Je kent het misschien wel. Op een onbekende webshop heb je een item gekocht met de belofte dat deze de volgende dag binnen zou komen. Twee weken later is het product nog steeds niet binnen en je besluit de klantenservice te contacten. Maar, geen gehoor… Grote kans dat jij je geld of het product nooit meer ziet!
Handig aan het web is dat we niet meer naar de winkel toe hoeven. Het bespaart ons tijd, energie en reiskosten. Maar hoe weet je nu zeker of de webshop waar jij je geld spendeert wel te vertrouwen is? Wij hebben een checklist samengesteld om jou te helpen veilig online te shoppen.
Aan de hand van de stappen in onze checklist kun je jezelf wellicht een hoop geld en energie besparen. Onze eerste tip: kijk altijd kritisch naar hetgeen dat je op het web leest.
Reviews zijn ontzettend waardevol wanneer je online shopt. Ze helpen je bij het bepalen of een aankoop een goede keuze is of niet. Helaas komt het wel eens voor dat bedrijven nep reviews schrijven. Goede reviews over hun eigen producten en negatieve reviews over hun concurrenten.
Wees daarom kritisch en bekijk verschillende review-sites, het profiel van de reviewer, het reglement van het bedrijf en de hoe het bedrijf met negatieve reviews omgaat. Hieruit kun je vaak al veel opmaken en je een gevoel geven van vertrouwen of juist het gebrek daaraan.
Wist je dat elk bedrijf ingeschreven moet staan bij de Kamer van Koophandel? Iedere webwinkel moet onder aan de pagina het KvK-nummer vermelden. Wij als consument kunnen vervolgens het bedrijf opzoeken in het handelsregister van de KvK.
Kun je het bedrijf niet vinden? Dan gaan er hopelijk alarm belletjes bij je rinkelen.
Voor extra zekerheid kun je bij de politie nagaan of er aangifte tegen het bedrijf is gedaan.
Controleer altijd de contactgegevens van het bedrijf waar je een aankoop wilt doen. Door ze te bellen, berichten of op maps op te zoeken, kun je nagaan of het bedrijf wel écht bestaat.
Keurmerken vind je overal. Op voedselwaren, brandalarmen en zo ook bij webshops. Geeft een webshop aan een keurmerk te hebben? Dan weet je dat de aan bepaalde wet- en regelgeving voldoet. Daarnaast betekent dit dat je via een veilige betaalomgeving jouw aankoop doet.
Bekende keurmerken zijn bijvoorbeeld Thuiswinkel Waarborg of Webshop Keurmerk. Om er toch helemaal zeker van te zijn, kun je bij het keurmerk zelf controleren of de webshop aangesloten is.
Misschien heb je het al eens gezien maar heb je er nooit bij stil gestaan: het hangslotje links in de URL balk.
Aan het slotje kun je snel herkennen of de website wel of niet in een veilige omgeving communiceert. Is het slotje dicht, dan zit je goed. Zo niet, dan is het raadzaam de voorgaande stappen van de checklist nog eens na te gaan.
Een kritische blik is dus niet overbodig. Zie je veel taalfouten, hoge kortingen op alle items of moet je verplicht met een creditcard betalen? Controleer ook dan nog de stappen uit onze checklist.