Trampolines zie je tegenwoordig overal. Het is een geliefd speelgoed voor de kleinsten in de tuin. Ook in de sportschool zie je vaak de kleine trampolines terug voor bepaalde oefeningen. Als kind heb je bovendien vast wel eens de trampoline gebruikt tijdens de gymles. Trampolinespringen is namelijk ook een olympische sport. Maar hoe is de trampoline eigenlijk ontstaan en wie is de bedenker van dit toestel?
De trampoline is een Amerikaanse uitvinding uit de jaren 30 van de vorige eeuw. In de jaren twintig waren turners bezig het maken van sprongen op een verende mat tot officiële sport om te dopen. Turner George Nissen zag intussen wel heil in het verder ontwikkelen van een verende mat die hij gezien had als landkussen voor oefeningen aan de rekstok. Hij ontwikkelde met dat idee in het achterhoofd een toestel dat een doek spande op een soort bed met stalen veren. Zo werd de trampoline geboren.
Pas in 1945 wist Nissen de naam trampoline vast te leggen en er patent op aan te vragen. Hij ontleende het woord trampoline van het Spaanse el trampolín dat zoiets betekende als springplank. Nissen was niet alleen de uitvinder van de trampoline, hij stond daarmee ook aan de wieg van de groei van de sport trampolinespringen die in 2000 een Olympische sport werd. Nissen leefde destijds nog om dat mee te mogen maken.
Ook Nederland heeft turners naar de Olympische Spelen gestuurd op het onderdeel trampoline. In 2012 en 2004 vertegenwoordigde turnster Rea Lenders Nederland en in 2000 en 2004 was Alan Villafuerte aanwezig op de Olympische Spelen van Athene en Sydney voor Nederland.
De moderne trampolines zijn niet heel anders dan de oude. Het materiaal dat de laatste decennia wordt gebruikt voor de springmatten wordt gemaakt van polypropyleen en koolstofvezel en is beter bestand tegen weer en wind. Een trampoline kan voor de veiligheid verder uit de volgende onderdelen bestaan:
Eva heeft al meer dan 5+ ervaring als tekstschrijver. Dat begon al tijdens haar studie journalistiek, maar haar passie lag bij pakkende, online content. Daarom maakte zij in 2019 de switch naar copywr... Lees meer