Wat kost een vaatwasser per keer?

Door: Marle
Laatste update: 6 mei 2022

Een leven zonder vaatwasser kunnen we ons al misschien nauwelijks meer voorstellen. Voorheen moesten we alles nog met de hand afwassen. Het gemak van de vaatwasmachine heeft ons leven een stuk simpeler gemaakt. Toch vragen we ons misschien wel eens af of met de hand wassen niet veel goedkoper is. Want wat zijn eigenlijk de kosten van het laten draaien van een vaatwasser en wat kost een wasbeurt per keer in deze machine?

De energie die een vaatwasser verbruikt

We hoeven er geen doekjes om te wikkelen, een vaatwasser verbruikt een behoorlijke hoeveelheid energie. Per wasbeurt verbruikt de vaatwasser rond de 20 eurocent aan energie. Reken maar uit hoeveel dat per jaar zou zijn voor bijvoorbeeld een dagelijkse wasbeurt. In de meeste huishoudens gaat de vaatwasser elke dag wel een keer aan of misschien wel meer. Naast de elektrische energie, moet je ook betalen voor het watervebruik. Dat is echter lastiger in te schatten per wasbeurt. Ga uit van zo’n 1000 tot 5000 liter per water afhankelijk van de grootte van je gezin, het aantal wasbeurten, de zuinigheid van je vaatwasser en natuurlijk jouw lokale waterprijs.

Hoe zorg je dat je minder verbruikt met de vaat wassen?

Misschien ben je geschrokken van het verbruik van je vaatwasser of wil je gewoon graag het milieu en je portemonnee besparen in het algemeen. Dat is makkelijker dan je op het eerste gezicht zou denken. Hieronder hebben we een aantal tips voor je op een rijtje gezet om energie te besparen op je vaatwassergebruik:

  • Maak gebruik van het ecoprogramma dat meestal op je vaatwasser zit
  • Draai nooit halflege wasbeurten en zet de vaatwasser alleen aan als deze vol is
  • Spoel servies niet eerst af en zeker niet met te veel warm water, maar schrap de borden en bakjes schoon
  • Was grote objecten met de hand, dan kun je de vaatwasser makkelijker vol zetten
  • Maak gebruik van daluren of als er veel zon is met zonnepanelen

Over de auteur

Marle

Marle is drie jaar geleden begonnen als copywriter en schrijft nog steeds met veel plezier. Hoewel ze zich aan het begin voornamelijk richtte op het schrijven van product descriptions, schrijft ze ond... Lees meer