Wanneer is de tondeuse uitgevonden?

Door: Jasper
Laatste update: 15 augustus 2022

Je haar zelf bijscheren of je baar bijpunten. Tondeuses zijn niet meer weg te denken uit onze maatschappij met baarden en zijn handig voor iedereen die af en toe een knipbeurt over wil slaan. Maar waar komt de tondeuse eigenlijk vandaan en wie heeft dit praktische apparaatje bedacht?

De uitvinding van de tondeuse

Voor de uitvinding van de tondeuse moeten we helemaal terug naar de negentiende eeuw. Een Servische barbier met de naam Nikola Bizumińá was ergens tussen 1850 en 1890 de eerste barbier die handmatige tondeuses gebruikte om zijn klanten te knippen. Vanaf het begin van de twintigste eeuw wordt echter de elektrische tondeuse uitgevonden en langzaam maar zeker zien we de handmatige tondeuses steeds minder vaak terug.

De elektrische tondeuse

De uitvinding van de elektrische tondeuse begint in 1911. De Amerikaan Leo J. Wahl ontdekt de elektromagnetische motor. Hiermee maakt hij in eerste instantie een massageapparaat voor zijn oom. Later ontdekte Leo dat deze uitvinding ook voor kappersapparatuur gebruikt kon worden, zoals bijvoorbeeld in de handmatige tondeuse. In 1919 richt hij de Wahl Clipper Corporation op. Je kunt deze tondeuses vandaag de dag nog steeds kopen.

Zijn een trimmer en een tondeuse hetzelfde?

Hoewel de trimmer en de tondeuse gebruikmaken van hetzelfde mechanisme, zijn het twee verschillende apparaten:

  • Een trimmer wordt gebruikt om een korte baard of gezichtshaar mee te trimmen
  • Een tondeuse is altijd bedoeld om iets langer haar of een langere baard bij te punten
  • Aan de hand van opzetstukken is het verloop tussen beide apparaten echter vervaagd
  • Een trimmer werkt vaak niet met een draad, een tondeuse kan een draad of een accu hebben

Tondeuses voor kinderen

De tondeuse wordt tegenwoordig vaak gebruikt om haren van kinderen thuis af te knippen. De apparaten worden steeds stiller en afgeronde mesjes kunnen ervoor zorgen dat de hoofdhuid van een klein kind niet irriteert. Een tondeuse is een veilig apparaat om te gebruiken bij kinderen.

Over de auteur

Jasper

Jasper is het brein achter debeste.com. Hij heeft al 15 jaar ervaring met grafisch vormgeven, is dol op marketing. Daarnaast schrijft hij ook voor de website. Hij heeft communicatie- en multimediad... Lees meer