Waarom geen tondeuse na haartransplantatie?

Het haar kort knippen kan met een schaar maar misschien nog beter met een tondeuse. Hoewel mannen vaak gek zijn op een kort en fris kapsel, is kaalheid niet wat ze wensen. Om kaalheid te voorkomen doen ze daarom een haartransplantatie in een kliniek. Maar wat betekent dat voor het gebruik van de tondeuse en hoe snel kun je weer naar de kapper?

De tondeuse gebruiken na een haartransplantatie

Haartransplantatie betekent dat haarzakjes worden getransplanteerd waardoor kale plekken of kaalheid op het hoofd wordt bedekt. Afhankelijk van de methode die je kiest voor de haartransplantatie, kan het gebruik van de tondeuse voor een periode na de behandeling worden afgeraden. Zo geldt volgens sommige klinieken een periode van vier weken waarin geen schaar in het haar gezet mag worden en een periode van zes weken waarin zelfs de tondeuse niet gebruikt mag worden. Andere klinieken stellen echter dat zelfs al na twee weken de tondeuse weer in het haar gezet kan worden.

Vraag dus altijd bij je kliniek hoe lang je volgens hen de tondeuse niet mag gebruiken. Het is hoe dan ook aan te raden het haar na een transplantatie goed uit te laten groeien en met rust te laten. Ook haarproducten zoals haarlak of gel kunnen het herstel verstoren omdat deze de hoofdhuid uitdrogen.

Wat doet een tondeuse precies?

Een tondeuse is een apparaat dat aan de hand van een elektromagnetische motor haar weg kan halen. Doorgaans worden tondeuses geleverd met opzetstukken, zodat je de gewenste haarlengte kunt bereiken bij het knippen. Je moet de volgende tips in het achterhoofd houden wanneer je zelf een tondeuse gebruikt:

  •  Gebruik de tondeuse tegen de haarrichting in voor het meest strakke effect
  •  Gebruik voor de eerste ronde een lang opzetstuk om eventuele uitschieters te voorkomen
  •  Werk vervolgens de kortere stukken bij met de tondeuse
  •  Gebruik de tondeuse nooit in nat haar, dat werkt niet optimaal