Wat doet trampoline springen met je lichaam?

Door: Eva
Laatste update: 17 februari 2022

Trampolines zie je in veel tuinen en zijn een geliefd speelgoed. Toch is het als volwassene ook niet gek op trampoline te springen. Niet voor niets is het een olympische sport en vind je trampolines in de sportschool. Welke gezondheidsvoordelen heeft trampolinespringen en wat doet het springen op de trampoline precies met je lichaam?

Waar is de trampolinespringen goed voor?

Het heen en weer springen op een trampoline is niet alleen enorm leuk. Hoewel je er misschien een beetje misselijk van kunt worden, heeft het eigenlijk alleen maar gezondheidsvoordelen. Je lichaam wordt namelijk sterker op de volgende punten:

  • Sterkere botten
  • Minder impact op gewrichten
  • Helpt bij afvallen
  • Het ontwikkelen van spieren
  • Meer energie
  • Versterkt je cardiovasculaire systeem (bloedsomloop)

Sterkere botten en gewrichten

Je botten worden sterker als je beweegt. Krachttraining en hardlopen zijn bijvoorbeeld zeer goede oefeningen voor je botten. Toch kunnen deze oefeningen moeilijk zijn voor sommige mensen om uit te voeren. Als je pijn hebt in je botten of gewrichten bijvoorbeeld door zwakke botten als je de osteoporose hebt, kan springen op een trampoline een goed alternatief zijn om toch de gewrichten en botten te onderhouden als je pijn hebt bij bewegen.

Helpen bij afvallen en ontwikkelen spieren

Trampolinespringen is niet alleen leuk voor kinderen. Het kan namelijk onderdeel worden van jouw fitnessroutine. Uit onderzoek blijkt namelijk dat springen op een trampoline gelijkstaat aan hardlopen op een tempo van 10 kilometer per uur of fietsen op een tempo van zo’n 22 kilometer per uur.

Het is aan te raden dagelijks zo’n 30 minuten te springen om optimaal resultaat te bereiken. Bij het springen gebruik je bovendien veel verschillende spiergroepen van de romp tot de benen en rug. Ook je spieren worden daardoor versterkt. Omdat je afvalt heeft dit natuurlijk ook een positief effect op je hart en bloedvaten en krijg je meer energie. Je zult zien dat je met sprongen vooruit gaat!

Over de auteur

Eva
Hoofdredacteur

Eva heeft al meer dan 5+ ervaring als tekstschrijver. Dat begon al tijdens haar studie journalistiek, maar haar passie lag bij pakkende, online content. Daarom maakte zij in 2019 de switch naar copywr... Lees meer