Beste ventilator 2023. 5x de beste ventilatoren

Door: Jasper
Laatste update: 7 februari 2023

Wij verdienen mogelijk een kleine commissie op geselecteerde producten. Lees hier meer over ons en ontdek ons review proces.

Door de opwarming van de aarde krijgen we ook in Nederland te maken met stijgende temperaturen. Een ventilator kan daarbij zorgen voor de nodige verkoeling, zonder dat het daadwerkelijk de temperatuur omlaag brengt. We kunnen daarbij onderscheidt maken tussen staande ventilatoren, hangende ventilator of een tafelventilator.

In deze review hebben we de beste ventilatoren van 2023 voor je op een rij gezet. We hebben daarbij gekeken naar het geluidsniveau, het type ventilator, het aantal standen en natuurlijk de prijs. Daar is de Dyson AM07 ventilator als beste ventilator van 2023 aangemerkt. Benieuwd naar andere goede ventilatoren? Wij vertellen je er alles over!

Ventilator

 1. Beste koop ventilator: Dyson AM07
 2. Best geteste ventilator: Honeywell HT900E
 3. Beste toren ventilator: JAP Vancouver
 4. Beste staande ventilator: Fuave SV5010
 5. Beste ventilator met afstandsbediening: LifeGoods Torenventilator

Ventilatoren vergelijken

Product Geluidsniveau Aantal standen Type ventilator
Dyson AM07 Beste koop ventilator
64 dB 10 Staande ventilator Bekijk prijzen
Honeywell HT900E Best geteste ventilator
38 dB 3 Vloerventilator Bekijk prijzen
JAP Vancouver Beste toren ventilator
48 dB 6 Torenventilator Bekijk prijzen
Fuave SV5010 Beste staande ventilator
64,3 dB 3 Staande ventilator Bekijk prijzen
LifeGoods Torenventilator Beste ventilator met afstandsbediening
48 dB 3 Torenventilator Bekijk prijzen
Swipe swipe

Beste koop ventilator Dyson AM07

Hierom zijn we fan:
 • Afstandsbediening
 • Draaiende bladen
 • Timer
 • 10 standen
Let hierop:
 • Geen koeling
 • Geluidsniveau
Bekijk prijzen Op het moment van publicatie was de prijs € 399,00
Geluidsniveau: 64 dB
Aantal standen: 10
Type ventilator: Staande ventilator
Merk: Dyson

We trappen deze review natuurlijk af met de beste ventilator van 2022, de Dyson AM07 ventilator. Een van de grootste voordelen van deze ventilator is de meegeleverde afstandsbediening, waarmee je verschillende aspecten van de ventilator kunt veranderen. Denk daarbij aan:

 • Ventilatiestand
 • Het draaien van de ventilator
 • De timer

De timer is een van de nadere grote voordelen. Zo kun je precies instellen wanneer de ventilator uit gaat. Deze functionaliteit is vooral belangrijk als je de ventilator ook in de slaapkamer gebruikt. In dat geval gaat deze automatisch uit als je al lekker ligt te slapen!

Krachtige ventilator

Deze Dyson ventilator is daarnaast een van de meest krachtige ventilatoren van deze review. Met een vermogen van 56 Watt is deze in staat om de lucht door een groot deel van de ruimte te verplaatsen. Door de 10 verschillende standen kun je zelf instellen hoe hard de ventilator blaast.

Kies je voor de hoogste stand, dan moet je er wel direct rekening mee houden dat het geluidsniveau erg hoog ligt. Met maar liefst 64 dB is dit een van de luidste ventilatoren in deze review als deze op de hoogste stand gebruikt wordt. Ben je op zoek naar een stille ventilator, dan is de Honeywell HT900E een betere optie.

Roterende bladen

De ventilator onderscheidt zich vanwege het ontbreken van de roterende bladen. Dit zorgt niet alleen voor een prachtig design, maar zorgt er ook nog eens voor dat je kinderen of huisdieren geen risico lopen als zij aan het spelen zijn. Ze kunnen daarom niet gewond raken of zich bezeren.

We moeten daarbij wel vermelden dat de ventilator niet de temperatuur in huis verlaagd. Deze zorgt alleen voor een verkoelend effect. Ben je juist wel op zoek naar verkoeling in huis, dan is het aan te raden om een aircooler of mobiele airco aan te schaffen

Te koop bij
Gratis verzending vanaf 20,-

Best geteste ventilator Honeywell HT900E

Hierom zijn we fan:
 • Prijs
 • Geluidsniveau
 • Verschillende snelheidsstanden
 • Compact
Let hierop:
 • Automatisch roteren
 • Luchtstroom
Bekijk prijzen Op het moment van publicatie was de prijs € 39,99
Geluidsniveau: 38 dB
Aantal standen: 3
Type ventilator: Vloerventilator
Merk: Honeywell

Met deze Honeywell HT900E heb je de best geteste ventilator van 2022 te pakken. Dit komt onder meer door de zeer voordelige prijs. In vergelijking met sommige andere ventilatoren in deze review, is deze goedkope ventilator soms wel 10 keer goedkoper dan bijvoorbeeld de hierboven genoemde Dyson AM07.

Stille ventilator

Daarnaast is het ook de beste stille ventilator van dit moment. Met een geluidsniveau van maar 39 dB is dit een erg stille ventilator, waardoor je deze ook uitstekend kunt gebruiken als je bijvoorbeeld televisie aan het kijken bent. In vergelijking met andere ventilators in deze review scheelt dat soms wel meer dan 20 dB.

Dit lage geluidsniveau wordt bereikt door de ventilator in de laagste stand te gebruiken. Kies je namelijk voor de zwaarste stand, dan produceert deze 56 dB, wat nog steeds meer dan prima is. In totaal beschikt de ventilator over drie verschillende snelheidsstanden.

Naast dat het een geruisloze ventilator is, is het ook een erg kleine ventilator. Je kunt deze daarom eenvoudig overal neerzetten, terwijl je er ook voor kunt kiezen om de ventilator op te hangen. De ventilator heeft de volgende fysieke eigenschappen:

 • Diepte: 14,5 centimeter
 • Breedte: 26 centimeter
 • Hoogte: 28 centimeter

De verbeterpunten

Bij het testen van dit product zijn we wel op een tweetal verbeterpunten gestuit. Allereerst is dat het ontbreken van automatische rotatie. Wil je de luchtstroom goed afstemmen op de plek waar je zit, dan moet je dat handmatig doen. Hoewel dit natuurlijk een kleine moeite is, is het wel een nadeel in vergelijking met andere ventilatoren.

Daarnaast zorgt dit ook alleen voor een luchtstroom door het huis heen. Door de beperkte omvang is de luchtstroom ook minder groot dan bij andere ventilatoren, dus je zult er minder van voelen als je bijvoorbeeld op de bank zit. Toch is het een heerlijk verkoelend briesje voor kleine ruimtes.

Te koop bij
Gratis verzending vanaf 20,-

Beste toren ventilator JAP Vancouver

Hierom zijn we fan:
 • Oscillerende functie
 • Timer
 • Ionisator
 • Snelheden en standen
Let hierop:
 • Verkoelend effect
 • Plastic voetstuk
Bekijk prijzen Op het moment van publicatie was de prijs € 79,95
Geluidsniveau: 48 dB
Aantal standen: 6
Type ventilator: Torenventilator
Merk: JAP Appliances

En we zijn alweer bij de nummer drie van deze review, de beste torenventilator. Dat is de JAP Vancouver, vooral vanwege een tweetal functionaliteiten die zorgen voor een schonere lucht. Dat zijn de oscillerende functie en de ionisator. De oscillerende functie zorgt ervoor dat de ventilator blijft bewegen en schone lucht door de ruimte verspreidt.

De timer zorgt er daarnaast voor dat de ventilator zich automatisch uitschakelt, een functie die met de handige afstandsbediening in te stellen is. Andere voordelen van de ventilator zijn:

 • Licht van gewicht
 • Transporthandvat
 • Automatisch uitschakelen bij oververhitting

Ionisatie functie

Daarnaast is er ook sprake van een ionisator. Bij ionisatie worden stofdeeltjes als het ware verzwaard, waardoor deze naar de grond zakken. Hierdoor blijven ze niet in de lucht zweven en kun je ze makkelijker met een stofzuiger of kruimeldief opzuigen. Hierdoor is er minder stof in huis en is de lucht dus een stuk schoner.

De ventilator heeft daarnaast drie verschillende standen waar je gebruik van kunt maken, variërend van een koel briesje tot een krachtige luchtstroom. Dit zorgt ervoor dat je afhankelijk van de temperatuur de werking van de ventilator kan aanpassen. Dit kan allemaal met de bijgeleverde afstandsbediening.

Let er wel op dat het alleen lijkt alsof er koele lucht door de ruimte wordt geblazen. In feite heeft de ventilator geen echt verkoelend effect in de ruimte, evenals de meest ventilatoren. Wil je toch verkoeling in de ruimte, dan kan een aircooler een oplossing bieden.

Het voetstuk

Als klein minpunt hebben we het plastic voetstuk dat gebruikt is. Ondanks dat deze qua design helemaal bij de ventilator past, is deze wel wat fragiel en heeft het ons wat tijd gekost om dit in elkaar te zetten. Wil je de ventilator verplaatsen, ga er dan niet mee schuiven maar til deze echt op. Doe je dit niet, dan kan het plastic voetstuk beschadigt raken.

Te koop bij
Gratis verzending vanaf 20,-

Beste staande ventilator Fuave SV5010

Hierom zijn we fan:
 • In hoogte verstelbaar
 • Kantelen
 • Zelfdraaiend
 • Stevig
Let hierop:
 • Timer
 • Afstandsbediening
Bekijk prijzen Op het moment van publicatie was de prijs € 55,00
Geluidsniveau: 64,3 dB
Aantal standen: 3
Type ventilator: Staande ventilator
Merk: Fuave

In tegenstelling tot de meeste ventilatoren in deze review, is de Fuave SV5010ook in hoogte verstelbaar. Hierdoor kun je de ventilator compleet op jouw wensen afstemmen, zowel bij het draaien van de ventilator als bij het instellen van de hoogte! En dat is nog meer één van de voordelen van het apparaat!

Kantelen en draaien

De ventilator kun je compleet op je eigen wensen afstemmen. Dat komt doordat de ventilator zowel kantelbaar en draaibaar is. In vergelijking met de andere soorten ventilatoren is dat een groot voordeel. Het kantelen doe je handmatig door met twee handen de hoek te wijzigen.

Het draaien van de ventilator gebeurt automatisch. Je kunt daarbij kiezen voor verschillende standen, waarbij je zelf de range kunt bepalen. Dat wil zeggen dat je zelf bepaalt tot aan welke hoek de ventilator kan draaien. Zit je met meerdere op de bank, dan wil je de range wat groter hebben. Zit je alleen, dan kan de range een stuk kleiner om zelf het hoofd koel te houden.

Een groot voordeel van deze krachtige ventilator is dat deze ook enorm stevig is. Dit komt onder meer door:

 • Het metalen frame dat gebruikt is
 • Het gewicht van maar liefst 7,2 kilogram
 • De stevige ronde poot

Helaas ontbreekt bij deze ventilator wel de timer, waardoor deze niet automatisch afslaat. Dit is vooral een nadeel als je deze op de slaapkamer gebruikt. In dat geval kun je beter kiezen voor een mobiele airco voor op de slaapkamer of een ventilator met timer.

Geen geruisloze ventilator

Let er daarbij wel op dat deze ventilator qua geluid produceren bovenaan staat met 64,3 dB. Hoewel dit nog steeds niet enorm hard is, zorgt dit er wel voor dat het houden van een gesprek minder soepel kan verlopen. Zoek je een echte geruisloze ventilator, dan kun je beter voor de Honeywell HT900Ekiezen.

Een ander belangrijk punt is dat je geen afstandsbediening krijgt meegeleverd. In vergelijking met de verschillende soorten ventilatoren in deze review is dat wel een nadeel. Je moet dus altijd de ventilator handmatig aan en uit zetten, maar ook het verstellen van de ventilator doe je handmatig.

Te koop bij
Gratis verzending vanaf 20,-

Beste ventilator met afstandsbediening LifeGoods Torenventilator

Hierom zijn we fan:
 • Afstandsbediening
 • Zelfdraaiend
 • Stil
 • Verschillende modussen
Let hierop:
 • Korte snoer
 • Fragiel
Bekijk prijzen
Geluidsniveau: 48 dB
Aantal standen: 3
Type ventilator: Torenventilator
Merk: LifeGoods

En tot slot hebben we dan nog deze ventilator van LifeGoods. Deze torenventilator is de beste ventilator inclusief afstandsbediening van dit moment. Met de afstandsbediening stel je verschillende dingen in, waaronder:

 • Modus
 • Snelheid
 • Timer
 • Oscillatie

Deze oscillatiefunctie zorgt ervoor dat de frisse lucht door de gehele ruimte wordt verplaatst. Je kunt daarbij maximaal kiezen voor een hoek van 80 graden, waardoor je een groot stuk van de ruimte kunt voorzien van een lekker koel briesje.

Geluidsniveau

Kijken we naar deze ventilator, dan is deze met 48 dB stiller dan veel van de andere ventilatoren in deze review. Daarnaast is dit ook een uitstekende ventilator om voor op je kamer te gebruiken, aangezien deze een specifieke slaapmodus heeft. Hiermee wordt de blaaskracht verlaagd en neemt dit geleidelijk af tot de ingebouwde timer afloopt.

Naast de slaapmodus beschikt deze ook over een reguliere modus, waarbij de blaaskracht constant blijft. De natuurlijke modus zorgt er dan weer voor dat de snelheid varieert, evenals dat buiten ook zou gebeuren. Hierbij is de blaaskracht dus niet constant hetzelfde.

Fysieke eigenschappen

Een van de nadelen van deze ventilator is het korte snoer. Doordat deze zo kort is, moet je deze altijd vlak bij een stopcontact zetten. Het kan natuurlijk ook dat je gebruik maakt van een stekkerdoos. Daarbij valt ook op dat de ventilator een stuk fragieler is dan de concurrenten. Dit komt onder meer door het lichte gewicht, waardoor je op moet letten als je kinderen of huisdieren in huis hebt lopen.

De ventilator heeft geen verkoelende eigenschappen. Je kunt deze daarom ook niet gebruiken om de temperatuur in huis of op de slaapkamer te verlagen. Hiervoor heb je een aircooler nodig voor een kleiner temperatuurverschil of een airco voor het grotere temperatuurverschil.

Hoe hebben wij ventilatoren vergeleken

Bij het vergelijken van de verschillende ventilatoren hebben we eerst gekeken of deze aan onze opgestelde criteria konden voldoen. Zodra dit het geval was, zijn we deze ventilatoren uitvoerig gaan testen. De volgende criteria hebben we als leidraad genomen:

 • Verschillende standen: Allereerst hebben we gekeken of de ventilator over verschillende standen beschikt. Dit zorgt ervoor dat je zelf kunt bepalen hoe hard de ventilator blaast. Afhankelijk van de omstandigheden kun je dan de ventilator aanzetten.
 • Geluidsniveau: Daarnaast hebben we ook gekeken naar het geluidsniveau van de ventilatoren. Het maximaal geluidsniveau mag niet hoger zijn dan 65 dB. Dit is vergelijkbaar met een normaal gesprek, waarbij ongeveer 60 dB aan geluid geproduceerd wordt.
 • Gewicht: Om te voorkomen dat je meerdere ventilatoren voor verschillende ruimtes moet aanschaffen, vinden we het belangrijk dat deze ook gemakkelijk te verplaatsen is. Waar een mobiele airco een stuk zwaarder is, hebben we in deze review alleen ventilatoren opgenomen met een maximaal gewicht van 7,5 kilogram. Op die manier kun je deze gemakkelijk naar verschillende ruimtes in huis verplaatsen.
 • Kantelbaar: Als laatste criteria hebben we gekeken of de ventilator ook kantelbaar is. Het maakt daarbij niet uit of dit handmatig of automatisch is. Het draaien van de ventilator zorgt ervoor dat je zelf kunt instellen hoe de luchtstroom door de ruimte gaat.

Waar moet je op letten bij het kopen van een ventilator? 2022 koopgids

Bij het kiezen van een ventilator is het belangrijk dat deze aan jouw persoonlijke wensen voldoet. Het is daarom belangrijk om op een aantal punten te letten bij het kopen van een ventilator. Deze hebben we hieronder voor je op een rij gezet:

 • Plaatsing: Allereerst moet je voor jezelf bepalen waar je de ventilator neer wilt zetten of op wil hangen. Een ventilator die op tafel staat (klein en compact) heeft weer andere voordelen dan een ventilator op de vloer (in hoogte verstelbaar en afstandsbediening) of aan het plafond (geluidsarm en groot oppervlak).
 • Luchtstroom: Ook de luchtstroom van de ventilator is belangrijk. Denk daarbij aan zelfdraaiende eigenschappen, de kracht van de luchtstroom of het verkoelende effect. Normale ventilatoren verplaatsen alleen lucht en zorgen dus niet voor een lagere temperatuur in de ruimte. Wil je ook een verkoelend briesje, dan is een aircooler of mobiele airco wellicht een betere optie.
 • Geluidsniveau: Het geluidsniveau is zeer afhankelijk van de plaats waar je de ventilator wil gebruiken. Wil je deze ook aan kunnen zetten tijdens het kijken naar je favoriete serie, dan is een stille ventilator aan te raden. Gebruik je deze ook op de slaapkamer, dan kan een specifieke airco voor de slaapkamer juist meer aan te raden zijn.
 • Extra functionaliteiten: En kijk tot slot nog naar de extra functionaliteiten van een ventilator, zoals een timer, afstandsbediening of ionisatie om een schonere lucht in huis te krijgen. Hier kun je eventueel ook een luchtreiniger voor gebruiken.

Veelgestelde vragen

Welke ventilator koelt het best?

Belangrijk om te vermelden is dat geen van de ventilatoren zorgt voor een lagere temperatuur. Wil je dit bereiken, dan heb je een mobiele airco of aircooler nodig. Een ventilator zorgt alleen voor een aangenaam briesje.

Wat is de stilste ventilator?

Met een geluidsniveau van maar 39 dB is de Honeywell HT900E de stilste ventilator uit deze review. Deze kun je zonder problemen aanzetten als je muziek aan het luisteren bent of televisie kijkt.

Wat is de beste Dyson ventilator?

De beste Dyson ventilator van 2022 is de Dyson AM07 vanwege de meegeleverde afstandsbediening, de veiligheid voor kinderen en huisdieren en de aanwezigheid van een timer.

Ik wil een ventilator kopen, en nu?

Bij het kopen van een ventilator is het vooral belangrijk om te letten op de plaatsing, de mate van verkoeling en de extra functionaliteiten. Ook de prijs is een punt om mee te nemen in je beslissing.

Over de auteur

Jasper

Jasper is het brein achter debeste.com. Hij heeft al 15 jaar ervaring met grafisch vormgeven, is dol op marketing. Daarnaast schrijft hij ook voor de website. Hij heeft communicatie- en multimediad... Lees meer

Reacties (0)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *