opbergvakken
Let hierop:
Geen voortent – Geen verduisterende slaapcabine

De High Peak Hyperdome is niet alleen de beste popup tent, maar kan ook gezien worden als de beste trekkerstent. Dit model is licht van gewicht, compact, snel op te zetten en ook nog eens ruim. Alles wat je nodig hebt als je on-the-move bent en niet al te veel tijd kwijt wilt zijn aan het opzetten van de tent.

Het snel opzetten van de tent is geen verrassing, het heet niet voor niets een popup tent. Je haalt de tent simpelweg uit de verpakking, legt hem neer waar je hem wilt hebben en hij springt zo omhoog! Hierna kun je gelijk met twee of drie personen jullie slaapmat neerleggen en jullie klaarmaken voor de nacht.

Een aantal specificaties van deze tent:

 • Aantal personen: 3;
 • Afmetingen: 210 x 210 x 130 cm;
 • Materiaal: Polyester;
 • Voortent: Nee;
 • Deuren van muggengaas: Ja;
 • Ventilatie openingen: Ja;
 • Getapete naden: Ja.

Houd alles bij de hand

Het idee van deze tent is dat je hem meeneemt terwijl je op reis bent. Denk hierbij aan een wandeltocht waarbij je ‘s nachts in de natuur moet overnachten. Hij is daarom ook van klein formaat wanneer hij helemaal ingeklapt is. Om jezelf goed voor te bereiden op de nacht zijn er ook 3 opbergvakken zodat je bepaalde dingen snel kunt pakken.

Helaas is de tent niet verduisterend. Wanneer de ochtend langzaam aanbreekt zullen de zonnestralen dus gewoon door de tent heen schijnen om jou wakker te maken. Dit hoeft natuurlijk geen probleem te zijn als je graag vroeg wakker bent.

Ondanks het hele simpele concept van deze tent is er toch gedacht aan de belangrijke punten zoals leefklimaat en luchtcirculatie. Dit wordt onderhouden door permanente ventilaties.

Verkrijgbaar bij:
Eurotrail Odyssey Bekijk prijzen
Aantal personen: 4
Verduisterende slaapcabine: Nee
Voortent: Ja
Beste gebruik: Alle seizoenen
Hierom zijn we fan:
Ruime binnentent – Vier ingangsdeuren – Deuren van muggengaas – Lichtgewicht
Let hierop:
Geen verduisterende cabines – Waterkolom buitentent 3000mm

De beste lichtgewicht tent is wat ons betreft de Eurotrail Odyssey. Deze tent is gemaakt van lichte materialen zoals fiberglas en polyester en maakt zo min mogelijk gebruik van extra onnodig materiaal. Desondanks is de tent van hoge kwaliteit en is er genoeg ruimte voor vier personen.

Je zou denken dat zo'n lichte tent heel minimalistisch is, maar niets is minder waar. De tent heeft een binnentent, buitentent en een voortent waardoor je allemaal jullie eigen ding kunnen doen. Waar de een lekker in het ondergaande zonnetje aan de campingtafel zit, zit de ander het liefst op zijn bed een boek te lezen.

Een aantal specificaties van deze tent:

 • Aantal personen: 4;
 • Buitentent afmetingen: 270 x 425 x 185 cm;
 • Materiaal buitentent: 190T polyester;
 • Voortent: Ja;
 • Deuren van muggengaas: Ja;
 • Ventilatie openingen: Ja;
 • Getapete naden: Ja.

En nu gauw je bedje in

Tijdens het kamperen worden er vaak allerlei activiteiten gedaan. Denk hierbij aan sport, familieactiviteiten, spelletjes en nog veel meer. Dat zuigt wel energie uit je, en dan wil je aan het einde van de dag zo snel mogelijk naar bed. Met vier ingangsdeuren moet dat geen probleem zijn. Tevens zorgt dit er ook voor dat je de tent helemaal naar jouw zin kunt zetten rekening houdend met de wind en de zon.

Houd er rekening mee dat er gebruik wordt gemaakt van een waterkolom 3000 mm. Dit betekent dat de tent wel enigzins bestand is tegen regen, maar dat het niet moet plenzen.

Er is een kleine voortent aanwezig. Eigenlijk kun je het geen voortent noemen, meer een portaaltje. Je hebt hier slechts de ruimte om een kleine maaltijd te maken of bagage neer te zetten.

Product Aantal personen Verduisterende slaapcabine Voortent Beste gebruik
Coleman Kobuk Valley Plus Coleman Kobuk Valley Plus
Beste koop tent
3 Lente of herfst Bekijk prijzen
MSR Elixir MSR Elixir
Best geteste tent
2 Lente of herfst Bekijk prijzen
Outwell Parkdale Outwell Parkdale
Beste opblaasbare tent
4 Alle seizoenen Bekijk prijzen
High Peak Hyperdome High Peak Hyperdome
Beste popup tent
3 Alle seizoenen Bekijk prijzen
Eurotrail Odyssey Eurotrail Odyssey
Best lichtgewicht tent
4 Alle seizoenen Bekijk prijzen
Laatste prijs-update: donderdag 30 maart 2023
Door:
Eva

Eva heeft al meer dan 5+ ervaring als tekstschrijver. Dat begon al tijdens haar studie journalistiek, maar haar passie lag bij pakkende, online content. Daarom maakte zij in 2019 de switch naar copywriter. Sindsdien schrijft ze met veel plezier voor Debeste.com. 

Verder reist Eva het liefst de hele wereld rond, kookt ze graag vegetarische gerechten en speelt ze met veel plezier op de piano. Voor jou duikt zij in de wereld van kookspullen, hondenbrokken en andere huis-tuin-en-keukenartikelen.