Hoe ontkalk ik een vaatwasser?

Door: Marle
Laatste update: 5 mei 2022

De vaatwasser gaat misschien dagelijks aan en zorgt voor een enorm gebruiksgemak in het huishouden. Toch kan dat dagelijkse gebruik er ook voor zorgen dat de het kalk dat in water zit zich ophoopt in je vaatwasser. Denk maar aan de kalk in je waterkoker die zich ophoopt na loop van tijd. Die kalk in slecht voor je vaat en je vaatwasser. Het is daarom goed de vaatwasser zo nu en dan te ontkalken. Maar hoe doe je dat?

Je vaatwasser ontkalken in simpele stappen

Het ontkalken van je vaatwasser is geen hogere wiskunde. Sterker nog, het is eigenlijk extreem eenvoudig om te doen. Het enige wat je nodig hebt is een ontkalkingsmiddel en een keuze voor een wasprogramma:

  1. Maak je vaatwasser helemaal leeg
  2. Vind een programma van zestig graden of hoger op je vaatwasser en zet het programma aan voor een half uur
  3. Open de vaatwasser en voeg het ontkalkingsmiddel toe
  4. Zet daarna de vaatwasser nogmaals helemaal leeg aan aan om deze schoon te spoelen met water. Net zoals je bij een waterkoker of koffiezetapparaat zou doen

Je kunt de vaatwasser ook met soda of azijn schoonmaken. Sommige fabrikanten zijn niet zo enthousiast over azijn, omdat de zuurgraad misschien onderdelen van de vaatwasser kan aantasten. Tegen kalk is het echter zeer effectief en het is niet slecht voor je gezondheid.

Water ontharden met zout

Omdat kalk in je vaatwasser je glazen doffer kan maken, raden fabrikanten ook aan om ontkalkingszout in de vaatwasser te stoppen. Hiervoor is vaak een speciaal vakje op de bodem. Doe hier geen gewoon zout in, want dat werkt niet, maar speciaal grof vaatwasserzout. Je vaatwasser ontkalken en schoonmaken helpt ook om de vaatwasser schoon te houden en vieze geurtjes te voorkomen in het apparaat. Een vaatwasser krijgt veel etensresten te verduren en je zet niet graag je vaat in een vieze vaatwasser.

Over de auteur

Marle

Marle is drie jaar geleden begonnen als copywriter en schrijft nog steeds met veel plezier. Hoewel ze zich aan het begin voornamelijk richtte op het schrijven van product descriptions, schrijft ze ond... Lees meer