Waarom stinkt mijn vaatwasser?

Door: Marle
Laatste update: 5 mei 2022

De vaatwasser is een uitvinding die ons leven een stuk eenvoudiger heeft gemaakt. Geen gedoe meer met een volle gootsteen vol vieze vaat of lange uren besteden per week aan het wassen van de vaat met rimpelige handen tot gevolg. Toch moeten we niet vergeten dat de vaatwasser een machine is die veel vieze eet resten te verduren krijgt iedere dag. Het zou dus kunnen dat het apparaat gaat stinken. Maar wat kun je daar precies tegen doen?

Onderzoek waar de stank vandaan komt

Hoewel etensresten die achterblijven de vieze geur van je vaatwasser kunnen verklaren, is het niet gezegd dat de vaatwasser schoonmaken direct doeltreffend is. Je moet ook zien te achterhalen waar de vieze geur vandaan komt. Controleer daarom bijvoorbeeld regelmatig het filter dat onderin je vaatwasser zit en verwijder grotere stukken eten. Ook de sproeiarmen dien je te controleren en schoon te maken.

Hoe maak je de vaatwasser schoon?

Hoewel het controleren van de vaatwasser en het filter belangrijk zijn om te achterhalen waarom de vaatwasser stinkt, is het ook belangrijk om de vaatwasser goed te onderhouden en schoon te maken. Door de onderstaande tips en stappen te volgen, zorg je dat je vaatwasser blinkend schoon wordt en blijft:

  • Draai regelmatig een wasbeurt met een hoge temperatuur om vervetting te voorkomen van je vaatwasser. Te vaak wassen op een lange temperatuur kan ervoor zorgen dat vetresten achterblijven in de vaatwasser
  • Maak het rubber van de deur regelmatig schoon. Dat kan gewoon met warm water en een doekje
  • Ontvet je vaatwasser met een speciaal middel of koop een verfrisser
  • Gebruik een ontharder om kalk in je vaatwasser te voorkomen en ontkalk 1 tot 2 keer per jaar je gehele machine

Als je regelmatig deze stappen volgt zal je vaatwasser niet meer stinken en zal ook de vaat schoner en blinkender uit je vaatwasser komen. Zowel kalk als vetresten kunnen er namelijk voor zorgen dat je vaat niet mooi schoon wordt.

Over de auteur

Marle

Marle is drie jaar geleden begonnen als copywriter en schrijft nog steeds met veel plezier. Hoewel ze zich aan het begin voornamelijk richtte op het schrijven van product descriptions, schrijft ze ond... Lees meer