Wanneer kan ik het beste mijn vaatwasser aanzetten met zonnepanelen?

Door: Marle
Laatste update: 5 mei 2022

Energie gebruiken in de daluren was lange tijd een populaire manier om energie te besparen. Zo kon je bijvoorbeeld ‘s nachts je vaatwasser aanzetten om een flink aantal euro’s per jaar te besparen. Als je zonnepanelen op je dak hebt liggen, heb je niet te maken met daluren maar piekuren. Op welke momenten kun je je vaatwasser het beste aanzetten als je zonnepanelen hebt?

De wereld op z’n kop bij zonnepanelen

De daluren voor elektriciteit zijn meestal tussen 23.00 uur ‘s avonds en 7.00 uur ‘s morgen. Het aanzetten van je vaatwasser maar ook je wasmachine is in die uren goedkoper. Met zonnepanelen is dit juist andersom. Als de zon schijnt op de panelen, heb je veel energie, dus moet je juist apparaten aanzetten. Voor sommige huishoudens zijn dat echter de uren dat je op het werk zit of de kinderen naar school gaan. Het is daarom bijvoorbeeld slim om de vaatwasser ‘s morgens in de te ruimen of de avond ervoor en deze in te stellen om aan te gaan rond het middaguur als de zon het felst is. Op die manier kun je optimaal gebruikmaken van je vaatwasser.

Andere manieren om energie te besparen met de vaatwasser

Je vaatwasser verbruikt veel energie, met kosten van zo’n 20 eurocent per wasbeurt. Het is daarom belangrijk de machine goed te onderhouden en zo optimaal mogelijk te gebruiken. Dat kan door vaatwasser aan te zetten op de juiste momenten op de dag, zoals hierboven beschreven, maar ook door rekening te houden met het volgende:

  • Gebruik de vaatwasser alleen als deze is volgeladen
  • Maak gebruik van een ecologisch en besparend programma
  • Spoel borden en bakjes niet eerst af, maar schrap voedselresten weg

Ook zo af en toe wassen met de hand, zeker grote objecten, kan helpen water en elektriciteit te besparen bij het gebruik van je vaatwasser.

Over de auteur

Marle

Marle is drie jaar geleden begonnen als copywriter en schrijft nog steeds met veel plezier. Hoewel ze zich aan het begin voornamelijk richtte op het schrijven van product descriptions, schrijft ze ond... Lees meer